Podeli:
ABA
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Raste temperatura na Jadranu uoči sastanka klubova zakazanog za sredu, na kojem bi trebalo da reše pitanje sezone u ABA ligi.

Evroliga je u ponedeljak odlučila da se više ne igra ove sezone, sada je na potezu rukovodstvo regionalnog takmičenja, čiji je nastavak prilično izgubio smisao.

Igranje gotovo da ne bi donelo ništa, izuzev borbe za opstanak (ako bi bilo ispadanja) i titulu koja bi bila samo stvar prestiža, jer su evropske karte podeljene.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, glavna tačka na sastanku ABA klubova u sredu biće kraj ili nastavak sezone, odnosno pitanje šampiona. Evroliga je dala smernice, ali ne mora da znači da će ih u regionu “slepo” slediti.

“Primarno je bilo da pričamo o nastavku sezone, ali sada se sve menja. Da li je oglavu, na silu da igramo, ja mislim da nije, ali to je samo jedno od 12 mišljenja”, kaže za Nova.rs predsedavajući ABA lige Domagoj Čavlović, inače i prvi čovek Cibone, i dodaje:

“Nije na meni da kažem da li će biti nastavka sezone ili ne, videćemo na Skupštini, a odlučuju klubovi, odnosno prosta većina od 12 glasova klubova i kako oni kažu, tako će i biti”.

I sam Čavlović je potvrdio da je nastavak tekuće sezone izgubio smisao u trenutku kada je Evroliga odlučila da naredne takmičarske godine bude 18 istih ekipa.

“Imamo tehnički problem jer je Evroliga odlučila da se ponovi sezona, a mi ako budemo igrali i dobijemo prvaka na terenu, a to ne bude Crvena zvezda. Prema propozicijama je jasno da bi prvak trebalo da se plasira u elitu, to je bila težina te šampionske titule, zato je ideja bila da iscrpimo sve mogućnosti da igramo. Ali su oni već doneli odluku, pa ova luda situacija sa koronom postoje još luđa”.

“Signal najmanji problem”

Smetnje na vezama malo su otežale razgovor, ali je Domagoj Čavlović bio dobro raspložen.

“Samo sutra (u sredu) da sve bude OK sa vezama, mada bi to mogao da bude najmanji problem”, uz osmeh nam je rekao predsedavajući ABA lige za ovu sezonu.

Ako ne bude nastavka sezone, što je realniji ishod, onda se prelazi na glasanje (takođe većinom) o tome kako je okončati. Da li poništiti i ponoviti sezonu u ABA ligi sa istim učesnicima kao što je uradila Evroliga, ili proglasiti kraj prema trenutnom plasmanu sa ili bez šampiona?

“U propozicijama ABA lige nemamo striktno napisano šta se dešava u ovakvim situacijama, to ćemo morati da uradimo za ubuduće, da se odredi nakon koliko kola se može proglastii završetak sezone. Na primer, u prvenstvu Hrvatske posle odigrane dve trećine utakmica može trenutno stanje na tabeli da se proglasi kao konačno i mi u ABA to nemamo”, ističe Čavlović.

Dalje objašnjava opcije za rasplet – kako je moguće da Partizan bude proglašen šampionom i zašto to drugim klubovima ne odgovara.

“Više opcija je u igri, samo ne vidim da će iko biti presrećan eventualnim proglašenjem za ‘zelenim stolom’. Tehnički, može da se ponovi sezona, ali može i da se trenutni poredak smatra konačnim – tada bi Partizan bio prvak, ali bi se i znalo ko ispada iz lige, a znate da je trenutno na snazi ideja oko proširenja”, kaže Čavlović.

PROČITAJTE JOŠ

Jasno je da Crvena zvezda, Budućnost i Cedevita Olimpija, na primer, nemaju interes da glasaju da se lideru ABA dodeli titula, dok ekipe iz donjeg doma nemaju zbog ispadanja. Očigledno je da će se onda teško doći do većine za proglašenje šampiona, odnosno da titula ode u Humsku. Ujedno, Partizan bi mogao i da sačuva određenu sumu na ime bonusa igračima, koju bi bio u obavezi da isplati u slučaju osvajanja trofeja.

Poenta je i u tome da ako bude proširenja ABA lige iz ABA 2, najverovatnije za dva mesta (Borac Čačak i MZT), onda nema ispadanja iz najvišeg ranga. I tu dolazimo do toga da većini nije interes da glasa za kraj prema trenutnom plasmanu, po kojem bi Partizan bio šampion, već je mnogo realnije da se sledi primer Evrolige.

Takođe, ako se gleda trenutni poredak kao konačan, stanje na tabeli se “meri” prema koš-razlici, pošto sezona nije odigrana do kraja kako bi se nakon poslednjeg kola gledao međusobni učinak i tada bi Zadar bio poslednji. Ovako bi Krka potonula na dno i ispala, dok bi Mega kao pretposlednja u doigravanje sa drugoplasiranim iz ABA 2.

“Sve što se odluči za ‘zelenim stolom’ je neprirodno i uslovno za nas sporiste. Kada bismo i igrali, mečevi bi bili u julu, a neki igrači imaju ugovor do juna. Pojedini su već dogovorili saradnju sa novim klubovima, kako bi onda igrali za stare, tu je i strah od povreda i povratka u ovim uslovima, da li bi bilo obavezne izolacije ili ne, sve otežava celu priču. I ne daj bože da se ponovi ovakva sezona”, poentirao je Čavlović za kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar