aba
Završnica ABA lige igrala bi se pred praznim tribinama; Foto: Starsport

ABA ligaši su se vratili treninzima, žele da se vrate i utakmicama kako bi na parketu odlučili šampiona, samo ostaje pitanje da li baš žele isto ili je to samo "na papiru".

Gotovo je izvesno da na Jadranu neće ništa zvanično biti poznato ni u naredne dve nedelje, odnosno do 24. maja. To je krajnji datum koji su čelnici Evrolige odredili da se izjasne o sudbini tekuće sezone, a vodeći ljudi regionalnog takmičenja čekaju smernice elite.

Svi klubovi, ili velika većina, zagovornici su ideje da se završnica sezone ABA lige odigra – u kojem god formatu. Veliko je pitanje kada i da li to baš svi zaista žele.

Iz Crvene zvezde kažu da su za to, iz Budućnosti poručuju da pristaju da se igra i u Beogradu (pa i na Kanarima), prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović više puta je rekao da im titula van parketa „ništa ne znači“. Ipak, činjenica je da poslednje izjave vodećih ABA klubova ne vode baš u istom smeru – ka parketu.

PROČITAJTE JOŠ

Crno-beli su prvi na tabeli kolo pre kraja ligaškog dela i trenutno stanje, eventualni prekid i proglašenje šampiona, svakako bi im odgovaralo.

“ABA bi trebalo da se ravna sa Evrokupom i Evroligom, ali nisam siguran da možemo da nastavimo. Čak i ako bi se to dogodilo, možda na jednom mestu, bilo bi čudno i apsolutno nova stvar. Razgovarati o sportu je trenutno beskorisna vežba, marginalna tema“, rekao je, između ostalog, Andrea Trinkijeri prilikom javljanja iz Kremone gde čeka priliku da se vrati u Beograd.

Veliki problem za sve je kompletiranje ekipa. Da li će se i kada vratiti strani košarkaši, pogotovo Amerikanci, zasad nema odgovora, a na to se nadovezuje i odlazak u karantin. Kako je rekao Nebojša Čović, u porodicama dvojice košarkaša Zvezde bilo je i smrtnih slučajeva usled koronavirusa…

„Od početka smo zagovornici da se sva prvenstva završavaju na terenu, sve ostalo je sticaj okolnosti nekakva viša sila, koju niko nije planirao“, poručio je Čović uz objašnjenje kako ne vidi smisao eventualnog igranja domaće Superlige u ovoj situaciji.

Pre dva dana okupili su se i košarkaši Budućnosti, i u dvorani u Kokotima odradili prvi trening posle skoro dvomesečne pauze, u dve odvojene grupe sa po šestoricom igrača. Podgoričani su spremni na sve, samo da se igra, jer su svesni da samo tako mogu do povratka u elitu, zato kažu „možemo i u Beograd, a možemo i mi da budemo domaćini„.

Nema šanse da se ABA liga nastavi

Ive Ivanov, kapiten Zadra, bio je skeptičan po pitanju nastavka ABA lige.

“Kako vreme odmiče, sve je manje izgleda za odigravanje ove utakmice. U suštini ih i nema. Računam da se čeka odluka Evrolige nakon čega će i rukovodstvo ABA lige doneti odluku”, rekao je Ivanov za Sportske novosti prošlog meseca.

„Kao klub bićemo spremni da odigramo završnicu ABA lige i da na terenu dobijemo šampiona. Situacija u Crnoj Gori, kao u regionu, značajno se popravila i mislim da postoje svi uslovi da se takmičenje nastavi. Ukoliko iz nekih razloga Beograd ne bude spreman, Podgorica jeste da organizuje završni turnir, samim tim što smo kao zemlja najbolje prošli tokom pandemije u regionu. Realni smo i objektivni da Partizan, koji je prvi na tabeli, bude domaćin, ali ukoliko nisu spremni da organizuju turnir mi jesmo“, naglasio je sportski direktor Podgoričana, Gavrila Pajovića, i „podebljao“ njihov prvobitni stav.

Šta o svemu kaže predsedavajući ABA lige za sezonu 2019-2020, Domagoj Čavlović? Dobiti prvaka na terenu je glavni cilj.

„Neophodno je da dobijemo šampiona kako bismo znali ko će naredne godine igrati Evroligu, definitivno nam je primarno da ga dobijemo na terenu, to bi bio najpravedniji način. Ukoliko to ne bude moguće, tražićemo drugi način”, rekao je prvi čovek Cibone i potom odgovorio na pitanje da li bi Partizan bio proglašen za šampion ukoliko se sezona ne završi:

“Nismo išli toliko daleko. Prvo želimo da iscrpimo sve varijante igranja, to je i Evroliga preporučila”.

To je, dakle, glas iz Zagreba, gde su se igrači Cibone vratili obavezama, kao i u Baru oni koji brane boje Mornara. Crnogorski predstavnik u ABA ozbiljno se sprema i za nastavak tekuće, ali i za sledeću sezonu, jer je produžio ugovore sa četvoricom aduta i doveo Aleksandra Lazića iz Primorske.

PROČITAJTE JOŠ

Jasno je da su u Mornaru za to da se rasplet reši na parketu uz podržavanje ideje da se liga sa 12 proširi na 14 timova sa ulaskom dve najbolje plasirane ekipe iz ABA 2 i bez ispadanja iz najvišeg ranga.

„Da nije toliko veliki takmičarski ulog, možda bi bilo moguće da se završi sada. Znate, uvek je iz sportskog ugla važno da se sve odluči na terenu, kako je i planirano, ali ne znam da li ćemo imati vremenskog prostora, a ne verujem da mi, kao liga, imamo finansijskih mogućnosti poput NBA da ulazimu duboko u leto s kalendarom. Sportski je i da se ne gleda samo lični interes”, rekao je Đoko Pavićević, predstavnik Mornara još sredinom marta.

Nova.rs je tada kontaktirala klubove na Jadranu i tada je takođe preovladao stav da treba da se igra i da se čeka Evroliga koja će im biti vodilja prilikom odlučivanja oko kraja sezone.

Vremena je sve manje, samim tim i opcija. I dalje je prva da se odigra poslednje kolo, pa plej-of ili poslednje kolo plus završni turnir četiri najbolje ekipe kako bi se ubrzalo dobijanje šampiona. Kraj bi mogao da se proglasi i posle jedinog preostalog kola, bez dodatnih utakmica, sa proglašenjem prvaka.

Kao poslednja opcija je da se uopšte ne igra, što je najmanje verovatno, i da se Partizan kao prvi proglasi za prvaka ili da se „svira kraj“ bez određivanja šampiona za sezonu 2019-2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar