Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sjajni rezultati Crvene zvezde na evropskoj sceni pišu klupsku istoriju, četvrtu sezonu zaredom, ali donose ogroman benefit i srpskom fudbalu.

Četa Dejana Stankovića, ranije Vladana Milojevića, uspesima u Ligi šampiona i sada u Ligi Evrope, skuplja bodove koji bi mogli da obraduju i Partizan.

Ranije su to radili crno-beli, ali su se uloge večitih rivala pomalo zamenile na evropskoj sceni.

Zvezda je pobedom nad Gentom u Belgiji (2:0), u 4. kolu Lige Evrope, stigla na prag evropskog proleća, uz rekordan skok na UEFA listi na osnovu koeficijenta.

Ujedno, popravila je i nacionalni koeficijent, u borbi Srbije za to magično 15. mesto koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ovog leta je ta dva mesta imao hrvatski fudbal, već za narednu sezonu pripala su Česima.

San da bi srpski timovi mogli udvoje da jurišaju na Ligu šampiona mogao bi da se ostvari u sezoni 2023/24. Jer, gledajući neke projekcije za sezonu 2022/23, Srbija je i dalje ispod crte, ispred je Kipar, ali su nam veoma blizu Grčka i Češka.

Zato bi bilo dodatno bitno da Zvezda evropsko proleće čekira trijumfom na gostovanju Slovanu u Liberecu, kao direktnom rivalu iz Češke u borbi za nacionalni koeficijent. Takođe bi pomoglo da Olimpijakos u Ligi šampiona, odnosno PAOK i AEK u Ligi Evrope, što pre završe učešće i time donesu Grčkoj što manje bodova.

Kada se podvuče crta, za naredne dve sezone nije realno, ali zato jeste da Srbija ima dva kluba u pohodu na Ligu šampiona za sezonu 2023/2024. osim ako naši predstavnici do tada ne dožive rane evropske katastrofe.

Naravno, prvak Srbije išao bi stazom šampiona ka eliti, a vicešampion stazom pratilaca koja donosi neke izuzetno jake rivale. Ujedno, imali bismo i tri predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, što je jedno mesto više nego sada.

Međutim, problem se zove Konferencijska liga, novo takmičenje koje bi narednog leta trebalo da stupi na snagu. I u njoj bi Srbija imala tri tima, i nijedan u Ligi Evrope, što dodatno daje na značaju famoznom 15. mestu na listi nacionalnih koeficijenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar