Foto: Starsport

Dok su crnogorski mediji pre dva dana brujali o tome kako je filijala Budućnosti obezbedila učešće u ABA ligi, deo srpskih je privuklo jedno ime i prezime pored kog je pisalo "MVP". To je Marko Tejić.

Studentski centar je u dve utakmice finala savladao Spars na koš-razliku i postao je prvak ABA 2, a Tejić je bio MVP plej-ofa sa 12,3 poena i 6,5 skokova i 1,3 asistencije na 15 utakmica.

PROČITAJTE JOŠ:

Marko je do pre nekoliko godina igrao za Crvenu zvezdu. Imao je predispozicije, solidan šut spolja, neminovan za moderne „četvorke“, imao je i Luku Mitrovića pored sebe, ali nije bio mentalno spreman za ono što je nosio grb kluba sa Malog Kalemegdana.

Posle putešestvija od Zvezde, FMP-a i Mege, pa preko Grčke i Poljske, vratio se na ovo podneblje i, reklo bi se korak unazad.

Makar timski. Iz FMP-a je pred početak sezone otišao u podgorički Studentski centar, što je značilo stepenik niže od ABA lige ka ABA 2.

„Iskreno, meni je tokom cele sezone bilo super, prvo zbog društva jer smo svi sličnih godina. Drugo ni grad kao grad nije preveliki, atmosfera mi se sviđa. Jedino što je bila korona i razne zabrane. Generalno, zadovoljan sam“, počinje Tejić priču za Nova.rs.

Ako je timski otišao korak unazad, igrački je otišao korak napred jer je rasterećeniji nego ranije. Dva dana posle titule u drugoj ABA ligi, telefonskim pozivom ga zatičemo u podgoričkom parku.

„Jesu se slegli utisci. Pre mesec dana kad je krenula euforija oko finalnog turnira, pa smo imali četvrtfinale i polufinale u ‘balonu’, tad sam razmišljao ‘daj samo za to da se spremimo’. E onda kad je to došlo, prva utakmica nam je bila klimava jer smo gubili od Slobode 13 razlike, iako smo kvalitetnija ekipa. Nekako smo se vratili i dobili, pa je druga bila lakša. Polufinale opet teško, Mladost ima kvalitetne individualce i dobrog trenera. I to smo nekako dobili. Već finale se igra na energiju, nema tu ni povreda, ni ničega. Sad kad se to završilo, isključio sam se. Kad smo pobedili, bio sam presrećan, proslavili smo te večeri koliko se moglo i posle nisam ni razmišljao šta se desilo“, kaže nam Marko.

Nagradi se u „zube ne gleda“, nije mala stvar kada neko postane najkorisniji igrač ni na lokalnom turniru u Kostolcu, a ne u drugom regionalnom takmičenju.

„Iskreno nisam ni očekivao ni razmišljao. Igrao sam što sam bolje mogao. Dosta sam tokom sezone radio individualno, sa kondicionim trenerom i pomoćnim Goranom Stevanovićem, našim iz Srbije. On mi je pomogao pojedinačno, dođemo sat pre treninga, radimo, pričamo i druge stvari. A kad je došlo MVP priznanje nisam ga očekivao, na kraju utakmice sam negde pričao sa Tomislavom Ivešićem i samo čujem moje ime. Nisam ni registrovao šta se dešava. Eto, kad sam ga dobio, stvarno sam bio srećan“.

Na „Studentski“ ga je uputio prethodni trener Budućnosti Petar Mijović, što se ispostavilo kao dobar potez, jer bi u Mijovićevoj ekipi bio rezervista.

„Kroz celu sezonu sam držao neku konstantu i igrao stvarno dobro sve ‘balone’, od prvog do Sarajeva. Posle Sarajeva sam dobio koronu, pa nisam bio na Zlatiboru, ali završni turnir je prošao dobro. Povredio sam se protiv Slobode, pa nisam igrao drugu četvrtfinalnu“, kaže nam Tejić.

Marko Tejić. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jedan od prvih koji mu je čestitao na uspehu bio je i Luka Mitrović, nekadašnji saigrač i kapiten Zvezde, ali Marko kaže da još uvek nisu stigli da se vide.

„Tu smo, mislim da on živi dve zgrade od mene, u istom smo kraju i družimo se ovde. Tu je i Apić, cela ekipa i moja iz Studentskog centra su sjajni momci, svi zajedno se družimo, to mi je super stvar“.

Najviše poena u karijeri ubacio je za Megu protiv Zadra (24), najviše skokova je uhvatio u istom dresu protiv Karpoša (15), a najviše asistencija je imao u Zvezdi protiv Partizana (11).

Foto: Starsport

Svojevremeno je važio za velikog talenta crveno-belih i očekivalo se da on bude redovna četvorka u godinama koje su dolazile posle 2013.

„Što se tiče Zvezde, činjenica je da su bila velika očekivanja, ali kad si dete i imaš 18, 19 godina teško je se i snaći, pogotovo što je pritisak javnosti, navijača i svih ostalih ogroman u Zvezdi i mislim da mi je to bilo kamen spoticanja jer mislim da nisam mogao sa time da se nosim kako treba“, otvoreno će Tejić.

Na pitanje koja je razlika između crveno-belih tih godina i ove sada, Marko kaže da je razlika u strancima.

„Ja sam stigao kad je Zvezda igrala onu drugu evropsku sezonu, kad smo došli do polufinala Evrokupa, ako se sećaš. Tad je bio Budiveljnik u Areni, Dženkins je sam dobio tu utakmicu. Sledeće godine je bila u Evroligi sasvim solidna sezona, a 2015/2016 smo ušli u Top 8 i mislim da je to bila najbolja generacija. Nisam puno doprineo tome, ali kroz ekipu su prolazili Kvinsi Miler, Dženkins, Tarens Kinsi, Markus Vilijams, stranci koji su igrali sjajno, a pritom je Bobi Marjanović igrao na MVP nivou. Jović je igrao odlično, Kalinić… Mislim da je razlika samo u kvalitetu stranaca koji su bili u tom trenutku“, kaže Tejić.

Foto: Starsport

Ovde o strancima ima podosta priča, dok neki domaći košarkaši često prave razliku, pa njima Tejić odaje posebno priznanje.

„Kad pogledaš Zvezdu, i ove godine ti imaš Dobrića koji igra sjajno, imaš Dekija Davidovca koji u svakoj utakmici kad se lomi, on je tu da preuzme neki težak šut, da iznudi dva bacanja i da ih. Činjenica je da je tu Lojd, ali nedostaje još nekolicina tih stranaca koji će da povuku kada je teško“.

Zvezda je baš u petak uveče izgubila drugu utakmicu polufinala ABA lige od Igokee, koja je tokom meča uglavnom držala i više od 20 poena prednosti i slavila 81:68.

Foto: Starsport

„Video sam. Pratim sve nivoe košarke, ne samo ABA ligu. I Evroligu i Evrokup, Ligu šampiona. Igokea cele godine igra… Ja nisam očekivao da će igrati ovako i svaka čast njima. Prvo što su ušli u top 4, a onda i što su pobedili Zvezdu koja je objektivno kvalitetnija ekipa sa ljudima koji igraju Evroligu. Baš deluju kao tim sa jednim vrhunskim trenerom, proglašen je za najboljeg u ABA ligi i ništa nije neočekivano“, kaže Tejić.

Prisećajući se nekih „svežijih“ timova u ABA ligi, u razgovoru smo prešli preko primera Primorske, koja je bila prijatno iznenađenje prve sezone, dok nisu počeli finansijski problemi.

Studentski je u svojoj prvoj sezoni postao prvak u ABA 2, ali je još uvek rano za planove za elitu.

„Što se tiče Studentskog, ne znam njihove planove za sledeću godinu. Oni imaju više kvalitetnih mladih igrača iz Crne Gore, koji su već igrali ABA ligu i to zavisi od njih, kakva pojačanja budu i da li će ovi mladi nastaviti sa dobrim treninzima i da se razvijaju u pravom smeru. Ako bude tako, mislim da Studentski može bar do sredine tabele u prvoj sezoni“, uveren je Tejić.

To ipak ne zavisi samo od Podgoričana…

„Zavisi i od drugih timova, kakva se liga napravi. Nekad zna ABA liga da bude prejaka, da ti ne možeš da dobiješ nijednog od tih vodećih timova kao što je Olimpija, Igokea sada, ali se dešava i da Zvezda, Partizan i Budućnost odu u Novo Mesto i izgube od Krke. Sve zavisi od sezone, povreda, milion malih stvari“.

Marko nije hteo da komentariše napise i spekulacije da bi razvojni tim Budućnosti mogao da igra „prijateljske“ utakmice protiv jačeg od dva podgorička tima.

„Ne upuštam se u to. Imam ugovor do kraja godine i ne upuštam se u to šta će biti sledeće, hoću li biti ovde ili negde u inostranstvu. Normalno je da se takve stvari pišu, kao što se piše da su Zvezda i FMP bratski klubovi, što nema nikakve veze“, smatra Tejić.

Marko Tejić. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Za sada je, dodaje, zadovoljan u svom sadašnjem klubu i voleo bi da ostane i okuša se opet u ABA ligi u koju se vratio na „mala vrata“.

„Činjenica je da jeste, ali stvarno nisam razmišljao o budućnosti. Imamo ovde još mesec i po dana da završimo sezonu i posle toga šta bude – biće. Nisam gađao neki klub ni u regionu, ni u inostranstvu. Ali znam da ću gledati opcije koje mi odgovaraju, ne finansijski već igrački, da se nastavi dobra priča (kao u Studentskom centru prim.aut), pa će i ostalo doći sa tim. Studentski igra ABA ligu, ne bi mi smetalo da ostanem, ali to zavisi i od ljudi iz kluba, da li će mi ponuditi ugovor i da li su zadovoljni sa mnom“.

Boban Marjanović je bio u sličnim godinama kao Tejić sada, kada je Bobi počeo košarkaški uspon, prvo u Megi, a onda i u Zvezdi, nakon nekoliko neuspešnih godina „smucanja“ po Evropi.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Zato i Marko veruje da za njega nije kasno i da još ima mnogo toga da pokaže u karijeri.

„Bobi mi je dobar drug, ali je na neki način imao malo teži put. Ne u smislu gde je bio, nego da nije igrao, da nije dobijao šansu. Onda mu je Mega pružila šansu u KLS-u. Tad Mega još nije igrala u ABA. Tad su oni ušli u ABA, a Bobi je sledeće prešao u Zvezdu i opet te prve godine je bio tu Raško Katić koji je bio prvi centar i Bobi ga je menjao. Tek druge i treće sezone kad je bio MVP, dobio je prave šanse i iskoristio ih je. Dakle, nikad nije kasno, samo pametnim razmišljanjem i dobrim radom mogu da se dese dobre stvari“, zaključio je Marko Tejić u razgovoru za portal Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare