Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pitanje je dana kada će lider Superlige zvanično obezbediti titulu - crveno-beli navijaju i za Partizan, jer mogu da odbrane tron pred početak plej-ofa.

Uzbuđenja u srpskom fudbalu ne nedostaje u svim segementima, osim u borbi za titulu prvaka. Velika bitka se vodi za mesta u Evropi, pogotovo za poziciju broj dva koja donosi Ligu šampiona kao i za opstanak, ali je dominacija Crvene zvezde ubila svaku draž borbe za pehar namenjen šampionu Srbije.

Crveno beli bi mogli da obezbede titulu prvaka i pre nego što krene plej-of ukoliko se sve kockice poklope.

PROČITAJTE JOŠ

Ostalo je da se odigra 30. kolo pre nego što se liga podeli na dva dela, ali bi u slučaju odgovarajućih rezultata crveno-beli mogli da proslave šestu titulu u nizu, a ukupno 34. u istoriji kluba.

Ipak, proslava bi u tom slučaju morala da se dogodi naknadno.

Nije bilo prilike za slavlje pred domaćim navijačima u ponedeljak, jer u taboru petostrukog uzastopnog šampiona moraju da sačekaju i druge rezultate na mečevima koji se igraju dan kasnije.

Takođe, klub je kažnjen igranjem pred praznim tribina zbog incidenata protiv Novog Pazara, pa bi fešta mogla da bude upriličena u prvoj rundi plej-ofa koja bi mogla da donese i večiti derbi.

Crveno-beli su uradili ono što je do njih, savladali su Radnički 1923 iz Kragujevca sa 2:0 i svu pažnju usmerili na mečeve Čukaričkog i TSC-a. Kolo pre početka plej-ofa, Zvezda sada, uz meč više, ima 23 boda više od ekipa sa Banovog brda i iz Bačke Topole.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ukoliko TSC ne savlada Voždovac u gostima, a Čukarički na svom terenu u derbiju ostane bez pobede protiv Partizana (oba meča u 18.00), može da krene slavlje u Ljutice Bogdana.

Zvezda bi u takvom razvoju događaja imala minimum 22 boda prednosti u odnosu na najbliže pratioce, što bi bila nedostižna razlika na sedam kola do kraja prvenstva.

Primera radi, proša sezona je šampionska trka rešena tek u poslednjem kolu i bila je neizvesna do samog kraja kada je Partizan bio blizu prekida dominacije večitog rivala.

Plej-of bi onda bio čista formalnost za višestrukog prvaka Srbije, koji bi mogao da pomrsi račune u raspodeli mesta za evrokupove.

Zvezda bi u tom slučaju postala tek treći tim koji je u ovom trenutku postao prvak u svojoj zemlji računajući sve evropske lige. Zanimljvio je da je do sada to pošlo za rukom ekipama Linkoln Red Imps na Gibraltaru i Hamrun Spartansima na Malti.

Treba reći i da je liga Gibraltara poluprofesionalna, kao i da je malteški fudbal daleko ispod kvaliteta onog u Srbiji, a uz to se igra i manje mečeva u ligi.

Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Među najjačim ligama u Evropi, u aprilu bi šampioni mogli da postanu Napoli i Seltik.

Napolitanci imaju 16 bodova prednosti u Italiji u odnosu na prvog pratioca. Ukoliko Lacio ne kiksne u naredna četiri kola, Napoli bi šampion postao tek početkom maja.

Seltik ima 12 bodova više od Rendžersa na sedam kola do kraja i ako ne bude kikseva, najkasnije za tri nedelje će overiti novu šampionsku titulu početkom plej-ofa.

Kada je u pitanju situacija u regionu, najbliža tituli je Olimpija iz Ljubljane koja bi najkasnije krajem aprila ili početkom maja mogla da slavi jer u ovom trenutku ima 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca.

Zvezda bi u ovakvom raspletu situacije postala jedan od najdominantnijih šampiona evropskog fudbala.

SUPERLIGA, 30. KOLO

Ponedeljak:

Mladost Lučani – Mladost Novi Sad 0:0

Crvena zvezda – Radnički 1923 2:0 (1:0)

(Vigo 6, Mitrović 82)

Kolubara – Spartak 2:1 (0:0)

(Đuranović 58, Ilić 72 – Đurasović 47)

Utorak:

Vojvodina – Novi Pazar 16.00

Čukarički – Partizan 18.00

Voždovac – TSC 18.00

Sreda:

Radnički Niš – Javor 16.00

Radnik – Napredak 18.00

BONUS VIDEO Novak Đoković u „Pioniru“ na utakmici Evrolige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar