Zvezda
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Klubovi ABA lige žele da se sezona završi na terenu, kada uslovi za to budu adekvatni. Ali, ako regionalna košarka ne bude mogla da se igra u dogledno vreme, koje su opcije za završetak sezone?

Dan posle video sastanka ABA klubova, situacija je manje-više ista – zna se da se (još) zvanično ništa ne zna. Kada bi ekipe morale da se okupe, kako rešiti problem obaveznog karantina, a onda i putovanja? Kad će se i da li regionalno takmičenje nastaviti, pod kojim uslovima i u kom formatu?

Ko će biti šampion ili ga možda neće ni biti kao u Sloveniji ili VTB ligi, šta će biti sa „kartama“ za evropska takmičenja? Ko će ispasti iz ABA lige, da li će biti proširenja elitnog dela na Jadranu ili ne? Pitanja je mnogo, odgovora nedovoljno, ali nekoliko scenarija za kraj ipak postoji.

I gotovo svaki opet zavisi od Evrolige, čiji su vodeći ljudi na poslednjem video sastanku odredili kalendar za nastavak tekuće sezone. Naravno, sve pod uslovom da prestane pandemija koronavirusa i da zdravlje svih aktera ne bude ni na koji način ugroženo.

PROČITAJTE JOŠ

Na Jadranu su zato i čekali smernice iz Barselone, koje sada prilično remete eventualni završetak ABA lige na terenu i koji je nemoguće da počne pre kraja jula. Osnovni problem su termini, uz naglašavanje – ako uopšte bude moglo da se igra.

To se posebno odnosi na Crvenu zvezdu i Partizan, koji učestvuju u Evroligi i Evrokupu, i koji bi potencijalno mogli da imaju utakmice tokom celog jula. Crveno-bele svakako čeka, prema prvobitnom planu, završnica ligaškog dela elitnog takmičenja, a izabranike Andree Trinkijerija četvrtfinale Evrokupa i moguće sama završnica i borba za trofej.

Beogradski večiti bi obaveze prema pomenutim takmičenjima trebalo da imaju već od 29. maja za kada je zakazano okupljanje ekipa.

Zato je jasno da ABA i evropska takmičenja ne mogu paralelno da se igraju, odnosno klubovi ne bi bili u mogućnosti ni teoretski da putuju u novonastalim okolnostima, jer će se završnica Evrolige (fajnal ejt) i Evrokupa igrati u po jednom gradu. I tu se javlja problem obaveznog odlaska u karantin, koji će zavisiti od države do države.

Koje opcije su pred ABA ligom? Svaka od potencijalnih opcija za igranje može da bude na snazi tek posle jula!

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jedna je, izvesno i najmanje realna, da se sezona završi prema postojećem planu. Dakle, da se odigra poslednje kolo ligaškog dela, plus plej-of koji obuhvata polufinale i finale utakmice.

U polufinalu bi trebalo da se sastanu prvoplasirana i četvrtoplasirana ekipa, odnosno timovi koji zauzumu drugo i treće mesto. Za finale se igra na dve pobede, dok bi titulu osvojila ekipa koja prva dođe do tri trijumfa.

Kada se sve sabere, to znači da je nakon poslednjeg kola moguće da se odigra još ukupno 11 mečeva – po tri polufinalna i još najviše pet u finalu.

Završni turnir ACB lige

Španska ACB liga objavila je da planira da održi turnirski završetak sezone, na kome bi među 12 ekipa, bila četiri evroligaška tima (Barselona, Real, Baskonija i Valensija) i jedan iz Evrokupa (Unikaha). Samim tim je jasno da tri takmičenja (ACB liga, Evroliga i Evrokup) ne bi mogla da se kalendarski sudare, pa se shodno tome dodatno otvara pitanje igračkog kraja ABA lige. Sigurno je da neće moći da igraju u regionu pre kraja evropskih obaveza.

Druga varijanta je da se regionalno takmičenje okonča na završnom turniru. Kada bude poznat konačan poredak na tabeli, odigrao bi se verovatno fajnal for, na jednu dobijenu utakmicu, što znači ukupno tri na turniru koji bi rešio ABA šampiona. Ko bi bio domaćin turnira i kada, odgovori je baš u magli, ali opet je nemoguće pre avgusta.

Opcija tri – da se odigra samo poslednje kolo. Možda i fizički, odnosno vremenski najodrživija varijanta. Kako je nedavno rekao trener Mornara, Pavićević, da se konačnim plasmanom ne odlučujuće ko će u Evrokup, sezona bi verovatno odavno bila otkazana.

Ovako, pored podele karata za drugo po jačini evropsko takmičenje, neophodno je i preporučljivo (tako kaže Evroliga) da se odredi šampion. Pitanje je da li bi bilo konsenzusa oko tog pitanja, jer bi Partizan automatski najviše profitirao, ali bi sezona mogla da se završi nakon poslednjeg kola, sa proglašenjem prvaka bez završnog turnira.

Poslednje dve opcije dovode se u vezu sa trajnim prekidom sezone na Jadranu. Kako je izvesno da neće moći da se igra pre avgusta, ako se budu igrali Evroliga i Evrokup, vrlo je teško uklopiti termine za kraj ABA lige, pošto bi mnogo trpela i naredna sezona.

Ako bi se proglasio kraj prema tekućem stanju, moglo bi stanje na tabeli da se proglasi konačnim i da se tako odredi šampion (Partizan), odnosno prema plasmanu i učesnici Evrokupa za sezonu 2020-2021. Poslednja varijanta, najmanje popularna je da se „svira kraj“ bez ABA šampiona za sezonu 2019-2020. kako je, na primer, odlučeno u regionalnoj VTB ligi i Sloveniji.

Jedino što je sigurno, čeka nas još najviše mesec dana čekanja, jer 24. maj je poslednji termin da Evroliga i definitivno odluči šta će biti sa tekućom sezonom – da potvrdi novi kalendar ili označi kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar