Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Učešće u košarkaškoj Evroligi klubovima sa ovih prostora znači praktično život, prisustvo na najvećoj sceni, šansu za privlačenje sponzora i mogućnost jedine prave zarade.

Srpski klubovi su svoje mesto u elitnom takmičenju uneli u ABA ligu, ali je vremenom i ono postalo upitno zbog želje vlasnika Evrolige Đordija Bertomeua da svoj proizvod plasira na popularnija tržišta.

Iz tog razloga, prostor u eliti su dobile države koje nemaju veliku košarkašku tradiciju, ali pružaju zadovoljenje ekonomskog interesa.

PROČITAJTE JOŠ

Mestu u Evroligi, posle svih tih promena, može da se nada samo šampion ABA lige, ali i on mora da ispuni niz zadatih uslova, poput kapaciteta dvorane, blizine aerodroma, budžeta za plate…

Prekid svih takmičenja zbog pandemije koronavirusa je stavio pod znak pitanja budućnost Evrolige, samim tim i ABA lige.

Bertomeu je nedavno izjavio da nema razloga za brigu i da će „Balkan uvek imati lojalnog partnera u Evroligi“.

„Uvek imamo u Evroligi timove iz tog regiona, znamo koliko je on važan za košarku. Nemamo problem sa pitanjem da li ćemo imati u Evroligi ekipu iz ABA lige“, rekao je Bertomeu.

Ipak, kao upitan je ostavio način izbora klubova koji će igrati u Evrokupu.

Neizvesnost ishoda takmičenja u ABA ligi je ostala prisutna i posle sastanka rukovodstva lige i predstavnika klubova učesnika.

Klubovi su se usaglasili da sezona treba da se nastavi i da šampion treba da bude odlučen na terenu, kao i da neće biti proširenja lige, što je bio predlog kako bi se izbeglo ispadanje timova.

Najveći izazov u ovom trenutku je pronaći način za završetak sezone, što su kao cilj postavili svi klubovi.

Prva je sa predlogom u javnost izašla podgorička Budućnost, čiji je predsednik Dragan Bokan rekao da bi Podgorica bila idealno mesto za održavanja finalnog turnira, ukoliko bi se liga odlučila za takav način okončanja prvenstva.

Budućnost je u momentu prekida sezone zauzimala drugu poziciju na tabeli, a kako je do kraja takmičenja ostalo još jedno kolo, nema nikakve šanse da preuzme lidersko mesto, pošto zaostaje dve pobede za prvoplasiranim Partizanom.

Po završetku sastanka se govorilo o navodnom sukobu između Bokana i predsednika KK Partizan Ostoje Mijailovića zbog takve ideje, a potom su se oglasile obe strane.

PROČITAJTE JOŠ

Bokan se oglasio saopštenjem u kom je naveo da je Budućnost iznela predlog da završno takmičenje bude održano u Beogradu, navodeći da bi organizator trebalo da bude Partizan, kao prvi na tabeli posle 21 odigranog kola.

Uz to, navedeno je i da Mijailović to nije hteo da prihvati, posle čega se i on oglasio, rekavši da je Budućnost predložila da se turnir održi u Podgorici, ukoliko zbog bezbednosnih razloga to ne bude bilo moguće učiniti u Beogradu.

Bezbednosni razlozi su se kao novi pojam u košarci pojavili prošle godine, kada je uprava KK Crvena zvezda odlučila da klub ne ide na gostovanje u Podogricu, u jeku pobune srpskog naroda zbog spornog Zakona o verskim slobodama.

Mijailović je demantovao navode iz Podgorice da je odbio opciju da Partizan bude domaćin, već je naveo da je to bio zahtev beogradskog kluba, dok je odbačen bio predlog da turnir bude premešten u crnogorsku prestonicu zbog već pomenutih bezbednosnih razloga.

Ipak, ključna odluka doneta na sastanku je ona koja se odnosi na nastavak prvenstva, a odnosi se na ponovno „naslanjanje“ ABA lige na Evroligu.

Klubovi su se usaglasili da je neophodno sačekati kako će Evroliga rešiti pitanje nastavka svog takmičenja kako bi se donele dalje odluke.

Razlozi za to su jasni i već pomenuti na početku teksta, „mig“ iz Barselone, gde se nalazi kancelarija Bertomeua čekaju sva tri tima koja imaju ambicije da budu učesnici Evrolige.

Pol-poziciju u situaciji koja bi omogućila nastavak prvenstva i završetak na terenu ima Partizan, prvoplasirani u regularnom delu takmičenja, ali i jedan favorita za osvajanje Evrokupa, čiji pobednik bi trebalo da dobije mesto u višem rangu.

Stvari solidno stoje i po pitanju Crvene zvezde, koja je učesnik aktuelne sezone Evrolige i u slučaju da se takmičenja ne nastave mogla bi da se nada „automatskom“ prebacivanju u ligu za sledeću sezonu.

Sa treće strane, Budućnost jedinu šansu ima kroz osvajanje ABA lige, zbog čega i ne treba da čudi Bokanova ideja da se eventualni završni turnir održi u Podgorici, pred navijačima Budućnosti.

A iz Evrolige, pored uveravanja u to da će region imati predstavnika u ligi, stigla je i najava da će odluka o nastavku takmičenja biti doneta samo ukoliko budu ispunjeni svi zdravstveni uslovi.

Da li će tako biti? Pitanje od milion dolara, prognoze nisu tako optimistične, a dodatnu strepnju na sve unose i odluke pojedinih država da suspenduju sva sportska takmičenja do kraja sezone.

Povrh svega, u javnosti su se pojavili i saveti epidemiologa da bi fudbalska takmičenja trebalo suspendovati do kraja 2021. godine, a postoji i najava iz teniskog sporta da turnira možda neće bi biti dok se ne pronađe vakcina za koronavirus, što nije izvesno da će se dogoditi do sledeće godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare