Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Domaćin će otvoriti Svetsko prvenstvo, a onda sledi spektakl.

Fudbaleri Katara i Ekvadora otvoriće Svetsko prvenstvo 20. novembra ove godine u 17 sati na stadionu Al Bajt, koji može da primi oko 60.000 ljudi.

U grupi A se pored pomenute dve reprezentacije nalaze i Senegal i Holandija, koji se u meču prvog kola sastaju dan kasnije od 17 sati.

PROČITAJTE JOŠ:

HOLANDIJA

Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Holandija važi za prvog favorita u grupi, iako se na prošlom velikom takmičenju nije dobro provela. U osmini finala Evropskog prvenstva 2021. poražena je od Češke sa 2:0, a selektor Frank de Bur je dobio otkaz.

Nakon toga na klupu je došao Luj van Gal, koji od tada nema poraz. Holandija je pod njegovog dolaska u kvalifikacijama za Mundijal upisala pet pobeda i dva remija, a u ključnim mečevima pobeđena je Turska sa 6:1, te Norveška sa 2:0.

Holandija se za nešto više od godinu dana profilisala kao reprezentacija koja igra napadački fudbal sa mnogo golova, a odlično njeno izdanje gledali smo i u Ligi nacija.

Tamo su Van Galovi izabranici upisali pet pobeda protiv Belgije, Poljske i Velsa uz samo jedan remi (sa Poljskom u prvom meču rezultatom 2:2). Zbog toga je izboren plasman u plje-of A divizije u kojoj će igrati Hrvatska, Španija i Italija. Ipak, sve to je sada u drugom planu, pošto je u fokusu da se napravi zapažen rezultat u Kataru.

Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Holandija nikada nije osvojila Mundijal, a tri puta bila je samo korak daleko da to učini – 1974, 1978. i 2010. godine. Sada možda ne spada u uži krug favorita, ali svakako da bi sve sem prvog mesta u grupi bio neuspeh ili iznenađenje.

Prednost Van Galovog tima može biti ta što tim poseduje mnogo polivaletnih igrača, koji najčešće igraju u formaciju 3-4-1-2 ili 3-5-2. Na golu će biti verovatno iskusni Remko Pasver iz Ajaksa, koji je tek u poznim igračkim godinama debitovao za nacionalni tim i tako posato rekorder.

Odbrana bi mogla da bude veoma čvrsta, tu su Virdžil van Dajk, Mtijas de Liht i Nejtan Ake, kao i Stefan de Vrij, pa je pitanje za koga će se Van Gal odlučiti da bude u startnoj postavi. Po bokovina bi rebao da napadaju Denzel Damfris, koji se pokazao kao odlično rešenje za ovaj sistem, ddok će sa drugog boka pretiti Dejli Blind ili Tajrel Malasija.

U sredini se očekuje da sve konce drži Frenki de Jong, a pažnju zaslužuje i mladi Rajan Gravenberh, trenutno čaln Bajerna iz Minhena. Nažalost, Žoržinjo Vajnaldum je doživeo tešku povredu po dolasku u Romu, te on neće biti na raspolaganju selektor. Umesto njega na terenu bismo mogli da gledamo Ćavija Simonsa, koji važi za jednog od najboljih mladih igrača u Evropi.

Foto: EPA-EFE/GERRIT VAN KEULEN

Onaj koji će možda biti i najzanimljiviji za gledanje je Kodi Gakpo, napadač PSV-a, koji igra u odlično fudbaler, a ume i da postiže golove i da razigrava. Društvo u napadu mogao bi da mu pravi Memfis Depaj, koji je izgubio mesto u Barseloni i pitanje je koliko će mu vremena biti potrebno da „proigra“. Stiven Berhuis, Arnaut Danjuma i Stiven Bergvajn mogli bi da prave mnogo štete protivničkim odbranama po krilima, ali njihova forma je često promenjiva.

U svakom slučaju Holandija ima ekipu za nadmetanje sa najbolji, pa zašto da ne i da sanja o „boginji“.

Koliko „lale“ daleko mogu da doguraju mogao bi da pokaže već prvi meč na prvenstvu, kada je protivnik Senegal. Ta reprezentacija najviše se uzda u Sadija Manea, „crnu pumu“, koja je odlaskom iz Liverpula pokazala koliko je bitna za stanje u ekipi.

SENEGAL

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Mane je nastavio da igra na više nego zadovoljavajućem nivou u Bajernu, dok je Liverpul posrnuo u tekućoj sezoni i nalazi se u teškoj situaciji pre svega u Premier ligi.

Senegal je početkom godine osvojio Afrički kup nacija pobedivši Egipat u finalu nakon penala, a isti rival je stradao i u baražu kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Osim na Manea, selektor Aliju Sise može da se osloni na Bendžamina Mendija na golu i Kalidua Kulibalija u odbrani. Njih dvojica su sada saigrači u Čelsiju, pa verovatno gaje dobre međusobno odnose, koji mogu biti izuzetno važni. Istina je da su obojica izgubila standardno mesto u londonskom timu, ali su i dalje veoma kvalitetni.

Foto: EPA-EFE/WALLACE WOON

Na sredini terena igra Idrisa Gana Gej i Čekiu Kujate, koji imaju veoma zavidnu minutažu u Premijer ligi. Pored njih po bekovima će dejstvovati Ismaila i Bouna Sar, brzonogi iskusni igrači, dok bi u špicu trebalo da bude najviše mesta za Bulajea Diju iz Salernitane (11 mečeva, pet golova, dve asistencije ove sezone).

Senegal uglavnom ne igra utakmice na veliki broj golova, iako bez problema može da postigne po tri-četiri gola nekim slabijim reprezentacijama. Ono što je veliko pitanje je kako će Senegal izgledati protiv nekog od favorita iz Evrope, s obzirom na to da u Africi konkurencija nije baš previše raznovrsna.

EKVADOR

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Kada je reč o Ekvadoru, oko njega se mesecima unazad dizala prašina povodom potencijalnog izbacivanja sa Mundijala. Naime, Ekvador je imao problema sa jednim reprezentativcem koji je navodno lažirao dokumenta, a Čile je zahtevao da se slučaj ispita i ubrza, kako bi potencijalno on upao na upražnjeno mesto.

Čak i da ništa od toga nije bila istina (inače, FIFA je odbacila optužbe zbog nedostatka dokaza), nije prijatno kada se takva magla nadvije nad vašim glavama. Zbog toga je upitno koliko će Ekvadorci biti motivisani i psihički spremni za igru na Mundijalu, gde se potajno nadaju prolazu bar u nokaut fazu.

Ekvador je poprilično nepredvidiv kada je reč o rezultatima, pa se tako opustio u poslednja četiri kola južoameričkih kvalifikacija, te nije zabeležio nijednu pobedu. Međutim, treba istaći da su dva od dva od ta četiri duela bila protiv Brazila i Argentine gde su zabeleženi remiji.

Foto: Rodrigo Buendia / AFP / Profimedia

Ekvador nema izraženog lidera u reprezentaciji, a trenutno je u najboljoj formi napadač, a po potrebi i krilno Fenerbahčea Ener Valensija. On je postigao 11 golova na 10 mečeva u Turskoj, a pretnja u napadu može biti i mihael Estrada. Od poznatijih igrača u odbrani igra Estupinjan iz Brajtona na levom beku, dok je Kaisedo u sredini.

Retko kada se desi da Ekvador postigne više od jednog gola na meču, pa u tom parametru sigurno ne može da se takmiči sa Holandijom i Senegalom, koji su ofanzivno daleko potentnije ekipe. Ipak, Ekvador prvenstvo otvara protiv Katara, pa ga jedna dobra partija i to protiv domaćina može vinuti u nebesa i dati mu krila za let do nokaut faze.

KATAR

Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Iako je domaćin, Katar je daleko najslabija reprezentacija u grupi, a svakako i jedna od na papiru najlošijih na prvenstvu. Nijedan igrač iz katarske reprezentacije ne igra u Evropi, ali prednost može biti što se većina fudbalera veoma dobro poznaje. Razlog tome je što je repreznetacija pretežno sastavljena od igrača iz Al Sada i Al Duhail.

Samo tako, zajedničkim snagama, Katar može da pokuša da iznenadi, a nesumnjivo će imati i najviše simpatizera na tribinama. Kao lider tima do sada se istakao Al Hajdos, koji igra na sredini, ali često postiže golove i izvodi prekide.

Zanimljivo je to da Katar takmičarsku utakmicu nije odigrao još od decembra 2021. godine i Arab kupa, ali je ipak tokom pripremnom perioda imao čak 16 mečeva. Rivali u tom periodu bili su i klubovi i mlade i seniroske reprezentacije, a skor Katara je bio šest pobeda, osam remija i samo dva poraza (od Hrvatske U23 i Kanade).

Katar svakako da nije za otpisivanje, ali sigurno da neće biti favorit ni u jednom meču.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Tadićeva asistencija trasirala put ka tituli Ajaksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar