Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Kada je 21. decembra 2019. godine Dejan Stanković u Crvenoj zvezdi nasledio Vladana Milojevića, mnogi su posumnjali u bivšeg asa i doveli u pitanje njegovo trenersko znanje. Što i ne čudi. Početniku je poveren div s "Marakane", a Stanković koij je kao igrač imao šampionski DNK, uhvatio se pakleno teškog zadatka i počeo da niže uspehe na svim frontovima.

Posle osvojene prošlosezoneske titule, koju mu je praktično na tacni servirao Milojević, Dekijeva Zvezda i sada gazduje Superligom, ali je za svaku pohvalu podatak da su crveno-beli nanizali tri pobede u Ligi Evrope, te zauzimaju drugo mesto iz Hofenhajma u grupi L sa devet bodova.

PROČITAJTE JOŠ

Jasno je da je trostruki uzastopni šampion Srbije nadomak evropskog proleća, što je zapušilo usta svima onima koji su sumnjali u Dejana Stankovića.

Sa tim se slaže i legendarni Ljupko Petrović, čovek koji je odveo Zvezdu na krov Evrope 1991. godine.

„Deki nije sporan kao trener. Mislim da je zatvorio usta kritičarima i da više nemaju pravo da govore o njemu. Bio je talentovan igrač, dobar igrač, i sigurno je da ima taj ‘filing’ za trenera. Istina, njegovo iskustvo nije veliko, međutim sada se kali i prolazi kroz sfere kroz koje sam i ja prolazio u njegovim godina. Mogu zamisliti kako mu je, sigurno da čovek ne može biti bezgrešan, ali treba da radi duže kako bi stekao iskustvo i rutinu. Deki će biti veliki trener, potrebno je da u svakom momentu zna šta je cilj i da pronalazi motivaciju. Znate, kod nas je to tradicionalno da nekog ko pravi uspehe i rezultate, da ga omalovažavaju i potcenjuju. Stanković pravi dobar tim, Zvezda igra odlično, i on forsira mlade igrače“, rekao je Ljupko za Nova.rs.

Ljupko Petrović i Dejan Stanković Foto: crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je protiv Genta u Belgiji pokazala da i bez petorice, šestorice standardnih prvotimaca, počev od Rodića i Gobeljića, preko Gavrića, pa sve do Kataija i Kange, može da nokautira rivala. To mogu samo kompaktni i veliki timovi, gde svi „dišu ko jedan“.

PROČITAJTE JOŠ: Stankovićev pečat uz jedan kec iz rukava Milojevića

Stanković je uprkos ogromnom hendikepu i povredama osakaćenom timu, izveo na teren 11 ratnika, koji su mu se odužili na najbolji mogući način, slavivši na „Gelamko arena“ golovima Njegoša Petrović i Nemanje Milunovića.

„Mislim da je Zvezda protiv Genta pokazala da može da igra i bez pola tima, bez pola startne postave i da pobedi. Svima koji su umanjivali vrednost kluba, tima, trenera, sve pada u vodu. Zvezda je sigurno druga, može da bude i prva i sigurno da će igrati na proleće u Evropi. Ukoliko ima sreće na žrebu, možda ostane i duže u igri. Zvezda je pokazala moć, nije slučajno četiri godine standardna u Evropi, igra Ligu šampiona i Ligu Evrope. Doprinela je i tome da je velika verovatnoća da Srbija iduće godine ima dva tima u Ligi šampiona, šta više treba da se doda. Svi treba da se ponosimo Zvezdom“, ponosan je čovek koji je zlatnim slovima ispisao istoriju Zvezde u Bariju.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Na pitanje da li je ostao pri stavu da bi sedmu Zvezdinu zvezdu trebalo dodeliti golmanu Milanu Borjanu, koji je u Belgiji 12. put ove sezone uspeo da sačuva mrežu, Petrović nije imao dilemu:

„Borjan je pravi kapiten, pravi vođa, čovek u kojeg možete da se pouzdate, čovek sa čvrstim karakterom. Jer, kada ekipa četiri godine igra u Evropi, a on je četiri godine najbolji igrač zvezde, onda je svaki komentar suvišan i to nije za potcenjivanje. Apsolutno ostajem pri statvu da bi Borjanu trebalo dati da bude sedma Zvezdina zvezda“, završio je Ljupko Petrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar