Foto:Starsportphoto

Kada podbacivanjem lopte bude označen početak prvog duela Crvene zvezde i Partizana, ujedno će biti ispisana i jedna neobična stranica istorije beogradskih "večitih".

Po prvi put će na teren u dresu Partizana protiv Crvene zvezde izaći Kevin Panter.

Košarkaš iz Sjedinjenih Američkih Država tako će postati peti „Jenki“ koji je nastupao za oba tima, a ovom prilikom ćemo se podsetiti četvorice košarkaša koji su pre momka rođenog u Bronksu „krenuli zabranjenim putem“.

PROČITAJTE JOŠ...

Lorens Roberts

Roberts je u Crvenu zvezdu stigao u sezoni 2008/09, i navijače je momentalno „kupio“ neverovatnom borbenošću. Iako se nije uklapao u šablon fantastičnih šutera iz SAD, ovaj krilni centar predstavljao je pravi motor ekipe koju je s klupe predvodio Svetislav Pešić. Nakon godinu dana u Zvezdi usledio je pokušaj odlaska u NBA, da bi, nakon otkaza u Indijana Pejsersima, usledila „bomba“ u vidu prelaska u Partizan.

Foto: Pedja Milosavljevic / Srdjan Stevanovic / STARSPORT

Sa crno-belima je eksplodirao, bio je deo ekipe koja je stigla do završnog turnira u Parizu, a ostao je upamćen i po nastuput na utakmici koja će među navijačima Partizana večno imati posebno mesto zbog trojke koju je Dušan Kecman pogodio na manje od sekund pre kraja finala ABA lige protiv Cibone u Zagrebu.

Tarens Kinzi

Dolazak Tarensa Kinzija u Partizan u sezoni 2013/14. bio je još jedan u nizu pogodaka crno-belih, a Kinzi je uzvratio jednom od najboljih sezona u svojoj karijeri tokom koje je ubacivao preko 14 poena u proseku. Ipak, tu sezonu nije završio na parketu, jer je u martu 2014. doživeo povredu zgloba zbog koje je propustio ostatak sezone.

Kada je napustio crno-bele, verovatno niko od navijača Partizana nije ni sanjao da će u smiraj 2015. godine prihvatiti ponudu „večitog rivala“. I ne samo to – od samog dolaska u Zvezdu Kinzi je zaigrao fantastično, postao lider tima i crveno-bele odveo do mesta u plej-ofu Evrolige. Sa Zvezdom je osvojio titulu u ABA ligi, Superligi Srbije, i postao jedan od najvoljenijih stranaca koji su nosili dres ovog kluba.

Džejms Gist

Gist je u sezoni 2010/11. u dresu Partizana postao prava „udarna igla“ i najavio visoke domete u evropskoj košarci. Tri trofeja – Kup Radivoja Koraća, titula na Jadranu i u Srbiji – označile su početak jedne sjajne evropske karijere koja je pun zamah dobila odlaskom u grčki Panatinaikos, gde se profilisao kao jedan od najboljih centara Evrope.

Sedam sjajnih godina okončano je 2019, a Atinu i zeleni dres PAO zamenio je Beogradom i opremom Crvene zvezde. Gist je trebalo da bude jedan od nosilaca igre, umesto toga sezona okončana pre završetka zbog pandemije koronavirusa označila je i kraj njegovog boravka u Zvezdi nakon što je odradio polovinu dvogodišnjeg ugovora. Od odlaska sa Malog Kalemegdana Amerikanac je igrao za Bajern iz Minhena i Asvel, ali se čini da su dani kada je bio na vrhuncu ipak davna prošlost.

Foto: Starsport/ Srdjan Stevanovic

Kori Volden

Volden je u sezoni 2019/20. izrastao u jednog od najboljih igrača Partizana pod Andreom Trinkijerijem, a italijanski stručnjak je u njemu dobio igrača koji je gotovo savršeno ideje šefa stručnog štaba sprovodio u delo, što se videlo i po rezultatima. Partizan je bio u naletu, ali je došlo do prekida sezone zbog koronavirusa, pa je navijačima ostalo da se pitaju šta bi bilo i koji je bio krajnji limit ovog tima da nije došlo do prekida.


A onda su navijači tima iz Humske dobili „hladan tuš“ u vidu vesti da je najbolji igrač ovog tima odlučio da karijeru nastavi u najvećem rivalu. Volden je tako postao prvi strani košarkaš koji je direktno prešao iz jednog kluba u drugi. Ispostavilo se kao pogodak, jer je ubrzo postao ne samo jedan od najboljih igrača tima već i ljubimac navijača. Uz Džordana Lojda bio je najzaslužniji za uspehe koje je Zvezda postigla prošle sezone, a njegov odlazak u Bajern iz Minhena mnogi navijači Zvezde su ispratili sa velikim žaljenjem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO Milan Gurović o Željku Obradoviću

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar