Foto: Nikola Mitić/Starsport

Crvena zvezda u četvrtak od 18.55 dočekuje Hofenhajm u 5. kolu L grupe Lige Evrope na stadionu „Rajko Mitić“, uz opravdanu dozu optimizma.

Ne samo zbog tri vezane pobede i jednog poraza, odnosno devet bodova na kontu, zbog kojih se vidi evropsko proleće, već i zbog odličnih rezultata u prošlosti s rivalima iz Nemačke. Pogotovo na domaćem terenu.

Pamte mlađi zvezdaši i Slavoljuba Srnića protiv Kelna, oni malo stariji epski okršaj sa Bajernom u šampionskoj 1991. godini, oni još stariji duele sa Karl Cajs Jenom…

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je golom Srnića, 7. decembar 2017. godine, preko Kelna na punoj „Marakani“ obezbedila prolaz u šesnaestinu finala Lige Evrope. Velika utakmica kao najsvežije sećanje navijača crveno-belih na meč u Beogradu sa nekim timom iz Nemačke, i još trijumf da se prezimi u Evropi posle decenija čekanja.

Sada bi četi Dejana Stankovića i remi protiv Hofenhajma bio dovoljan za novo evropsko proleće i nastavak bajke. I opet u decembru, i opet protiv bundesligaša – simbolika koja zrači optimizmom iznad Ljutice Bogdana.

U svojoj dugoj istoriji, Zvezda je 17 puta odmerila snage na domaćem terenu sa nemačkim ekipama i zabeležila pozitivan učinak – 10 pobeda, četiri remija i tri poraza.

Prvi meč kod kuće sa Nemacima, Crvena zvezda odigrala je 1969. protiv Forverca u osmina finala Kupa evropskih šampiona i slavila sa 3:2. Već naredne godine izašla je na megdan Karl Cajs Jeni u četvrtfinalu KEŠ, koji je završena ubedljivim trijumfom 4:0.

Foto: Nikola Mitić/Starsport

U sezoni 1978/79. tokom takmičenja u Kupu UEFA sastala sa čak tri nemačke ekipe. U prvom kolu je pao Dinamo iz Berlina rezultatom 4:1, dok je u polufinalu na „Marakani“ srušena Herta 1:0.

Sledeće godine prvotimcima Zvezde su na megdan ponovo izašli fudbaleri Karl Cajs Jene u okviru šesnaestina finala Kupa UEFA i opet pretprepeli poraz u Beogradu. Već u osmini finala crveno-beli su igrali protiv Bajerna i bili bolji – 3:2.

PROČITAJTE JOŠ

Još jednom je Zvezda na „Marakani“ igrala sa Kelnom, tačnije prvi put je to bilo 1989. u osmini finala Kupa UEFA i rezultat je bio 2:0.

Najveći uspeh zabeležen je u epskom revanšu polufinala Kupa šampiona 1991. godine, kada je protiv nemačkog giganta bilo 2:2 nakon trijumfa od 2:1 usred Minhena. Bajern je pao pred četom Ljupka Petrovića prilikom pohoda na evropski tron, kasnije i titulu prvaka sveta. Prethodno je na istom putu eliminisan i Dinamo iz Drezdena rezultatom 3:0 kod kuće.

Sledeći susret sa Nemcima bio je 1996. protiv Kajzerslauterna, kada je igrao i sadašnji trener Dejan Stanković, a Zvezda je slavila sa ubedljivih 4:0 u okviru prvog kola Kupa pobednika kupova.

Sledeći je Hofenhajm, u četvrtak od 18.55, na mestu na kojem su padali mnogi velikani pred crveno-belima…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar