Cooper Flagg Foto:John Jones/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

"Tražite ponos u svakoj dobro odigranoj odbrani, košarka je u detaljima, posebno u odbrani. Kad čuvate nekoga sa rukom podignutom gore, da može da oseti vaše prisustvo", pričao je Stef Kari na svom kampu, a među onima koji su mirno mogli da stoje i slušaju bio je i momak kome se u NBA već sada predviđa blistava budućnost.

I dok se u ligi zamajavaju pričama kako će Lebron Džejms otići u klub koji draftuje njegovog sina Bronija, maksimalno gurajući tu priču po medijima, to je čista komercijala, jer kad Broni ne isporuči ono što se od njega očekuje, onda i Lebron prvi skoči da brani svog sina i kaže: „Pustite dete na miru“.

PROČITAJTE JOŠ:

Smešno je jer je on prvi lani pričao da je Broni bolji od brojnih drugih igrača koje je prošle godine gledao pred draft.

Možda će Broni Džejms jednog dana zaista i zaigrati u NBA ligi, mada je realno važnije da ostane zdrav zbog problema sa srcem koje je već osetio tokom 2023.

Možda hoće, a možda i neće i za to vreme u Americi stasava dečko koga već sada sporadično zovu „belim Lebronom Džejmsom“. Taj dečko je rođen decembra 2006. godine, nije ni u kakvom srodstvu sa Lebronom i zove se Kuper Fleg.

Rođen u istom mesecu u godini, slična visina kao „pravi“ Lebron, ista pozicija i svestranost u igri, uz fizičke predispozicije kakve se ne viđaju baš svakog dana.

Fleg, tinejdžer iz Njuporta u Mejnu radi sve da postne generacijski talenat i da poveća kolekciju trofeja koje je već osvojio.

A već od 2022. ima svetsko zlato iz Španije sa ekipom do 17 godina, bio je najbolji sportista države te godine, ove godine je u izboru Mekdonalds Ol-Ameriken, a bio je i deo Džordan Klasika, gde se okupljaju najtalentovaniji srednjoškolci.

Cooper Flagg Foto:Rich Graessle/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Bio je i na Najki Hup samitu i sa svim tim je krenuo iz Mejna gde je za srednju školu Nokomis ubacivao preko 20 poena u proseku i hvatao po deset lopti.

Da poređenja sa Džejmsom ne budu slučajna, imao je i oko šest asistencija dok je njegova srednja škola uzela titulu na prvenstvu države u Klasi A i gde je Fleg u finalu imao 22 poena i 16 skokova.

Kad se zna da je utakmica završena sa 43:27, jasno je o kakvoj se dominaciji priča protiv srednje škole Falmut.

Jasno je i da Amerikanci vole da prave trikove i da lepe etikete igračima, poredeći ih sa slavnijim imenima, ako iole imaju dodirnih tačaka.

Pa i mali Broni je pod teretom prezimena slavnog oca, najboljeg strelca u istoriji NBA lige, pod pritiskom je i nešto mlađi Fleg.

Gde god se našao uglavnom je bivao najbolji i uglavnom je radio sve na terenu – od poentiranja, do ukradenih lopti, zbog čega je i sada najviše ocenjeni regrut u Americi za 2025.

Bio je treći posle prve godine, a još u osmom razredu je dobio ponudu Brajanta u NCAA Diviziji I. Oktobra 2023. obavezao se da će zaigrati za Djuk nakon što je svoju Monteverde akademiju vodio do savršenog skora 30:0 tokom sezone 2023/2024.

Imao je u toj sezoni 16,1 poen, 7,6 skokova, 3,9 asistencija i 2,7 blokada po meču. Naravno, sve te brojke će se srezati kada se uđe u klinč sa „pravim košarkašima“ na jednom daleko većem nivou.

Cooper Flagg Foto:Rich Graessle/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Međutim, ako i Fleg bude uspeo da prigrli taj nivo kao neki od momaka poput Luke Dončića svojevremeno, tek u NBA ligi će napraviti haos.

Dovoljno je da se pogleda nekoliko utakmica i da se vidi ono o čemu svi pišu. Uvek na pravom mestu u kontri, dobar šut i spolja i iznutra, završnica uz kontakt, utrčavanja…

Ima mana u odbrani o kojoj je baš na jednom svom kampu Flegu i družini pričao Stef Kari.

Popravljanje lateralnih kretnji ili možda pre anticipacije driblinga rivala i definitivno bolje predviđanje šuta, jesu neke od potrebnih popravki.

Ali opet, ko je u NBA došao savršen? Verovatno niko. Čak ni Lebron Džejms sa kojim povremeno izleću poređenja za Flega, a svi znamo šta je Lebron postao pored ovoga što 20 godina igra na nekom svom nivou košarke i ne pada ni na pragu 40. godine.

Fleg za sada igra kao odrastao čovek u ligi sa dečacima i pitanje je kako će uspeti da iznese to u jačoj konkurenciji.

Ima i onih koji pričaju da je prevara, ali kad vidite način na koji dribla loptu, skenira teren i traži rešenja, kako leti kroz vazduh i kuca, nije baš lako prikloniti se takvoj tvrdnji.

Tačno je da mu majka neće biti pomoćni trener kao što je bila u Mejnu, tačno je i da neće igrati protiv svog brata blizanca Ejsa i tačno je da će se očekivati da se dokazuje od nule.

Cooper Flagg Foto:Rich Graessle/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Kao što je istina i da će svako hteti da mu izvadi dušu kad se nađe na parketu protiv Kupera, kom izjave poput ove ispod mogu samo da škode.

„Mislim da će svakom biti teško da uradi skauting izveštaj o meni u smislu će da me izbace iz ritma u utakmici, jer stvarno ne mislim da išta može da me izbaci iz utakmice“, rekao je Fleg jednom prilikom.

Mnogi veliki igrači su počeli da pričaju takve stvari tek kad su zaista pronašli recept za uspeh i ako to izgovori jedan Kobi Brajant posle dve, tri ili pet godina u NBA, na to se gleda sa poštovanjem.

Kad to izgovori klinac koji još nije osetio čvrstinu profesionalne košarke, to za njega može da bude problem kad udari u prvi zid.

Cooper Flagg Foto:Rich Graessle/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Zbog toga je lepo kad za dva dana ubaci 71 poen, uhvati 32 skoka, podeli 11 asistencija i 20 rampi na dve utakmice.

Lepo je i kad upiše kvadrupl-dabl sa 40 poena, kad se sretne sa Džejmsom i od njega dobije javnu podršku, ali tek ga čekaju pravi izazovi sa „zverima“ kakve su Durent, Džejms, Tejtum, Jokić i ostali u NBA koji su prvo skakali, pa rekli „hop“.

BONUS VIDEO: Svi poeni Partizana protiv Olimpijakosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare