Ergin Ataman
Ergin Ataman; Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Oduvek je bio na "ratnoj nozi" sa Srbima

Ergin Ataman, trener Efesa i selektor reprezentacije Turske, ponovo je uspeo da iznervira Srbe time što nije pustio Vasilija Micića da se pridruži nacionalnom timu.

Iako su napravljeni pomaci u odnosu FIBA i Evrolige, te je došlo i do pomeranja nekih utakmica, mnoge reprezentacije su se nadale da će dobiti pomoć evroligaških igrača. To se ipak neće desiti u svim slučajevima, jer se ovoga puta nije isprečio gust raspored, već hir i prljav taktički potez Atamana.

Naime, Srbija i Turska igraju možda i ključan meč za plasman na Mundobasket, a u slučaju poraza Atamanov tim bi praktično bio isključen iz priče za prolaz na svetsku smotru.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog toga je omraženi trener odlučio da osujeti nameru Micića da zaigra za „orlove“, jer tako Turska ima veće šanse da slavi u Beogradu i potencijalno pretekne Srbiju na tabeli.

Ataman se prvi zalagao da se neke utakmice odlože kako bi igrači bili dostupni reprezentacijama, a veliki broj igrača iz turskog prvenstva se odazvalo na njegov poziv. Ipak, u poslednjem trenutku je promenio odluku oko Micića, iako Efes igra tek 17. novembra.

Ovo ipak nije prvi put da se Ataman potrudio da stane na žulj Srbima, već je i u prošlosti imao ispada prema naših igračima i narodu.

Još dok je bio trener Galatasaraja, Ataman je važio za ne baš poželjnu ličnost. Sastali su se Galatasaraj i Crvena zvezda pre osam godina u Evroligi, a mnogi Srbi taj duel pamte po tome što je pred utakmicu u sukobu navijača ranjen Marko Ivković Jagoda, koji je kasnije i preminuo.

Pre meča u „Abdi Ipekči Areni“ grupa od nekoliko stotina navijača Crvene zvezde nije uspela da uđe u halu jer im Turci nisu dali karte. Ataman je nakon duela uzeo za shodno da prokomentariše fanove beogradskog kluba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oko 300 terorista (navijača Crvene zvezde) došlo je ovde bez ikakvih karata i napali su naš narod. Evroliga mora da suspenduje te ljude“, rekao je Ataman i tada ubistvo Ivkovića nazvao nesrećnim slučajem.

Istini za volju, Ataman tada nije znao da je Ivković preminuo, ali je njegova izjava svakako nesmotrena, zbog čega je nakon dve godine „pružio ruku pomirenja“.

Ataman je zbog pomenute izjave kažnjen sa svega 6.000 evra, što je za njega verovatno samo sitnica.

Osim toga, poznato je da je dugo bio na „ratnoj nozi“ sa Željkom Obradovićem, te da je sa njim vodio žestoke duele dok su obojica vodili turske klubove. Ataman i Obradović često su imali verbalne rasprave i odbijali da pruže jedan drugom ruku tokom mečeva u Turskoj, gde je srpski stručnjak predvodio Fenerbahče.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Njihovi sukobi nekada su bili i na ivici fizičkog obračuna, ali je Ataman nedavno ipak pohvalio Obradovića.

„Imam veliko poštovanje za njega kao čoveka, pomogao mi je mnogo. Takmičenje s njim u Turskoj nateralo me je da napredujem. Naravno, bilo je trenutaka kada nismo razgovarali, ili pružali jedan drugom ruku posle takmičenja, ali rešili smo to na civilizovan način. Obradović je najvažniji trener u evropskoj košarci, ima najviše trofeja. On je ličnost koju volim“, rekao je Ataman.

Iako je sa Micićem u Efesu osvojio dve Evrolige i brojne trofeje u Turskoj, ni srpski plejmejker nije zaobišao žestoke kritike svog trenera.

Pre tri godine Efes je u Evroligi izgubio od Panatinaikosa, a Micić je imao jednu od naslabijih partija te sezone. Ipak, to je bio povod Atamanu da žestoko oplete po svom igraču.

„Neprihvatljivo je za mene da jedan igrač pre dva dana bude MVP, a da danas ima šut iz igre 0/6 i napravi sedam grešaka. To nije profesionalno. Time ne pokazuju poštovanje prema saigračima koji su igrali sa dosta energije. U redu, igrali smo loše, šutirali smo takođe loše. Za tri poena smo šutirali 6-30“, podvukao je Ataman nakon tog susreta.

Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Takođe, Ataman dobre odnose nije gajio ni sa Filipom Petruševom, koji je u Efes stigao kao MVP ABA lige. Trebalo je to da bude stepenik više u karijeri srpskog centra, ali je umesto toga otišao korak unazad. Ataman mu je šansu pružao na kašičicu (ako i toliko), te je Petrušev bio vidno nezadovoljan, pa je nakon jedne „bačene“ sezone promenio klub i došao u Crvenu zvezdu.

„Činjenica da je prvi put zaigrao za ovako kvalitetnu ekipu i da nije mogao fizički da dostigne taj nivo, njegov dolazak je greška za nas“, pričao je Ataman o Petruševu prošle sezone.

Sada kada je Ataman ponovo u centru pažnje zbog nepuštanja Micića, sigurno je da u Beogradu neće biti toplo dočekan.

Srbiji je u meču sa Turskom (ponedeljak, 20 sati) izuzetno potrebna podrška sa tribina, a sigurno da će Ataman dobiti svoju porciju zvižduka.

BONUS VIDEO Vasa Micić – legenda mekog srca, zamalo da ode u skijaše

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare