Milivoje Vitakić i Ivan Gvozdenović na utakmici Zvezde i Lestera u Beču, EPA PHOTO APA/PFARRHOFER HERBERT/Ht/kr

Usled ratnog stanja u Jermeniji susret Ararata i Crvene zvezde u okviru plej-ofa Lige Evrope biće odigran na neutralnom terenu.

Tim iz Jerevana biće nominalni domaćin crveno-belima na Kipru, a duel u Nikoziji samo je još jedan u nizu koji će šampion Srbije odigrati u specifičnim okolnostima.

PROČITAJTE JOŠ

Ratno stanje bilo je razlog zbog kojeg je Crvena zvezda u sezoni 1991/92, godinu dana posle osvojene evropske krune, internacionalne utakmice igrala kao domaćin van Jugoslavije.

Premijerni takav susret crveno-beli su odigrali u prvom kolu Lige šampiona protiv Portdauna iz Severne Irske. Meč 17, septembra 1991. godine Zvezda je igrala kao domaćin u Segedinu i trijumfovala 4:0. Strelci u Mađarskoj bili su Tanjga, Stošić i Mihajlović koji je dva puta matirao golmana rivala.

Usledio je dvomeč sa Apolonom, a Kiprani su se ispostavili kao jedini inostrani tim koji je te sezone gostovao na „Marakani“. Zvezda je lako eliminisala rivala iz Limasola i zakazala susrete sa Sampdorijom, Anderlehtom i Panatinaikosom u grupnoj fazi.

Srpski predstavnik je sa Sampdorijom igrao u Sofiji, a duel u Bugarskoj pripao je italijanskom klubu (3:1). Sofija je bila privremeni dom Zvezde i u susretu protiv Panatinaikosa koji je pripao Beograđanima, dok su Anderleht crveno-beli dočekali u Budimpešti. Belgijanci su na neutralnom terenu poraženi 3:2, dok su Grci izgubili 2:0.

Usledile su godine sankcija tokom kojih srpski klubovi nisu imali priliku da igraju UEFA takmičenja, a do „povratka u normalu“ došlo je u sezoni 1995/96.

Perica Ognjenović u duelu sa igračem Liona u Bukureštu, Foto: EPA-PHOTO

Samo tri sezone je Zvezda igrala u Evropi bez „selidbe“, a novi povod bile su tenzije na Balkanu koje su kulminirale NATO agresijom.

Ratno stanje uticalo je da Crvena zvezda „dočeka“ Lion u Bukureštu, u okviru 2. kola Kupa UEFA. Susret je pripao francuskom timu (2:1). Sličan epilog bio je naredne sezone protiv Monpeljea.

Zvezda je domaćin u 1. kolu Kupa UEFA bila u Sofiji gde je poražena 1:0.

Poslednji u nizu susreta na neutralnom terenu, do predstojećeg sa Araratom, crveno-beli su odigrali 2000. godine kad su u 1. kolu Kupa UEFA Lester dočekali u Beču.

Na krilima crveno-bele dijaspore koja se pobrinula da susret u prestonici Austrije Zvezda dočeka stvarno kao domaćin pao je predstavnik Engleske rezultatom 3:1, a strelci su bili Drulić, dva puta, i Gvozdenović.

Mihajlo Pjanović na meču Zvezde i Lestera u Beču, Foto: EPA PHOTO APA

Naredne dve decenije, Beograđani nisu imali povod da igraju utakmice na terenima van Srbije ili države iz koje je rival, međutim, rat u Jermeniji doneo je „flešbek“ sa ne baš lepim uspomenama.

Ako je nešto za utehu, onda su to rezultati s obzirom na to da crveno-beli na neutralnim terenima imaju učinak od četiri pobede i tri poraza.

Zvezdine utakmice na neutralnom terenu

1991/92 Crvena zvezda – Portdaun 4:0 Segedin

1991/92 Crvena zvezda – Sampdorija 1:3 Sofija

1991/92 Crvena zvezda – Anderleht 3:2 Budimpešta

1991/92 Crvena zvezda – Panatinaikos 2:0 Sofija

1998/99 Crvena zvezda – Olimpik Lion 1:2 Bukurešt

1999/00 Crvena zvezda – Monpelje 0:1 Sofija

2000/01 Crvena zvezda – Lester 3:1 Beč

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar