Foto: STARSPORT/ Srdjan Stevanovic, STARSPORT/ Pedja Milosavljevic, EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Dokumentarna serija "Poslednji ples" nikoga nije ostavila ravnodušnim, naročito mnoge košarkaše koji su zavoleli igru između obruča baš zbog Majkla Džordana i Čikago Bulsa.

Poseban karakter koji je imao šestostruki šampion NBA lige je dominantan u serijalu.

Bilo je tu i dobrih i loših momenata, zadovoljnih i nezadovoljnih saigrača, ali se na kraju samo jedno broji – osvojeno prstenje prvaka najelitnije košarkaške lige na svetu.

Na jugoslovenskim i srpskim terenima bilo je mnogo idola za klince, Moka, Praja, Kića, kasnije Divac, jedan Sale, drugi Sale… Ali, kad je NBA stigao na domaće male ekrane samo jedan čovek je bio bitan – Džordan.

Članovi mlađe generacije nisu imali toliko prilike da uživo gledaju Džordana, čak ni u vremenu kada je nosio dres Vašingtona, pa je serijal bio idealna prilika da se detaljno upoznaju sa likom i delom „Njegovog letećeg visočanstva“.

Foto: Reuters / Tim Shaffer / Guliver

Jurohups je anketirao dvadesetrojicu aktuelnih evroligaških igrača, a među njima su se našli i srpski predstavnici.

PROČITAJTE JOŠ

Vanja Marinković je u mladim godinama morao da postane lider Partizana, sa pritiskom nije umeo da se izbori na pravi način, ali je partijama u Valensiji potvrdio da je košarkaš velikog kalibra.

„Sada sam još sigurniji da je on najveći igrač ikada zbog načina na koji igra i kako je veliki bio van terena. To ga čini toliko posebnim. Čikago je nastavio da ga plaća i kad je otišao da igra bejzbol. Rasplakao sam se od radosti. Hvala mu na svemu što je uradio za košarku“, rekao je Marinković.

Vanja i dalje ima šansu da završi u NBA ligi, gde se već okušao Nemanja Nedović, nastupajući u šampionskoj generaciji Golden Stejt Voriorsa, koja je često poređena sa legendarnim Bulsima.

„Imao sam lepo mišljenje o njemu pre dokumentarca, ali posle toga mislim da će ljudi shvatiti koliko je on veliki i koliko je uticao na celu košarkašku kulturu. Nikada ga nisam gledao uživo, zanimali su me drugi sportovi kada sam imao pet, šest godina, ali sam znao ko je on, znao sam sve o njemu“, kaže Nedović.

Foto: Reuters / Anne Ryan-USA TODAY / Guliver

Prema njegovim rečima, ovaj dokumentarac daje drugačiji ugao gledanja na njegov život.

PROČITAJTE JOŠ

„Imamo uvid u to kakav je čovek bio. Razgovarao sam sa prijateljima, ovo je možda najbolji dokumentarac ikad. Kobi Brajant je bio Džordan moje generacije, drago mi je što sam sada dobio šansu da vidim koliko je veliki bio Džordan“, naveo je Nedović.

Srpski bek je istakao da je dokumentarnu seriju gledao bez treptanja.

„Moj fokus je bio stopostotan, ali… Sve što je radio Denis Rodman je bilo šokantno i veoma interesantno. Način na koji je Fil Džekson vodio celu situaciju je meni neverovatan. Imati trenera koji razume svakoga u timu, koji razume svaku ličnost i zna kako da izvuče najbolje od svakoga… To je nešto posebno. Ali, šokirao sam se svime što je uradio Rodman“, istakao je Nedović.

Nedović je u prelomnom momentu karijere, saradnju sa Olimpijom iz Milana je završio, a zbog velikih problema sa povredama nije mogao da pokaže svoj pun potencijal.

Foto: Reuters / Scott
Olson / Guliver

„Serija je za mene stigla u perfektnom momentu. Nije moglo bolje. Zaista je razvilo novu iskru u meni. Veoma sam motivisan da tokom leta radim na svom telu i veštinama kako bih uspeo da ostavim trag bar u evropskoj košarci. Trebalo mi je to“, istakao je Nedović.

Dubok trag u Evropi, po svemu sudeći, neće stići da ostavi Aleksej Pokuševski, mladi košarkaš Olimpijakosa koji je na dobrom putu da postane NBA igrač.

„Znam šta je serija uradila igračima. Svi želimo da uvedemo taj pobednički mentalitet, čak i na treninzima ili vežbama. Da radimo više. Naravno, mentalitet ili imaš ili nemaš, ali te sve to gura da radiš više. Video sam u seriji šta sve čovek mora da radi da bi pobedio i to me gura napred. Na primer, kada vidim da neko uradi deset sklekova, ja uradim dvadeset. Dupliram težine, dupliram sve“, otkrio je Pokuševski.

Inspiracija. Ključna reč za svakog igrača, bez obzira na to koliko godina ima i šta je prošao u karijeri. Džordan će ponovo uticati na košarkaški svet, doneće novu energiju i zamah za igru između obruča i dovesti na teren nove dečake koji će u nekom trenutku možda postati velikani.

Ili će bar probati… Dovoljno je i toliko.

Foto: Reuters / Guliver

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram