Plan Evrolige: Sezona se završava do kraja jula, nema pojačanja

Košarka 16. apr. 202012:15 > 13:48
Podeli:
Real Madrid - Olimpija Milano
Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Vodeći čovek Evrolige Đordij Bertomeu imao je video obraćanje, nešto nalik konferenciji za medije i, kako je rekao, sve potrebne informacije imaće do kraja maja, a sezone bi morala da se završi krajem jula, da se problemi ne bi uvećali za narednu.

autori: Đorđe Matić i Nebojša Todorović

„Ne igra se više od mesec dana. Nešto ovako nikada nije viđeno na svetskom nivou i zato je sada zdravlje na prvom mestu. Gledamo i pratimo šta se dešava… Forsirani smo da suspendujemo Evroligu i Evrokup 7. marta, prestali smo sa takmičenjima pre mnogih, i pre NBA. Tražimo alternativna rešenja, gledamo da fajnal for možda zamenimo sa F8“, poručio je Bertomeu na startu obraćanja.

I dalje niko ne može sa sigurnošću da kaže šta će biti sa sportom, generalno gledano, ove sezone. Traži se način da li će se i kako nastaviti takmičenja po okončanju pandemije koronavirusa.

F8 Evrokupa u Beogradu ili Bolonji? Spekulacije

Đordi Bertomeu govorio je i o navodima da bi Beograd ili Bolonja mogli da budu domaćini fajnal ejta Evrokupa.

„Još radimo na tome da se sezona završi po planu. Da će Beograd ili Bolonja biti domaćini su informacije na nivou spekulacija. Sada je najvažnije da se steknu zdravstveni uslovi za nastavak sezone, to su glavni preduslovi. Nikakve razgovore nismo vodili ni sa Partizano, ni sa Virtusom, ni sa ostalih šest timova po pitanju organizacije završnog turnira“.

„Stalno smo u komunikaciji sa trenerima, igračima, sudijama. Razmišljamo i o društvu u celini, želimo navijače na utakmicama. Nastavićemo sezonu samo ako budu ispunjeni svi zdravstveni uslovi, nećemo nikoga da dovodimo u opasnost, ali ne možemo da garantujemo za sav rizik. Želimo da završimo celu sezonu, prema prvobitnom planu“, naglasio je Bertomeu i objasnio dalji potencijalni plan:

„Ekipe bi imale tri dana za povratak igrača, dve nedelje za karantin i dve nedelje za pripreme i treninge. Stalno pričamo i sa ljudima iz Kelna, za kasniji fajnal for, jer sada ne može. Zato gledamo da F4 zamenimo fajnal ejtom u nekoj zemlji“.

Ipak, kako će se plan priprema i treninga odraziti na igrače iz Amerike, koji bi morali 28 dana u karantin.

„Poslali smo poruku timovima da unapred znaju kako mogu da se ukope što se toga tiče. Sada od njih zavisi da budu spremni po tom pitanju kada dođe vreme. Mi to ne možemo da rešimo, zato smo poslali preporuke klubovima i mogu da se vode određenim smernicama“.

Đordi Bertomeu; Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Prvi čovek Evrolige ponovio je i da se radi na budžetu za oba takmičenja, kao i da još nema konačnih odluka.

„Danas nije doneta odluka, pričamo, čekamo… Do kraja maja ćemo imati sve potrebne informacije. Drago mi je da svi učestvuju i da hoće da pomognu u ovoj kriznoj situaciji, i treneri i igrači, koji su spremni i finansijski da pomognu“.

Svima je jasno da će se višemesečna pandemija i te kako odraziti na sport uopšte, i da možda više neće ni biti u obliku u kojem smo ga ostavili.

„Brinemo, naravno, kako će sve ovo odraziti na košarku. Ali, bićemo spremni da izađemo iz krize. Čvrsto verujem da će i klubovi pomoći da se reše strukturalni problemi. Svakako imamo vremena da razmišljamo“.

Podsetimo, ovo obraćanje vodećih ljudi elitnog takmičenja dolazi sedam dana nakon sastanka, na kojem nisu bili poznati konkretni koraci, a u fokusu je bilo pet tačaka. Zato se Bertomeu još jednom osvrnuo sada na priču o fajnal ejtu kao formatu završetka Evrolige, ali je pre toga bitno i teško odlučiti kako izabrati timove za F8, da li po plasmanu na tabeli ili nekom drugom kriterijumu…

Đordi Betomeu; Foto: Skrinšot/Euroleague

„Još nemamo kandidata za domaćinstvo. Treba da vidimo koji su sredine bile i koje će biti najviše i najmanje pogođene virusom, a to je sada nemoguće da se kaže. Ponavljam, najbitnije da se najpre steknu svi zdravstveni uslovi za igranje, da imamo okruženje koje će biti sigurno i bezbedno za sve timove“.

Mnogi igrači i treneri su u strahu za sebe i svoje porodice zbog strašne situacije u celom svetu, i zato smatraju da sezone ne treba da se nastavi i završi na parketu.

„Poštujemo i razumemo šta kažu. Nemamo u planu nastavak ako nema garancije sigurnosti za sve – igrače, trener, sudije, sve koji su uključeni u utakmicu. Želimo da budemo transparentni i da pokažemo da nam je sigurnost ispred svega. Zato pričamo sa svima i uradićemo sve što je neophodno pre donošenja bilo kakve odluke“.

Kako je naveo Bertomeu, šta god da se desi, ako se bude igralo, plan je da se sezone završi do avgusta.

„Bilo kakav sistem da bude na snazi, aktuelni ili alternativni, sezone bi trebalo da bude gotova do kraja jula, ne posle. Jer, u suprotnom, onda bi se uvećao problem za narednu sezonu i zato želimo da ga izbegnemo. Što se tiče plata igrača, pričamo sa klubovima o tome da uvedemo kolektivni ugovor kao rešenje. Znamo da klubovi imaju velike gubitke zbog pandemije i da su plate značajni deo budžeta, ali verujemo da svi hoćemo da nađemo rešenje. I da će obe strane pokazati razumevanje, igrači i treneri, odnosno klubovi“.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od problema koji se pojavio su ugovori igrača. Pojedinima ističu i možda timovi neće u istom sastavu završiti sezonu, a pitanje je da li je dozvoljeno da se pojačaju u međuvremenu.

„Ako imaju ugovor, imaju profesionalnu odgovornost prema klubu. Mi možemo samo da im sugerišemo da ostanu u klubu, iako razumemo i njihovu želju da odu u svoje zemlje i budu sa porodicama. Što se tiče pojačanja, neće klubovi moći da uzimaju nove igrače“.

Ostaje otvoreno i koliko je realno da se sezona završi do kraja jula, jer je u Kini košarka stala u januaru, a nastavlja se tek u julu.

„Pratimo dešavanja svuda, ne samo u Kini, već i u SAD. Ako vidimo minimalan rizik da igrači nisu sigurni, neće biti nikakvog predloga za kraj sezone. Imamo zemlje kao što je Španija u kojoj je teška situacija, kao u još nekim delovima Evrope. Razmišljamo o raznim opcijama, to je veliki posao.

Nacionalne lige? Ima opcija, ali…

Šta će biti sa ligama u kojima sezone budu otkazane, kao što je već slučaj u Litvaniji ili VTB ligi, u Sloveniji nema šampiona…

„Ima mnogo opcija, neću da iznosim lično mišljenje, već to ostavljam klubovima. Još je rano da razmišljamo o tome dok ne bude čista slika“.

Što se tiče završnog turnira Evrolige, barem pet-šest ekipa se bori još za plej-of, pa je pitanje da li je bolja opcija F8 ili turnir sa 16 ili možda svih 18 ekipa.

„Ekipe od šestog do 15. mesta mogu da se nađu u plej-ofu, neke imaju veće, neke manje šanse. Bilo kakva eliminacija njih ne bi bila fer“.

Jasno je da će trenutna situacija u celom svetu odraziti na košarku sa više strana i da preciznih odgovora kakve će posledice biti sada nema, već je sve na nivou nagađanja. Niko se nije susretao sa nečim sličnim i Bertomeu je više puta naglasio kako je zdravlje svih aktera na prvom mestu, a onda sve ostalo.

Redom, da se reši aktuelna situacija i završi tekuća sezona, na koji god način, a onda će na red doći sva ostala pitanja, pa i proširenje broja timova za sledeću sezonu.

„Nećemo da žurimo, pratimo kriznu situaciju pa ćemo videti. Kao što sam rekao, više bi trebalo da znamo do kraja maja i početkom juna“, dodao je Bertomeu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar