Foto: FSS

Da li vam se sviđa spisak reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru?

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je spisak fudbalera koji će igrati na Mundijalu, koji se održava u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

Konačno je objavljen spisak koji je nacija sa nestrpljenjem čekala i, realno gledano, nema iznenađenja. Da li je mogao još neko da se nađe među putnicima – jeste, da li treba verovati u ovu ekipu – naravno.

Generalno je to najbolje što Srbija trenutno ima i selektor „orlova“ nije mnogo eksperimentisao prilikom izbora 26 aduta za Svetsko prvenstvo. I kao da prvi put pred veliko takmičenje nema nekog „ubačenog elementa“ i da bi svi mogli da budu zadovoljni izabranim timom.

PROČITAJTE JOŠ

Čini se da je najmanje dilema bilo kod golmana i napadača. Očekivano su tu trojica čuvara mreže – Predrag Rajković (Majorka), Vanja Milinković-Savić (Torino) i Marko Dmitrović (Sevilja), i čini se da će među prvom dvojicom i tražiti startera prema trenutnoj formi.

Slično važi i za napadače, jer su poziv dobili Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović. Golgeteri Fulama, Juventusa i Fjorentine bili su „zakucani“ na spisku od 26 igrača i bilo bi pravo čudo da za nekog od njih nije rezervisano mesto u avionu za Katar.

Možda je najviše dileme bilo u defanzivi, a Piksi se odlučio za šestoricu štopera, među kojima nema Erhana Mašovića iz Bohuma, iako je dobijao poziv za neke prethodne utakmice Lige.

Prednost je dobio štoper Almerije Srđan Babić, koji igra sjajno u Primeri, kao i mladi defanzivac Crvene zvezde Strahinja Eraković, uz imenjaka Pavlovića iz Salcburga najmlađi član nacionalnog tima za Mundijal u Kataru, obojica su rođeni 2001. godine.

Preostala trojica štopera su, očekivano, Nikola Milenković (Fjorentina), Stefan Mitrović (Hetafe) i Miloš Veljković (Verder), koji bi uz Pavlovića trebalo da budu prvi izbor za poslednju trojicu pred golom „orlova“.

Srbija će igrati u grupi G zajedno sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, a naša reprezentacija je poslednja objavila spisak

Ni po bokovima nema iznenađenja, levu stranu će pokrivati neprikosnoveni Filip Kostić (Juventus) i njegova alternativa imenjak Mladenović (Legija), dok će po desnoj strani delovati Darko Lazović iz Verone i Andrija Živković iz PAOK. Tu bi mogao da se nađe i Nemanja Radonjić, koji pruža odlične partije u Torinu, ali bi mogao da igra i ofanzivnije, što mu više i leži.

Zato su višak ostali krilni bekovi kao što su Aleksa Terzić (Fjorentina) i Mihailo Ristić (Benfika), dok na sredini terena i među ofanzivnim vezistima nije bilo mesta za mladog Stefana Mitrovića iz Zvezde, koji je debitovao kod Piksija, a potajno su se pozivu nadali možda Darko Brašanac (Osasuna) i Saša Zdjelar (CSKA Moskva). Ipak, s obzirom na konkurenciju i da ranije nisu bili u planovima nije ni bilo toliko realno da tek tako upadnu među putnike.

Možda je malo iznenađenje što su tu i Marko Grujić i Uroš Račić, koji nemaju baš zavidnu minutažu u Portu i Bragi. Ostalo je sve očekivano, jer će mesta na sredini terena popunjavati kapiten Dušan Tadić (Ajaks), Nemanja Gudelj (Sevilja), Sergej Milinković-Savić (Lacio), kao i Saša Lukić (Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Filip Đuričić (Sampdorija) i Ivan Ilić (Verona), treći igrač rođen 2001. u timu za Katar.

Piksi je rekao svoje, 26 igrača spremno je za Svetsko prvenstvo, neka se hrabro bore za nokaut fazu i rezultat u Kataru o kojem će se pričati.

Prvi duel će igrati 24. novembra protiv Brazila od 20 časova, drugi meč će naša reprezentacija igrati protiv Kameruna 28. novembra od 11 sati, dok je utakmica 3. kola G grupe sa Švajcarskom na programu 2. decembra od 20.00.

SPISAK SRBIJE ZA KATAR:

GOLMANI:

Predrag Rajković (Majorka) 27 godina

Vanja Milinković-Savić (Torino) 25

Marko Dmitrović (Sevilja) 30

ODBRANA:

Nikola Milenković (Fjorentina) 25

Stefan Mitrović (Hetafe) 32

Strahinja Pavlović (Salcburg) 21

Miloš Veljković (Verder Bremen) 27

Strahinja Eraković (Crvena zvezda) 21

Filip Mladenović (Legia Varšava) 31

Srđan Babić (Almerija) 26

SREDINA TERENA:

Sergej Milinković-Savić (Lacio) 27

Filip Kostić (Juventus) 30

Nemanja Gudelj (Sevilja) 30

Ivan Ilić (Verona) 21

Saša Lukić (Torino) 26

Darko Lazović (Verona) 32

Andrija Živković (PAOK) 26

Uroš Račić (Braga) 24

Nemanja Maksimović (Hetafe) 27

Marko Grujić (Porto) 26

NAPAD:

Aleksandar Mitrović (Fulam) 28

Dušan Vlahović (Juventus) 22

Luka Jović (Fjorentina) 24

Dušan Tadić (Ajaks) 33

Nemanja Radonjić (Torino) 26

Filip Đuričić (Sampdorija) 30

BONUS VIDEO Skinuo albanski dron i „ukrao“ gol Ronaldu, a supruga ga pitala kako će da žive

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare