aba
Završnica ABA lige igrala bi se pred praznim tribinama; Foto: Starsport

ABA liga za tekuću sezonu 2019/2020. neće biti nastavljena i samo se čeka potvrda klubova na sastanku zakazanom za ovu sredu (11 časova), nezvanično saznaje Nova.rs.

Postoji mogućnost i da dođe do velikog obrta, ali je takav epilog malo verovatan. Na sastanku ABA klubova odluke se donose prostom većinom, pa je potrebno da najmanje sedam od ukupno 12 klubova glasa „za“ ili „protiv“.

PROČITAJTE JOŠ

Kako smo saznali, ekipe će se izjasniti da nisu za nastavak sezone koja je prekinuta usled pandemije koronavirusa, a razlozi su jasni.

Odnosno, ABA će slediti primer Evrolige, čiji je potez čekala i koja je u ponedeljak rešila da nema povratka utakmicama do jeseni.

To je i ključno za jadransku košarku, jer je time gotovo sve rešeno. Odlučeno je da će Crvena zvezda ostati u Evroligi 2020/21, u kojoj će biti isti timovi kao u prekinutoj sezone, a Partizan (kao jedan od četvrtfinalista) u Evrokupu, u kojem će mesta dalje popunjavati prema plasmanu iz nacionalnih i regionalnih liga.

Nastavak ABA lige izgubio je smisao, jer titula znači samo stvar prestiža, a drugo (plasman u Evroligu) ništa ne donosi; podeljene su evropske karte; igrači ne žele da igraju ni Evroligu i bilo bi teško primorati ih da igraju ABA; ekipe su raspuštene; pojedini igrači već su potpisali ugovore sa novim klubovima.

Sve govori da će zato i ABA klubovi, poput evroligaških, proglasiti kraj, ali ostaje pitanje po kojem modelu. Postoji mogućnost poništavanja i ponavljanja sezone sa istim učesnicima, ali i realnija opcija proširenja za još dva mesta na ukupno 14 učesnika bez ispadanja a tada i bez proglašenja šampiona.

„Da li treba na silu da igramo, ja mislim da ne, ali to je samo jedno od 12 mišljenja. Tehnički, može da se ponovi sezona, ali može i da se trenutni poredak smatra konačnim – tada bi Partizan bio prvak, ali bi se i znalo ko ispada iz lige, a znate da je trenutno na snazi ideja oko proširenja“, rekao je za Nova.rs, između ostalog, predsedavaju ABA lige Domagoj Čavlović dan uoči donošenja odluka na Jadranu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram