Bogdan i Trej Jang; Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bogdan Bogdanović nastavio je da briljira na NBA terenima i u ovom trenutku verovatno igra košarku života.

U sezoni koja je krenula košmarno i nije mnogo obećavala, srpski reprezentativac je poput feniksa, nakon povrede, krenuo da igra na takvom nivou, da su njegove šuterske eskapade i liderstvo na terenu postale normalna stvar.

PROČITAJTE JOŠ

Toliko normalna, da je polako, iz utakmice u utakmicu, sebe lansirao u krem NBA lige, naročito kada je u pitanju šutiranje trojki.

Kada je u meču protiv Indijane ubacio šest šuteva za tri iz deset pokušaja, Bogdanović je samo potvrdio status jednog od najboljih šutera lige u ovoj sezoni.

To naročito može da se vidi kroz brojke, kada se malo pažljivije pogledaju ovosezonske statistike.

Ako iz priče izuzmemo igrače koji na nivou sezone imaju stoprocentnu uspešnost jer su šutirali jednom ili dva puta tokom godine i u obzir uzmemo samo košarkaše čiji je broj pogodaka i pokušaja među najvećima u ligi, dolazimo do jednog zanimljivog podataka.

Bogdanović je po broju pogadaka iza linije za tri poena po utkamici, 12. u celoj ligi sa 3,2 pogođene trojke.

Listu predvodi neprikosnoveni Stef Kari, koji već sada postavlja brojke i rekorde koji se graniče sa mitom, a njegovi šutevi ne mogu ni da se prepričaju.

Plejmejker Voriorsa pogađa 5.1 trojku po meču i debelo odskače od ostatka lige, a slede ga Lilard sa 4.1 i Badi Hild sa četiri pogđena šuta.

Međutim, njih trojica kao i ostalih osam koji su po broju pogodaka ispred Bogdana, imaju lošije procente od našeg asa.

Bogdanović sa 43.1 posto šuta za tri poena, je za dlaku ispred Karija, koji ima 42.6, dok i Lilard i Hild imaju ispod 40 posto.

Ako pogledamo i igrače koji se nalaza na listi iza Bogdanovića u trideset najboljih po broju pogodaka, tek Džo Heris i Džo Ingles imaju bolje procente od Bogdanovića..

Iza našeg košarkaša u oba parametra ostale su veličine poput Irvinga, Hardena, Laurija, Džamala Mareja.

Bogdan Bogdanović Atlanta Houks analiza
Foto: TAnjug/ Wendell Cruz/Pool Photo via AP

Kevin Durent ima bolje procente, ali i manje ubačenih trojki po meču, a slično je i sa saigračem Nikole Jokića, Majkl Porterom.

Bogdanović šuterska serija naročito je impresivna u poslednjih deset utakmica.

PROČITAJTE JOŠ

Sa 38 pogođenih trojki, četvrti je u ligi, a pogađa sa procentom od fantastičnih 48.1 posto.

Ponovo su samo Kari, Lilard i Hild ubacili više i isto tako ostvarili lošije postotke.

Ovo mu je ubedljivo najbolja sezona od dolaska u najjaču ligu sveta, a ni njegove brojke iz Evrope gde je linija za tri pola metra bliža, nisu bile ovako dobre.

Tek je u poslednjoj sezoni u Fenerbahču, prvi put u Evroligi šutirao iznad 40 posto, ali sa mnogo manje pokušaja i ubačaja nego što je to slučaj u ovom trenutku.

Do kraja regularnog dela sezone, Atlantu Houks očekuju još čeiiri meča, u kojima će voditi veliku borbu sa Njujork Niksima za prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa, a istovremeno će se osvrtati preko ramena i paziti da Majami i Boston ne dođu u situaciju i da ih prestignu i gurnu u dodatno razigravanje u plej-in turnir.

Bogdanović će zajedno sa Trej Jangom sigurno biti glavni adut u toj borbi, a sa ovkavom formom i stilom igre koji je doneo Nejt Mekmilan, mogli bi da budu velika pretnja i u plej-ofu.

Možda baš košarka života koju igra Bogdanović bude prevaga i donese filmsku piču, u kojoj Houksi uspevaju da sruše i jače od sebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare