Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Početak sezone iz snova ima Danilo Anđušić, iskusni srpski bek i košarkaš Burža, i za Nova.rs otkriva kako su došli do sve četiri pobede i ko mu je najveća inspiracija.

PROČITAJTE JOŠ

Burž nije najveći ili najjači klub u Francuskoj, niti u Evrokupu, ali Anđušić i saigrači znaju šta im je cilj i „punim gasom“ su krenuli u ostvarenje istog.

Na tom putu sve je lakše uz pomoć i podršku porodice, koja je Danilu najveći oslonac i izvor energije. Uz suprugu Ivanu Maksimović Anđušić i sina Filipa prosto blista na terenu, a od nedavno su svi opet na okupu.

„Došli su pre dve-tri nedelje ovde, napokon. Trebalo je i ranije, ali se iskomplikovalo sve oko viza i cele situacije zbog korone. Sada smo konačno zajedno i onda je sve lakše“, počinje Anđušić priču za Nova.rs.

Lepša polovina i naslednik pratili su sjajnog, 29-godišnjeg šutera i u Istanbulu. Zbog zdravstvenog protokola nisu mogli da ga bodre u hali protiv Bahčešehira, ali su ga uz TV prenos „vodili“ do pobede 99:82.

Filip je definitivno najverniji i najslađi navijač svog tate.

„Nisu mogli da gledaju utakmicu jer je zabranjeno, ali su bili bar turistički malo. Filip stalno viče ‘Bravo, tata’, a to ga je mama naučila“, uz osmeh poručuje Danilo.

View this post on Instagram

My biggest fan! ?❤️ #daddysboy

A post shared by Danilo Andjušić (@daniloandjusic) on

Porodica mu je najveća snaga i sezonu je počeo kao nikad pre. Četiri pobede na startu, dvocifren košgeterski učinak na svakom meču i od toga je bio najefikasniji na dve utakmice.

„Od početka kada smo se okupili, kada smo završili prošlu sezonu koja je bila najbolja u istoriji kluba, znali smo da hoćemo korak dalje. Tako su i ove sezone pravili ekipu da bude konkurenta u oba takmičenja. Dobro smo radili, spremali smo se za sve što nas čeka, a u našoj ekipi stvarno je jako bitna stvar ta hemija. Dosta igrača je tu nekoliko godina, novi se odlično uklapaju u ceo sistem i to je naša neka prednost“, otkriva Anđušić i dodaje:

Omić – pravi izbor

Burž je ove sezone pojačao slovenački centar Alen Omić.

„O njegovim igračkim kvalitetima ne treba mngoo da se priča. Osvojio je Evrokup, ima mnogo iskustva i takav profil igrača baš je ‘seo’ našoj ekipi. Pored toga, sjajan je momak i brzo uklopio u ceo sistem, doneo nam je potrebnu čvrstinu i iskustvo ispod koša. Lepo je imati nekog svog, dosta je naših u klubu, tako da uvek imaš nekog da popiješ kafu i ispričaš se na svom jeziku“, dodaje Anđušić.

„Otvorili smo sezonu na pravi način, stvarno fenomenalno, igramo dobru košarku i samo da nastavimo ovim tempom“.

Tri trijumfa u francuskom prvenstvu i jedan u Evrokupu, a u svakom se istakao. Asvelu i Bahčešehiru (7 asistencija) ubacio je po 22 poena, Roanu 13, a na premijeri sezone Nanteru čak 25 uz 5 skokova i četiri asistencije.

Tajne nema, samo predan rad u pauzi i strpljenje da se košarka konačno vrati.

„Radio sam sve kao i obično, trenirao, samo smo sada imali nešto duži period bez utakmica zbog poznate situacije. Velika želja je bila da sve krene, nastavio sam sa dobrim partijama s kraja prošle sezone, siguran sam u sebe i samo da nastavim tako. Više puta sam rekao, osećam se odlično u Buržu, zato sam i ostao što se pokazuje kao dobar izbor. Osećam se sjajno na terenu, to se vidi kroz utakmice, kao ekipa igramo dobro, igramo lepu košarku i kroz tu timsku igru me saigrači guraju ka dobrim individualnim partijama“.

Poslednja u nizu bila je protiv Asvela, francuskog evroligaša, koga je Burž posle produžetka dobio u gostima 104:102.

„Luda utakmica. Mi smo 39,5 minuta odigrali perfektno u svakom smislu, imali kontrolu, bili u vođstvu, mislim da smo čak 30 sekundi pre kraja imali plus 10 u rukama. Ne znam kako smo uspeli to da izgubimo. Ipak, još jednom smo pokazali karakter, da smo kao ekipa jaki, jer većina posle takvog raspleta izgubi posle u produžetku. Do kraja smo igrali muški, izvukli se i ostvarili veliku i bitnu pobedu. Asvel je evroligaška ekipa sa vrhunskim imenima, a mi smo pokazali da možemo sa najboljima da se nosimo“.

Prvi ciljevi su jasni definisani, a posle…

PROČITAJTE JOŠ

„Da budemo među četiri najbolje ekipe u Francuskoj i da se plasiramo Top 16 Evrokupa“.

Anđušić i družina će već ove srede (20.45) opet na parket, i to svoj, jer dočekuju Huventud u 2. kolu Evrokupa.

„Bitna utakmica, 2-0 nam donosi mnogo toga, posebno na polju samopouzdanja. Huventud je baš protiv Partizana pokazao da je ekipa sastavljena od mladih igrača pored kojih su tu dvojica ili trojica sa višegodišnjim evroligaškim iskustvom kao što su Ante Tomić i Pau Ribas. Oni nose tim i u poslednjoj četvrtini (kada su napravili preokret, prim.aut) pokazali su šta sve mogu. Iako igramo kod kuće, moramo da budemo 100 odsto spremni i kao u sve utakmice do sada da uđemo agresivno od početka da bismo uspeli da slavimo. Verujem u tim i da možemo do pobede“.

Srpski šuter u grupi A ima dva bivša kluba – Partizan i Uniks Kazanj, ali će posebne emocije biti u Beogradu 28. oktobra.

„Niko nije očekivao da Partizan krene s dva poraza, ja prvi nisam. Čeka nas ta utakmica za tri nedelje, specijalna za mene, nadam se publici na tribinama barem u nekoj meri. To bi dalo još veću draž meču. Nadam se samo da neće biti borba između Partizana i nas za prolaz dalje. Daću sve od sebe za što više pobeda Burža, a idealno bi bilo što se mene tiče da prođemo i mi i Partizan i Kazanj. Ne bih se uopšte bunio“.

Iako bi Buržu sigurno lakše bilo da igra pred praznim tribinama sa crno-belima, Anđušić ističe čari igranja u atmosferi koju prave „grobari“.

„Mnogi igrači nisu imali priliku da igraju pred takvom vrstom publike, pa bi prazne tribine bile olakšavajuća okolnost. Verujem da će svim ekipama biti lakše kada gostuju u Beogradu dok Partizan ne bude imao podršku sa tribina, a znamo koliko to pomaže. Meni je draž sporta da igramo u tavkoj atmosferi, daje mi još veći adrenalin i motiv da se takmičiš nego u praznoj hali. I nadam se da će sve što pre da se vrati u normalu“, zaključio je Anđušić javljanje iz Francuske za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar