Foto: Fiba.com

Nije sve funkcionisalo najbolje, ali stiže pojačanje

Košarkaška reprezentacija Srbije položila je prvi ispit nakon debakla na Evrobasketu, pa je u kombinovanom sastavu savladala Veliku Britaniju u neizvesnom meču sa 74:68 i to na gostujućem terenu.

Srbiji je ova pobeda bila i te kako potrebna na putu za Mundobasket, koji se sledeće godine održava u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Britanija jeste bila najslabiji rival u grupi, ali je pokazala zube i pretila Srbiji gotovo svih 40 minuta. Nijednog momenta u drugom poluvremenu nije delovalo kao da će Britanija uspeti da preokrene, ali su „orlovi“ i te kako strepeli poučeni iskustvima iz duela sa Letonijom i Belgijom u ranijoj fazi takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dva puta smo odlazili na 10 razlike, ali je oba puta ta prednost „prosuta“. Međutim, kada je trebalo da se zbiju redovi, odigra odbrana i reše ključni napadi tu smo bili na visini zadatka (uglavnom Jaramaz i Mitrović).

„Ovo je jedan, da kažemo, neko će se naljutiti, izuzetno kvalitetan tim moje ulice. Znači igrači koji igraju zajedno, koji se dobro razumeju, respektuju loptu, poštuju pravila i koji igraju na jedan specifičan način i koji su kompetitivni u određenom smislu za određen period igre. Kad smo imali deset poena prednosti, imali smo promašen zicer Boriše Simanića. Da smo tad otišli na +12, sigurno da bi ta dva poena značila na kraju ne 68:70, nego 68:72. Sigurno da će se tu praviti analize“, rekao je Marin Sedlaček u analizi posle utakmice.

Srbija je veoma loše šutirala za tri poena (6/24, dakle svega 25 odsto), ali nije previše gubila lopte (10), pa je uspela da ostale brojke održi na odgovarajućem nivou.

„Desilo se ono što smo očekivali od ove utakmice. Znali smo da će biti veoma motivisani i da igraju kao ekipa. Nama u prilog ne ide što smo sa mladim i novim timom imali samo dva, tri dana da se pripremimo. Jako sam srećan zbog pobede iako je ostvarena u kvalifikacionoj utakmici. Dobra koncentracija, sjajni statistički parametri, u vidu 16 ofanzivnih skokova, 18 asistencija i 10 ukradenih lopti. Brojevi su sjajni. Želim reći svojim igračima bravo. Mislim da je ovo je trenutak u kojem ne možemo očekivati više, ali svesni smo važnosti ove utakmice ako hoćemo da igramo na Svetskom prvenstvu“, istakao je Pešić nakon utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Najviše trojki promašili su Danilo Anđušić i Marko Jeremić (obojica 1/6), dok niko drugi nije šutnuo više od dve. Obojica su imala nekoliko ishitrenih šuteva, verovatno u želji da se dokažu, ali to ovoga puta nije upalilo. Ipak, Anđušić je sakupio 14 poena, te je bio drugi najefikasniji u našem timu iza Dušana Ristića. Srpski centar je odlično radio svoj deo posla na obe strane terena, imao je dabl-dabl sa 15 poena i 11 skokova, ali će protiv Turske imati još teži zadatak.

Iako se do poslednjeg momenta nije znalo da li će igrati, Ognjen Jaramaz je izrastao u heroja, jer je u ključnom napadu pri rezultatu 70:68 uspeo da iskreira sebi prodor i lagano položi. Videlo se da je Jaramaz siguran sa loptom, nije imao problem da preuzme odgovornost, a sve je to posledica letnjeg rada i boravka u timu duži vremenski period.

Videlo se protiv Britanije da Srbija nije dovoljno uigrana, da u određenim moemntima plaća danak konstantnog kombinovanja sastava, te da neki igrači (poput Stefana Jovića) i dalje nisu spremni za one najvažnije mečeve. Pored toga, nije bilo pravog lidera, već je timska igra rezultirala pobedom.

Foto: FIBA

Kompletna predstava Srbije moraće da bude mnogo bolja ukoliko je u planu pobeda protiv Turske. Zapravo, tek sada se vidi pravi značaj pobeda u letnjem prozoru kada smo u dve dramatične utakmice savladali Tursku u gostima i Grčku u Beogradu nakon produžetka.

Srbija je upravo zbog toga sada druga u grupi sa skorom 4-3, koliko ima i Grčka, dok su Turska i Belgija (ima bolji međusobni skor sa nama) sa trijumfom manje ispod crte za odlazak na Mundobasket. Britanija je izgubila sve nade za odlazak na svetsku smotru, dok Letonija sa šest pobeda na prvom mestu izgleda nedodirljivo.

U slučaju pobede nad Turskom, „orlovi“ bi pomenutom rivalu pobegli na dva trijumfa više i samim tim odbacili mogućnost prestizanja na tabeli. Reprezentacija koja bi tada bila pretnja po nas je Belgija. Grčka će takođe u ponedeljak odmeriti snage upravo sa Belgijom, pa bi tim Dimitrisa Itudisa pobedom skoro rešio pitanje plasmana na Mundobasket. Samim tim, verovatno bi bilo rešeno i pitanje Srbije, jer Belgija ima izuzetno težak raspored do kraja kvalifikacija (pogledati ispod teksta).

Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Turska je u petak demolirala Belgiju sa 86:52, te najavila da će biti više nego ozbiljan rival Srbiji. Bez obzira što Ergin Ataman na raspolaganju nema sve reprezentativce sa Evrobasketa, kao ni povređenom Šejna Larkina, sklopljen je veoma moćan sastav koji može da odgovori Srbiji gotovo na svakoj poziciji. Lideri tima su Skoti Vilbekin i Melih Mahmutoglu, koji su već godinama evroligaški igrači, dok je protiv Belgije najbolji bio Onuralp Bitim (16 poena), pulen Dušana Alimpijevića.

Od centara tu su Sadik Kabaca iz Galatasaraja i Furkan Haltali iz Bešiktaša, koji su zajedno protiv Belgije ubacili 25 poena, što nije zanemarljiv učinak. Na bekovskim pozicijama je tu još nekoliko iskusnih igrača (Koksal, Tunčer, Sipahi…), pa je teško reći da li Srbija uopšte ima ulogu favorita u predstojećem meču.

Ono što može da raduje Pešića je povratak Marka Gudurića i Nemanje Nedovića, dok su pod znakom pitanja još uvek Vasilije Micić, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i Vanja Marinković. Bez sumnje je sa njima Srbija totalno drugačiji tim, ali opet dolazimo do stavke neuigranosti i nedovoljnog vremena za trening.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Meč Srbije i Turske na programu je u ponedeljak od 20 sati, a svi evroligaški igrači došli bi i poprilično umorni iz svojih klubova. U svakom slučaju, Srbija će dobiti najmanje dva beka poentera, koji bi mogli da pokrenu tim u momentima kada ne ide i koji bi mogli značajno da poprave procente u šutu za tri poena.

Teško je reći koga bi Pešić odmarao od 12 igrača sa meča sa Britanijom, ali valja napomenuti da je najmanje koristio Ognjena Dobrića, koji je odigrao tek nešto više od dva minuta.

U slučaju poraza, Srbija bi mnogo zakomplikovala grupu, pa bi morala da se nada da će se i drugi rezultati poklopiti, a verovatno bi morala da traži pobedu i protiv Grčke u gostima.


Naredno kolo (14. novembar)

Letonija – Velika Britanija 18:30

Srbija – Turska 20

Belgija – Grčka 20:30


Ko s kim do kraja:

GRČKA: Belgija (G), Srbija (K), Letonija (G)

SRBIJA: Turska (K), Grčka (G), Velika Britanija (K)

TURSKA: Srbija (G), Letonija (K), Belgija (G)

BELGIJA: Grčka (K), Velika Britanija (G), Turska (K)

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Pešiću je bitniji od Jokića, a on obožava šah sa penzionerima i broj 12

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar