Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Čitava Srbija će pomno pratiti derbi Partizana i Crvene zvezde u 21. kolu ABA lige, jer ovaj susret može da odluči kako će izgledati nastavak sezone za „parni valjak“.

Crno-beli se nalaze u seriji poraza od večitog rivala. Košarkaši „parnog valjka“ poslednji put su slavili protiv najvećeg protivnika u finalu Kupa Radivoja Koraća 16. februara 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Prošle su pune dve godine od kada je Partizan poslednji put slavio, a nakon dva poraza ove sezone pravo na grešku gotovo da nemaju.

Prekid crne serije i borba za vrh

Crno-beli su dva puta poraženi od Zvezde, dok na Jadranu imaju tri poraza. Poslednji neočekivani stigao je od Mege sa 93:90, pa prava na grešku više nemaju ukoliko žele da zadrže drugo mesto koje garantuje direktno mesto u polufinalu.

U slučaju da Partizan bude poražen, Budućnost bi mogla da sa tri vezane pobede preuzme drugo mesto, a tada bi se situacija dodatno zakomplikovala.

Partizanu svakako ne trebaju dodatne utakmice u trenucima kada i Evrokup ulazi u završnicu (crno-beli drugi u grupi A), što bi ionako zahtevan raspored dodatno opteretio.

Uostalom i navijačima je preko potreban trijumf nakon što su gledali dva bolna poraza u prethodne dve nedelje. Najpre u finalu Kupa Radivoja Koraća (85:68), a zatim i u Superligi Srbije, gde su fudbaleri Zvezde slavili sa 2:0.

Ipak, ako neko zna koliko je ovaj meč bitan u sezoni, to je svakako Obradović, koji upravo ovde verovatno vidi trenutak u kom će ekipa dodatno moći da poraste i izgradi onaj DNK potreban za osvajanje trofeja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ključni dueli

Crno-beli će igrati u ispunjenom „Pioniru“, pa nema nikakve dileme da je pobeda imperativ svih imperativa. Ovog puta će Željko Obradović morati da pronađe mehanizme kako Kevin Panter može da se „otrese“ stalnog pritiska Ostina Holinsa. Ovaj duel bi vrlo verovatno mogao da odluči pitanje pobednika, a ukoliko Obradović bude „skinuo flaster“ sa Pantera, Partizanu šanse dramatično rastu.

Ovog puta se očekuje i drugačije koncepcijska postava, jer je ostavljanje trojki u finalu Kupa Zvezda surovo kaznila, pa verovatno neće biti prolaženja ispod bloka.

Uz to se očekuje i bolja rola domaćih košarkaša koji su u Kupu postigli samo pet poena.

Izuzetno bitna vest za Partizan je povratak Alena Smailagića, koji je propustio sve mečeve od povrede u polufinalu Kupa protiv FMP, pa bi on mogao da bude prevaga uz Aleksu Avramovića.

Ključan faktor bi mogao da bude i Rodins Kurucs ukoliko konačno proradi i iskoristi konceptualni rizik Zvezde kako bi se neutralisala opasnost koja vreba od Kevina Pantera. Uz to je Partizan jači i sa Jama Madara, koji nije mogao da igra u Kupu zbog pravila o strancima.

Biće izuzetno bitna i bitka pod košem, jer će prvi zadatak Zvezdi biti da se zaustavi Matijan Lesor, koji je u Kupu bio najefikasniji sa 19 poena.

Očekuje se da tribine budu ispunjene do poslednjeg mesta, a najjefitinija ulaznica košta 1.000 dinara.

Bez ikakve dileme je ovo prekretnica sezone i pokazatelj čemu navijači Partizana mogu da se nadaju.

Dolaskom Željka Obradovića ambicije su najveće, ali je ovom timu potrebno vreme da se savršeno posloži. Videlo se i na prethodnim mečevima, da nema tog nivoa automatizma koji je karakterističan za Žocove ekipe, ali povratak povređenih bi sada mogao da bude pravi vetar u leđa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar