Foto: EPA-EFE/Justin Tallis / POOL

Dešavanja u grupi B na Mundijalu u Kataru mogla bi da bude izuzetno interesantna, pogotovo što još uvek nije sigurno da će sve reprezentacije uopšte učestvovati na prvenstvu.

U grupi B raspoređeni su Engleska, Vels, SAD i Iran, a poslednje pomenuta reprezentacija ima probleme i to van terena.

Naime, Ukrajina je započela pritisak na FIFA da izbaci Iran sa Mundijala zbog navodne podrške Rusiji u ratu. U tu akciju uključila se i Italija, koja se još uvek potajno nada da će se naći na Mundijalu ukoliko Iran bude izbačen.

PROČITAJTE JOŠ

Realno, nešto manje od 20 dana pre početka Svetskog prvenstva teško je poverovati da će Iran zaista biti izbačen, a ni čelnici FIFA nisu ozbiljno razmišljali o tome.

IRAN

Foto: Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kvalifikacije u Aziji i Okeaniji nisu bile preterano napete, bar u gripi gde je bio Iran, koji je taj deo takmičenja završio sa osam pobeda i po jednim remijem i porazom, pa je kao prvi iz grupe prošao na Svetsko prvenstvo.

Iran u svom sastavu nema previše poznatih igrača, a svakako prva zvezda i najopasnija opcija u napadu je fudbaler Porta Mehdi Taremi. On je ove sezone postigao čak 12 golova, a bio je i jedan od najistaknutijih u kvalifikacijama. Pored njega tu je i Alireza Jahanbakš, koji je izuzetno kreativan fudbaler, ali nema kontinuitet dobrih igara. U napadu sa njima je i Sardar Azmun iz Bajera iz Leverkuzena, ali je on trenutno povređen i pitanje je da li će i koliko moći da pomogne reprezentaciji.

Kada bi se pogledao papir, verovatno bi mnogi rekli da je odbrana Irana „bušna“, ali to nije tako. Iako tu nema nekih svetski poznatih imena, igra se veoma disciplinovano, a sudeći prema poslednjim rezultatima, Iran se ne plaši da igra ni protiv jačih ekipa. U pripremnom periodu pred Mundijal doživljen je poraz od Alžira sa 2:1 u poprilično ujednačenom meču, a zatim je savladan Urugvaj sa 1:0. Krajem septembra viđen je i remi sa Senegalom (1:1), pa nije nerealno očekivati da Iran bude prijatno iznenađenje pošto nema šta da izgubi na Mundijalu.

Prvu utakmicu u grupi Iran će igrati protiv Engleske, koja slovi za jednog od najvećih favorita za titulu.

ENGLESKA

Foto: EPA-EFE/Catherine Ivill

Englezi su imali odlično Evropsko prvenstvo na kom su izgubili tek u finalu od Italije i to nakon penal serije. Nadali su se Englezi da će se „fudbal tada vratiti kući“, kako oni to vole da kažu, ali se to ipak nije dogodilo.

Od 1996. godine Engleska sanja svetsku titulu, a od tada najbolji rezultati su bili četvrto mesto – u Italiji 1990. i Rusiji 2018.

Prošetali su se Englezi i kroz kvalifikacije, postizali su prosečno skoro četiri gola po utakmici, a tu fazu su završili bez poraza. Ipak, u poslednje vreme rezultati izuzetno brinu sve navijače, pošto u Ligi nacija na šest mečeva nije upisan nijedan trijumf (po tri poraza i remija).

Selektor Geret Sautgejt našao se na udaru javnosti više puta od kako je seo na klupu, pa će nakon Mundijala verovatno biti ili pukovnik ili pokojnik. Može se reći da je Sautegejt na slatkim mukama kada je odabir igrača u pitanju, mada je istina da su mu dva desna beka teško povređena i neće moći da mu pomognu (Kajl Voker i Ris Džejms).

Gotovo čitav tim sastavljen je od igrača iz Premijer lige, kojima će se priključiti Džad Belingem iz Borusije Dortmund i Tami Abraham iz Rome. Lider i kapiten je sigurno Hari Kejn, ali je pitanje kako će se on uklopiti u napadu sa Sterlingom, Rašfordom, Sančom, Fodenom, pa čak i Belingemom, za koga je Real spreman da plati i više od 100 miliona evra.

Takođe, biće zanimljivo videti da li će Sautgejt preferirati sistem sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji, pošto je do sada kombinovao.

VELS

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Fudbaleri Velsa uspeli su da se ušunjaju na Mundijal nakon pobede nad Ukrajinom u zakasnelom baražu, a na taj način ispisana je istorija. Naime, Vels je tek po drugi put učesnik Svetskog prvenstva,a prethodni put to se dogodilo 1958. godine. Tada su Velšani stigli do četvrtfinala, a najveće iznenađenje u svojoj novijoj istoriji napravili su 2016. kada se dogurali do polufinala Evropskog prvenstva.

Umeo je Vels da se nosi sa najjačim reprezentacijama Evrope u poslednjih nekoliko godina, ali je činjenica da to ne može da radi u kontinuitetu. To je pokazala i nedavno odigrana Liga nacija, u kojoj je Vels u prvoj diviziji doživeo pet poraza i samo jedan remi sa Belgijom (1:1).

Ono što je takođe uzdrmalo Vels je ostavka Rajana Gigsa na mesto selektora, zbog suđenja koje je imao sa bivšom suprugom zbog navodnog nasilja i zlostavljanja.

Zbog svega toga, nešto veće šanse da prođe grupu daju se Americi, ali ne treba zaboraviti da za Vels igra Geret Bejl.

Nekada zvezda Real Madrida, a sada tek povremeni prvotimac Los Anđelesa uvek je imao poseban motiv da igra za reprezentaciju. U njoj se uvek osećao kao svoj na svome, leteo je po terenu, a povrede su bile mnogo manji problem nego kada je klupska karijera u pitanju. Zato je ljubav između Velsa i Bejla uvek bila nemerljiva i obostrana, a vratilo se upravo kroz rezultate i golove.

Pored njega postoji još nekoliko igrača na koje treba obratit pažnju, a među njima su Niko Vilijams, Ampadu, Danijel Džejms, Kifer Mur… Međutim, niko od njih nije vrhunska klasa i sa sobom ne nosi mnogo iskustva igranja velikih utakmica.

SAD

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

I za kraj, tu je reprezentacija SAD koja je uz manje poteškoće obezbedila plasman na Mundijal iz grupe u kojoj su se redom nalazili Kanada, Meksiko, Kostarika, Panama, Jamajka, Salvador i Honduras.

Najviše nade polaže se u raspoloženog Kristijana Puišića koji već sezonama unazad nema dovoljno prostora u Čelsiju da pokaže šta zna, pa zbog toga samo povremeno zablista. Uz njega po krilu se valja čuvati i Đovanija Rejne iz Dortmunda, dok je na sredini terena Veston Mekeni iz Juventusa. U odbrani prva zvezda je Seržinjo Dest iz Milana, a pažnju u veznom redu mogao bi da privuče i Brendan Aronson, koji ove sezone pruža solidne paritje za Lids u Premijer ligi.

Kada se sve sabere, SAD nije reprezentacija koja ima kapacitet da ode do same završnice, ali svakako ima izgledne šanse da prođe grupu, a onda i bar jednu rundu u nokaut fazi.


Raspored utakmica, grupa B:

21.11. Engleska – Iran 14.00

21.11. SAD – Vels 20.00

25.11. Vels – Iran 11.00

25.11. Engleska – SAD 20.00

29.11. Iran – SAD 20.00

29.11. Vels – Engleska 20.00


BONUS VIDEO Srpski navijači u Kataru – gde može da se popije pivo_

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar