pokuševski
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Mladi srpski košarkaš Aleksej Pokuševski sa strepnjom iščekuje odluku o tome kada će biti održan draft u NBA ligi.

On je za „Sportski žurnal“ govorio o tome kako provodi vreme u kom je trebalo da još jednom pokaže brojnim skautima i menadžerima da je materijal za NBA ligu.

PROČITAJTE JOŠ

„To je nešto o čemu svi pričaju, ali za to ima vremena. Nema nekih posebnih instrukcija, samo da se na svakoj utakmici i na svakom treningu pruži 100 odsto mogućnosti. Lično me je pogodila situacija sa korona virusom jer ne mogu da idem u salu i radim ono što volim više od svega“, naveo je košarkaš Olimpijakosa.

Predviđanja za draft 2020. su različita. Neophodno je da se prvo završi ligaški deo NBA sezone, onda da se utvrdi da li će biti tradicionalnih treninga sa ekipama (izvesno je da neće) da li će rukovodioci moći da razgovaraju sa momcima za koje su zainteresovani (eventualno telefonom) i, na kraju krajeva, kada i kako će biti održan glavni događaj koji je bio zakazan za 25. jun.

Aleksejeva draft generacija svakako neće biti u prilici da se na uobičajeni način predstavi trenerima i generalnim menadžerima.

„Da, to je tačno, ali nije problem za mene. Sve što je trebalo da vide, mislim da se videlo u toku sezone na terenu. Važno je da si dao sve od sebe i da si čist pred sobom.“

U svakom slučaju, Pokuševski je viđen kao pik prve runde. Jorgos Barcokas, trener Olimpijakosa, rekao je da će mladi Srbin sigurno izaći na draft s obzirom na bezbroj skauta koji su posećivali svaki trening Pirejaca.

„Svestan sam toga, ali pokušava da ne obraćam pažnju. To je samo nešto što može još više da me motiviše da se dokazujem i da više radim. Naravno da razmišljam o NBA, o mojim koracima u karijeri, ali ono čime bi trebalo najviše da se bavim je košarka. Da radim moj posao najbolje što znam, sve ostalo će doći“.

Barcokas, bivši šampion Evrolige sa Pirejcima, rekao je da su mu postavljali pitanja da li može da bude novi Nemanja Bjelica, ili možda Dirk Novicki. Činjenica, NBA operativci rade stihijski, kada se pojave takvi biseri kao Nikola Jokić i Luka Dončić, traže se novi.

„Vidim da me upoređuju sa dosta igrača kao, na primer, Bjelicom, Porzingisom, Jokićem, Novickim. To znači da nema mnogo sličnih. Takvi igrači su donekle i olakšali nama mladim Evropljanima put u Ameriku. Pratim NBA i gledam utakmice kad god sam u mogućnosti i, naravno, gledam šta rade naši igrači koji su lideri svojih timova. Nema određenih timova za koje navijam, ali od malena redovno gledam Lejkerse“.

Pokuševski je ušao u fazu karijere kada idoli postaju sve bliži.

„Trenutno ne postoji neki određen igrač, ali da kažem da mi je trenutno omiljeni Kevin Durent. Idol mi je i kao mlađem, a i sada, bio Kobi Brajant. Imao sam ogromnu želju da ga upoznam. On je jedan od razloga zašto treniram čak i kad nemam snage, kada me sve boli. Volim da gledam njegove snimke pre utakmica“.

Na treninzima i mečevima izbliza gleda drugu legendu – Vasilisa Spanulisa.

„Treniram od početka sezone sa prvim timom, a sa Spanulisom već oko dve-tri godine. Ono što sam od njega naučio je da i u 18, ali i u 38 godina, mora svaki trening, svaka vežba, da se uradi maksimalno ako želiš da napreduješ svakog dana“.

Napredak Alekseja Pokuševskog je toliko evidentan da je izvesno da će, ukoliko zajedno sa agencijom ”Vaserman” ostane pri planu da se prijavi za ovogodišnji NBA draft, biti i izabran u prvoj rundi. Kad god i kako god se on bude održao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram