Trifunović u prodoru pored Cerovine i Atića; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nevolja nikada ne ide sama, pa je tako i u slučaju ABA lige, odnosno njenog završetka tekuće sezone - pojavio se novi problem u "režiji" Evrolige.

Zapravo, regionalna liga ima toliko problema, da čelni ljudi na Jadranu ne znaju ni odakle bi krenuli u reševanje istih.

Čekali su smernice Evrolige, koja je u četvrtak formirala izmenjen kalendar, sa sve terminima za završetak sezone i elitnog takmičenja, i Evrokupa. Sve pod uslovom da zdravlje svih aktera ne bude ni na koji način ugroženo kada se koronavirus stavi pod kontrolu.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo određeni datumi obavezuju klubove gotovo do kraja jula. Među njima su i Crvena zvezda i Partizan, ako dođu do završnice takmičenja.

Novi problem po ABA ligu koji se javio zove se – Evroligin rok je sredina avgusta. Do tada Evroliga mora da ima kompletan spisak ekipa-učesnika za sezonu 2020-2021. kako bi napravila kalendar i odredila termine za narednu takmičarsku godinu.

Taj rok je godinama unazad 10. jul, ali je sada sredina avgusta u pitanju, pošto je sve prolongirano pomeranjem tekuće sezone.

U Evroligi se i dalje nadaju da će moći sezonu 2019-2020. da završe na parketu, o čemu će definitivnu odluku potvrditi 24. maja. I dalje postoji opcija da se elitna košarka otkaže u potpunosti.

Ipak, veća je verovatno je da će se igrati na koji god je moguće način, što automatski remeti igranje ABA lige.

Ugovori do 31. jula samo za članove ELPA

Evroliga je u četvrtak navela i da se, ako se sezona bude nastavila, važenje ugovora igrača produžuje do 31. jula 2020. Međutim, to se odnosi samo na one igrače koji su članovi ELPA (Asocijacije igrača Evrolige), dok za ostale košarkaše ova odluka nije obavezujuća.

Termina nema, putovanja će biti svedena na minimum kada budu odobrena, a ujedno će i dalje na snazi biti obavezan karantin. Ostaje pitanje koliko će trajati, jer je sadašnji 28 dana izolacije prilikom ulaska u zemlju.

Dakle, pored toga što ABA liga gotovo da nema slobodan termin da privede sezonu kraju, upala je i u cajtnot što se tiče davanja predstavnika za narednu sezonu u Evroligi i Evrokupu.

Drugo, ako pojedini inostrani igrači iz ABA klubova počnu tokom maja da se vraćaju u Srbiju, gotovo mesec dana bi morali u pomenutu obaveznu izolaciju. Samim tim je nemoguće uskladiti treninge (mini pripreme) uoči željenog nastavka sezone, dok onda na red dolaze putovanja na utakmice (ABA ili evropskih takmičenja) i povratak u zemlju, pa opet obavezan karantin.

Vreme izuzetno bitnih odluka sprema se na Jadranu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare