Bogdan Bogdanović Atlanta Toronto
Foto; Tanjug/AP Photo/Chris O'Meara)

Košarkaši Atlanta Hoksa jedno su od najprijatnijih iznenađenja prethodnih nedelja, sada i meseci, a u centru pažnje tima iz Džordžije je Bogdan Bogdanović.

Ključni čovek koji učestvuje sa po 20+ poena iz večeri u veče, Srbin se posle povrede kolena sjajno uklopio u sistem Nejta MekMilana, pa se u Atlanti verovatno pitaju zašto ranije nisu otpustili Lojda Pirsa.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim toga, postalo im je jasno da se nisu pokajali što su Bogdanoviću dali 72 miliona za četiri godine. Štaviše, to sada deluje kao sića spram onoga što bek Hoksa pokazuje na terenu.

Da je Atlanta ranije počela da igra kao kada je nanizala osam pobeda zaredom, njene navijače ne bi moralo da zanima šta je to plej-in, već bi direktno išli u tradicionalni plej-of.

Ovako, moraće da se podsete da je pandemija koronavirusa malo izmenila neka pravila, pa u doigravanje sada ide šest ekipa direktno, dok se za dva preostala mesta do osam, ekipe bore kroz plej-in turnir.

On je zakazan od 18. do 21. maja i igraće se između regularnog dela sezone skraćene na 72 utakmice i početka plej-ofa.

Atlanta je trenutno petoplasirana na istoku i za sada se nalazi u plej-of zoni. Međutim, Bogdanov tim ima skor od 37 pobeda i 31 poraza.

Desetoplasirani Vašington Vizardsi imaju šest pobeda manje, ali između Atlante i Vašingtona obitavaju Indijana Pejsersi, Šarlot Hornetsi, Majami Hit i Boston Seltiksi koji svi imaju po dve utakmice manje od Atlante.

Od spomenutih ekipa, u plej-in priči su one od sedmog do desetog mesta, dakle Majami, Šarlot, Indijana i Vašington.

Bogdan Bogdanović Atlanta Houks analiza
Foto: TAnjug/ Wendell Cruz/Pool Photo via AP

Majami (35-31) i Šarlot (32-34) teoretstki imaju šanse da stignu Atlantu i tada plej-in postaje vrlo bitan za Hokse.

Tu je čak bitan i plasman, jer nije isto jeste li sedmi i osmi, ili deveti i deseti. Vrlo jednostavan razlog – kad ste sedmi i osmi, onda vam je u plej-in turniru potrebna po jedna pobeda.

Oni sa devetog i desetog mesta moraju da pobede dvaput zaredom. Na plej-in turniru se po konferencijama igraju po tri meča.

Prvi igraju sedmi protiv osmog u svakoj od konferencija. Pobednik tog duela će moći da zauzme sedmo mesto u plej-ofu.

Bogdan Bogdanovic
Bogdan Bogdanović Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Poraženi iz te utakmice će igrati još. Devetoplasirani igra protiv desetog i poraženi u tom meču je automatski eliminisan.

Dalji sled je jasan. Pobednik utakmice 7. i 8. u konferenciji, igra protiv pobednika iz susreta devetog i desetog tima konferencije i onaj ko dobije u dodatnom meču, ide u doigravanje sa osmog mesta.

Hoksi su trenutno, i sa dve utakmice manje od takmaca u dobroj situaciji. Tome je doprinela forma od početka marta do danas.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Bazemore

Od 34 utakmice odigrane u tom periodu, Hoksi su dobili 23 i izgubili 11. Nejt Mekmilan je uspostavio sistem koji radi i koji posebno odgovara Bogdanoviću.

Bogdan je od 18. marta upisao više utakmica od po 28 poena, dve utakmice u kojima je prebacio 30 poena i prosek mu je porastao sa ispod deset poena – na 15,8.

Zato je velika verovatnoća da će Hoksi i bez plej-in turnira sa istoka otići u plej-of, ali kada se pogledaju brojke, jasno je da i ako završe u plej-in turniru, imaće Srbina kao veliki štih u rukama da se vrate u plej-of, u kom ih nije bilo neko vreme.

Foto: Printscreen Flashscore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar