Foto: FIBA

Ispod radara srpske javnosti u centar pažnje svetske košarke stiže Aleksej Pokuševski.

Mladić sa neverovatnom životnom pričom se već nekoliko godina nalazi u Olimpijakosu, ali je izvesno da bi uskoro mogao da se preseli „preko bare“.

PROČITAJTE JOŠ

NBA liga je „luda“ za igračima njegovog kalibra, visokim, vižljastim klincima koji mogu da odigraju praktično na svim pozicijama u timu i budu višestruko korisni za klub.

Razvoj Pokuševskog je pomno pratio Kris Ebersol, funkcioner NBA lige zadužen za praćenje evropskih košarkaša.

„Aleksej je intrigantan igrač. Ima jedinstvenu kombinaciju različitih atributa i to ga čiti zanimljivim prospektom. Ima visinu igrača na visokim pozicijama, a veštine u napadu kao da je krilo, takođe igra sa loptom kao plejmejker, pritom je i potcenjen kao dodavač. Uz sve to, ume da šutira iz driblinga i sve u svemu donosi paket veština niskog igrača u telu visokog“, rekao je Ebersol za Nova.rs.

Srpska javnost nije imala previše prilike da gleda igru Pokuševskog, poslednja prilika za to je bila na kampu „Košarka bez granica“ koju organizuje NBA liga.

„Gledali smo ga 2018. godine baš u Srbiji. Impresionirao nas je, bio je jedan od najboljih na kampu. To je bilo pre dve godine kada je imao 16 godina, sada ima 18 i verovatno je još bolji. Izvesno je da će na narednom draftu biti među najmlađima, još ima da raste, ali već sada ima impresivne veštine i „ol-araund“ igru. Jednom sam ga samo gledao, u Srbiji te nedelje, ali sam ga pratio kao igrača u FIBA takmičenjima i u Olimpijakosu“.

NBA timovima neće smetati činjenica da je Aleksej rođen 26. decembra 2001. godine i da ima tek 18 godina.

„Godište nije toliko bitno, zbog toga što je mlad ima prostor da se razvija, timovi to vole i više gledaju generalnu zrelost igrača, on je kao 18-godišnjak veoma zreo. Zato mislim da to što ima svega 18 godina neće biti negativno za njega. Profesionalac je“.

Pokuševski je nedavno izjavio da je krenuo da radi duple serije sklekova pošto je odgledao dokumentarnu seriju „Poslednji ples“.

„To me ne iznenađuje. On ima strast i radne navike, uopšte nisam iznenađen time da ga je serijal inspirisao da dodatno radi na svom telu i igri. Sve nas je inspirisao da radimo na nečemu. Za njega je ključno da radi na telu, divno je čuti da je svestan toga“.

NBA oči vide sve, čak i drugu ligu Grčke u kojoj igra Olimpijakos, zbog kazne dobijene prošle godine.

„Jeste to druga liga, ali smo ga pratili, pratili smo Olimpijakos. Imao je priliku da igra na velikoj sceni, mnogi timovi u NBA ligi ga dobro poznaju“.

Na pitanje da li NBA timovi više gledaju izdanje igrača na kampovima ili u svojim klubovima, naš sagovornik kaže da su oba faktora važna.

„Ne mislim da timovi mogu da sude na osnovu kampa ili samo jedne sezone, oni pokušavaju da steknu širu sliku. Svakako, sezona je duža od kampa i daje veći uzorak, ali je prednost kampa u tome što se igrač upoređuje sa drugima iz klase. Oba modela su važna, svaki na svoji način. Timovi koriste oba, kao i finalne treninge“.

Američka javnost je dobro upoznata sa srpskom školom košarke, a poslednji u nizu dokaza toga je Nikola Jokić.

„Jokić je svakako najbolji uzor za svakog mladog igrača, naročito za mladog igrača iz Srbije. Ja ne bih poredio nijednog mladog igrača sa nekim ko ima toliko uspeha, ali tu ima sličnosti. Na primer, sličnost u sposobnostima kreiranja igre. Aleksej može mnogo da nauči od Jokića, posebno kada je u pitanju segment dodavanja“.

Aleksej sa 213 centimetara može da igra sve, bukvalno sve, što će mu biti velika prednost u NBA.

„NBA košarka postaje igra bez pozicija, već gaji polivalentnost veština. Postaje teško igrače stavljati u kalupe. Posebno Alekseja i zato je on interesantan, može da brani više pozicija, naročito kada bude ojačao. To timovi traže, to ga čini interesantnim. U nekom trenutku će moći da kreira „mis-meč“ situacije u napadu, veći je od krilnih igrača, a imaće brzinu beka. Za njega je prednost što nema definisanu poziciju, ali da kažem da je između krila i krilnog centra“.

U poslednjim prognizama, Pokuševski bi mogao da bude pik druge runde drafta, ali je sve to podložno promenama.

„Teško je pogoditi tim, ali gde god da ode, dobiće pristup najboljim trening centrima, radu sa trenerima. Ključ je za njega da razvije telo i da dobije konstantnost u šutu. Ne bih mogao da izdvojim jedan tim. On je profesionalac, godinama je učio u Grčkoj i to je benefit za njega. Učio je od veterana, bilo bi dobro da ima veterane i u budućem timu“.

Interesovanja za Alekseja, kaže naš sagovornik, itekako ima.

„Čujem da se klubovi raspituju, ali i da znaju šta on donosi sa sobom. Misterija je gde će biti na draftu, mnogi timovi se bave proučavanjem njega, meni sada nije jasno gde će biti izabran, dakle od kasne prve runde do rane druge runde. To je teško reći jer je godina u svakom smislu jedinstvena, timovi imaju ograničen pristup igračima…“

Mane, u ovom trenutku, mogu da budu zanemarene jer postoji ogroman prostor da se isprave.

„I dalje je mlad, i dalje raste, teško je reći, ima prostora da se razvije, fizički razvoj je ključan. Ima odličnu osnovu, ali će morati da doda mišiće. To će mu pomoći u odbrani, ali i u zaštiti reketa. Pokazao je da ima dobar osećaj za blokiranje, bio je jedan od najboljih u kampu. Porašće i to će se desiti prirodno. Može da postane i elitni šuter, ima dobru mehaniku, ume da šutira iz driblinga…“

Pored Pokuševskog, na narednom draftu će veoma interesantan biti Deni Avdija, košarkaš Makabija i sin nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Zufera Avdije.

„Deni je jedan od interesantnih igrača, imali smo ga na kampovima nekoliko godina, pratili smo ga. Tu je Kilijan Hejs, biće visoko na draftu, zanima me i gde će završiti Teo Maledon. Evropski igrači su polivalentni, još od Sabonisa koji je dodavao ili Novickog koji je šutirao… To je postalo globalno, igrači žele da razviju više veština. Ako imate samo jednu dimenziju, onda vas lakše brane. Najbolji igrači u ligi imaju različite veštine“, zaključio je Ebersol.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar