Zvezda je meč sa Radom završila sa sedmoricom mladih bonus igrača
Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je trijumfom nad Radom (3:0) napravila novi korak ka četvrtoj tituli zaredom, ali je glavni utisak činjenica da je Dejan Stanković meč završio sa čak sedmoricom "bonus" igrača na terenu.

Od ove sezone obavezno je da utakmice Superlige počnu dvojica igrača mlađih od 21 godine, što je odluka kako bi se razvijale srpske mlade nade u domaćem prvenstvu.

Ako neko zna kako je kao tinejdžer nositi crveno-beli dres, onda je to sigurno Dejan Stanković, koji je šansu dobio 1995. kod legendarnog Ljupka Petrovića sa samo 16 godina, protiv OFK Beograda.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je upravo bivši kapiten Zvezde u situaciji da sa klupe baca u „vatru“ buduće asove i da ima značajan uticaj na njihov razvoj.

Veljko Nikolić, Njegoš Petrović, Željko Gavrić, Strahinja Eraković, Andrija Radulović, Nikola Krstović i najmlađi među njima Marko Lazetić završili su na terenu duel sa Radom. Slika za puno srce svih zvezdaša…

Eraković, Nikolić i Gavrić su bili u startnih 11, dok su sa klupe ušli Petrović (umesto Sanogoa u 50. minutu), Krstović (umesto Pavkova u 76), Radulović (umesto Gajića u 60) i supertalentovani Lazetić, inače član omladinske selekcije (umesto Boaćija u 77).

Nikolić je od dolaska Stankovića gotovo neizostavni član startne postave. Za momka rođenog 1999. važi priča da je jedan od najtalentovanijih srpskih fudbalera…

Kad je bio u mlađim kategorijama, govorilo se da ima naznake kvaliteta koje su posedovali Ćavi i Andres Inijesta, i da uz pravilan razvoj može da bude vezista vrhunske klase.

U Superligi je nastupio na 15 mečeva, postigao je tri pogotka i upisao isto toliko asistencija. Momak plemenitog kova, svestan da bez trčanja nema današnjeg fudbala, ume da pređe i po više od 12 kilometara na utakmici, kao što je bilo u Gentu.

Njegoš Petrović o formi i ciljevima pred gostovanje Mačvi
Njegoš Petrović i Veljko Nikolić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Upravo u Belgiji je zasijao i Njegoš Petrović. Po dolasku iz Rada leta 2019. pružao je odlične partije, debitovao i u Ligi šampiona, ali je došlo do pada forme i nešto slabijih izdanja.

Ipak, u Gentu je opet pokazao kako razoran udarac poseduje i da mu je šut jedno od glavnih oružja. Nije prošao ni minut od prvog sudijskog zvižduka a smestio je loptu pod prečku i tako trasirao Zvezdi put ka velikoj pobedi.

Petrović je u domaćem šampionatu odigrao 14 utakmica i zajedno sa Nikolićem predstavlja budućnost Srbije na sredini terena. Čak su pojedini engleski mediji predviđali da je idealna zamena za Nemanju Matića u Mančester junajtedu.

“Petrović još nije sasvim ‘zapalio’ fudbalski svet, ali poseduje fizičku sposobnost, sposobnost za igru kratkih pasova, prekid napada rivala i brzog donošenja odluka da pod pritiskom povuče pravi potez”, navodi se u analizi portala „Breakingthelines.com“, a dodaje se da su se za njega ozbiljno raspitivali Betis i Sporting iz Lisabona.

Željko Gavrić je prošle zime prekomandovan u prvi tim iz Grafičara i tokom prolećnog dela sezone pokazao je vanserijski talenat. Prebacio je skupocene strance kao što su Mateo Garsija i Radživ Van la Para na tribine, i driblinzima i prodorima po levom krilu skrenuo pažnju i skauta klubova iz Liga petice.

Ove sezone upisao je 13 superligaških nastupa, uz četiri gola i dve asistencije.

Eraković i Gavrić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Strahinja Eraković važi za defanzivnu budućnost. Iako nije najbolje započeo seniorski staž, usled kikseva u večitom derbiju i u magli protiv Inđije, dobio je preko potrebnu podršku stručnog štaba.

Ono što je za njega najvažnije, dobijanjem novih šansu pokazano mu je da se najozbiljnije računa njega, pa i na evropskoj sceni, a i saigrači su ga označili kao budućnost kluba i srpskog fudbala. Eraković je ove sezone zabeležio 10 utakmica u dresu Zvezde.

„Navijači Crvene zvezde mogu mirno da spavaju, jer je on sigurna budućnost naše odbrane, Eraković je na pravom putu. Imamo kvalitetne mlade igrače – Nikolića, Gavrića, Petrovića, Krstovića, Radulovića, Gavrića i Erakovića. Zvezda ima svetlu budućnost jer će oni biti nosioci igre u narednom periodu“, rekao je Miloš Degenek posle 163. večitog derbija.

PROČITAJTE JOŠ

Nikola Krstović je stigao na Marakanu sa oreolom najtalentovanijeg crnogorskog napadača, do sada je odigrao pet mečava, a upisao se u strelce u meču protiv Mačve. U konkurenciji Falčinelija, Boaćija i Pavkova još uči i nameće se Stankoviću za minutažu.

Za kraj stižemo do najmlađih – Andrije Radulovića i debitanta Nikole Lazetića.

Radulović (2002. godište) je skrenuo pažnju prošle sezone u omladinskoj Ligi šampiona, pa je počeo da dobija priliku i na seniorskoj sceni u crveno-belom dresu. Talentovani krilni napadač igrao je i kao levi bek, i pokazao da je za Zvezdu spreman na sve zadatke.

Od letos je u tefteru skauta Bolonje na čijoj klupi sedi Siniša Mihajlović… Za Zvezdu je debitovao krajem prošle sezone, početkom juna protiv Radnika na „Marakani“, i debi ukrasio golom.

„Mlad sam, vreme je ispred mene, ali mi mnogo znači što vidim da klub, kao i Dejan Stanković, veruju u mene. Mislim da ne postoji veća privilegija trenirati u klubu koji najviše voliš, pored čoveka koji je legenda kluba i srpskog fudbala“, rekao je Radulović posle dana za pamćenje.

Ove sezone – četiri utakmice, ali se od njega tek očekuje da pokaže raskošan talenat. Kao i od najmlađeg prvotimca, napadača rođenog 2004. godine, Marka Lazetića, koji je debi upisao protiv Rada u nedelju uveče.

Prvi nastup za prvi tim zabeležio je sa 16 godina, 10 meseci i sedam dana, i ostavio je odličan utisak, čak je imao i dobru priliku i za gol.

„O tome da zaigram za seniorski tim Crvene zvezde maštam od kada znam za sebe i zaista mogu da kažem da sam presrećan što sam to uspeo da ostvarim sa 16 godina. Nisam imao tremu, za ovo se spremam ceo život i nadam se što većem broju mečeva, golu i tome da se jednog dana ustalim u prvom timu“, poručio je napadač visok 190 centimetara.

Sedmorica mladih za ponos zvezdaša i svetlu budućnost kluba iz Ljutice Bogdana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare