Srbija basket 3x3
Marko Savić, Dejan Majstorović, Stefan Stojačić i Dušan Bulut (arhiva) Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Poraz košarkaške reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre boli, ali će basketaška reprezentacija braniti čast srpske košarke u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ

Velika je šteta što su Orlovi propustili šansu protiv Italije, jer bi Srbija imala istorijsku priliku da se dobro pokaže u igri 3×3 i 5×5.

Dušan Bulut će sada predvoditi nacionalni tim, koji je do sada osvojio četiri svetska i dva evropska zlata.

Orlovi su planetu pokorili 2012, 2016, 2017. i 2018. godine, na evropski tron popeli su se 2018. i 2019. godine.

Kučmu ove ekipe činili su godinama Novosađani, Bulut je dva puta bio MVP Svetskog prvenstva, Dejan Majstorović jednom, istoriju su pisali Marko Savić, Marko Ždero, Stefan Stojačić i mnogi drugi momci koji su gradili basketašku igru u Srbiji.

Nekoliko srpskih timova godinama igra važnu ulogu na svetskoj sceni, a zanimljivo je da ove godine neće biti Amerikanaca u Tokiju.

Sam turnir u basketu igraće se od 24. do 28. jula u Tokiju, učestvovaće Japan, Kina, Rusija, Srbija, Poljska, Holandija, Letonija i Belgija.

Igraće se prvo ligaški, sa svim timovima, posle čega dve najbolje ekipe idu direktno u polufinale, a timovi od 3. do 6. mesta moraju prvo u četvrtfinalnu rundu.

Tradicionalno, očekuje se da Holanđani i Letonci budu opasni rivali, posebno su Letonci kroz ekipu Rige na klupskoj sceni umeli da budu dominantni i imaju iza sebe brojne kultne duele sa Novosađanima.

Konačni igrački kadar još nije poznat za Srbiju, poznato je da će Letoniju predvoditi Nauris Mijezis, Karlis Lasmanis, Edgars Krumins i Agnis Kavars.

U Srbiji je konkurencija paklena, dva tima Srbije su prošla kroz pripreme, a na poslednjem turniru odigranom sredinom juna, prvi tim su činili Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, u drugom su igrali Stefan Stojačić, Dejan Majstorović, Maksim Kovačević i Stefan Kojić.

Ko god krene put Tokija, Srbija ima ekipu koja je u najužem krugu favorita za titulu.

Takođe, igru pod obručima predstavljaće još ženska košarkaška reprezentacija, sa oreolom prvaka Evrope.

„Pre svega toga predstoje Olimpijske igre, koje će nadam se biti kruna karijere ove naše generacije. Potrebno je da budemo veoma pažljivi, da fokus držimo samo na prvoj narednoj utakmici. Moraćemo da prođemo mnogo toga, ali mislim da smo spremni mentalno i fizički. Imaćemo metu na leđima, jer će svi želeti da nas pobede i skinu sa trona. Ali, mi imamo sistem vrednosti koji negujemo i međusobno delimo. Kad to ispoštujemo, dolazimo u priliku da ostvarimo željene ciljeve. Nadam se da će tako biti i na Igrama u Japanu“, najavio je Dušan Domović Bulut nedavno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare