Foto: Starsport

Okolnosti na fudbalskom tržištu, i uopšte u svetskoj ekonomiji, nužno će navesti klubove da pogledaju u svoje dvorište i pokušaju da nađu pojačanja u svojim redovima.

Upućeni najavljuju da basnoslovnih transfera neće biti ovog leta, novac kojim će klubovi raspolagati bi mogao da bude daleko manji od uobičajenog, a svetski događaji uglavnom imaju mnogo veće reperkusije na ovdašnje prilike.

Večiti rivali neće biti u prilici da troše kao prethodnih godina.

PROČITAJTE JOŠ

Sreća u nesreći po šampiona Srbije je što je uoči izbijanja pandemije koronavirusa promenjen kurs, zahvaljujući novom treneru Dejanu Stankoviću.

Skupo plaćeni strani fudbaleri su sklonjeni, mada bi trebalo i za to neko da odgovara, pažnja je posle mnogo godina skrenuta na mlade fudbalere i verovatno na jedini zdravi put opstanka srpskih klubova.

Tokom zime je Stanković najavio da će u prvi plan izbaciti Željka Gavrića i Veljka Nikolića, momke koji su godinama unazad slovili za talente, ali nikako nisu uspevali da dođu u centar pažnje.

Tandem ofanzivnih veznih fudbalera je promovisan u startere po Stankovićevom dolasku, a uz njih je i Njegoš Petrović, sa iskustvom igranja u Ligi šampiona, postao pravi oslonac na defanzivnije orijentisanom mestu u veznom redu tima.

Zvezda je skupo platila kockanje sa Žanderom Santanom, dovedenim da bude alternativa Milanu Rodiću na poziciji levog beka, što je greška koju Stanković ne namerava da ponovi.

Iz tog razloga je u prvotimca promovisao Marko Konatara, a istovremeno i Andriju Radulovića, momka koji je na svom debiju uspeo da postigne gol.

Nije pocepao mrežu, nije zalomio pet protivnika i proturio golmanu loptu kroz noge, ali je sa 17 godina uspeo da se izbori sa pritiskom izvođenja penala.

Radulović
Dejan Stanković i Andrija Radulović; Foto: Starsport

Koliko god to izgledalo banalno, treba bar jednom stati na penaltik, bar na terminu na malom fudbalu i videti kako se gol smanjuje, a čuvar mreže postaje sve veći, ukoliko se sa pogrešnim razmišljanjem priđe šansi za gol.

Kroz istoriju je bilo drugačijih slučajeva, revnosniji pratioci prilika u srpskom fudbalu pamte primer Petra Kasoma, nekadašnjeg velikog talenta Partizana koji je dobio sličnu priliku i nije je iskoristio.

Promašeni penal je značio i potpuni nestanak iz prvog plana, kasnije i iz Partizana, a karijera talentovanog napadača se na kraju svela na seobe po srpskim fudbalskim terenima.

U Radulovićevom slučaju psihološka priprema je bila na vrhunskom nivou i na tome se, kako se može čuti, radilo već mesecima, kako bi se dečak na najbolji mogući način pripremio za ulazak među odrasle.

Ofanzivni vezista je imao priliku da se nađe na velikoj sceni, nastupao je za omladince Zvezde u Ligi šampiona za svoj uzrast i na sedam utakmica je postigao dva gola i upisao jednu asistenciju.

To ništa nije moralo da znači, naprotiv, čak i da poremeti dečaka i vine ga u zvezde pre vremena, međutim to nije bio slučaj sa rođenim Kotoraninom.

„Danas je novi dan“, bio je Radulovićev komentar koji je uputio bližnjima posle meča u kom je zatresao mrežu Totenhema.

Novi dan za novim danom donosiće nove izazove za mladog fudbalera koji može da pokrije sve tri pozicije u ofanzivnom delu srednjeg reda.

Nije izvesno da će imati stalno mesto u prvom timu, ali je zasad sasvim dobro da ima pozitivno iskustvo sa debija.

Možda bi valjalo i da ga Zvezda malo sakrije, da se ne bi pojavio neko sa ponudom koju je nemoguće odbiti i odvede ga pre nego što ostavi kakav-takav trag u timu.

partizan
Filip Stevanović u duelu sa igračima Zemuna; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na drugoj strani Topčiderskog brda to je već uradio Filip Stevanović.

Radulovićev vršnjak je već standardni prvotimac Partizana, jedan od najboljih igrača i dečak oko čijeg imena se već vrte milioni, kamioni, avioni…

Ali, njega to ne zanima. Niti ga je zanimalo to što je na prvih šest utakmica prvenstva postigao četiri gola, a posle bio sklonjen na klupu.

„Što se tiče psiholoških stvari, ništa mi ne pada teško. Samo mi daje motiv da radim više. Tada sam gurao i radio da se vratim gde sam bio. Znam da sam najmlađi i da treba da čekam šansu“, rekao je Stevanović.

PROČITAJTE JOŠ

Lagan na lopti, bez straha, bez strahopoštovanja prema protivnicima… Mladi reprezentativac Srbije sa nepunih 18 godina ima sve što mu treba da bi postao vrhunski fudbaler, ali je i sam svestan da granice ne bi trebalo da postoje.

U njegovom slučaju, zaista i ne. Videli smo to i na prethodnoj utakmici Partizana protiv Spartaka, kada je demonstrirao da je u svoj napadački repertoar uvrstio i slobodne udarce.

„Imam mnogo prostora da napredujem, mislim da su mi najveći problem kretnja i završnica. Moraću da se oslobodim, da se ne bojim greške, mislim, ne bojim se preterano, ali mogu i to da popravim“.

Ima dobre primere, Partizanova omladinska škola iz godine u godinu izbacuje nove fudbalere, koji su potvrda da je posao koji rade treneri u Humskoj i na Teleoptiku na visokom svetskom nivou.

Ne treba posebno isticati, eto, samo pomenuti da su iz crno-belog vrtića u svet, bar u poslednjih nekoliko godina, otišli Aleksandar Mitrović, Nikola Milenković, sada već i Strahinja Pavlović…

Licitiralo se i o Stevanovićevoj ceni. Međutim, Partizan navodi da on nije na prodaju. I ne bi trebalo da bude, bar neko vreme. Sve dok ne bude potpuno spreman na sve.

Stevanović
Filip Stevanović i Slobodan Urošević; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Pravo je vreme za mene da se dokažem, dobijam veću minutažu, treba da se poguram i da radim na sebi“, jasan je Stevanović.

Savremeno doba donosi mnoge prilike i iskušenja, pogotovo za dečake koji pre vremena stignu do centra pažnje javnosti, i lične i šire.

Sačuvati ih od toga – osnovni je posao trenera i najbliže okoline, te usmeriti na stvari od kojih će zaista imati pravu korist.

„Tokom pauze sam radio vežbe koje je dobila grupa, ali i vežbe koje mi je preporučio pomoćni trener Igor Duljaj. Pomažu mi i zahvalan sam mu na tome. Čitam knjige o idolima, čitao sam o Novaku Đokoviću, sada o Lionelu Mesiju… Lepše je gledati driblinge, ali je dobro i pročitati kako je izgledao njihov život, kako su počeli, sa kojim poteškoćama su se suočavali“, naveo je Stevanović.

Prva lekcija – naučio je da uči na tuđim greškama, što nije bio toliko čest slučaj u prethodnim generacijama.

Možda i zbog toga što je svestan da zaista ima priliku da postane nešto veliko.

Tome u prilog ide i usvajanje novog pravilnika za Linglong Superligu Srbije, prema kome će u timu morati da budu dva igrača mlađa od 21. godine.

Stevanović je viđen da bude jedan od njih, a na pripremnim utakmicama uoči restarta sezone ozbiljno se nametnuo i Lazar Pavlović, momak koji je, već odavno, zadužio crno-belu desetku.

Priliku u Partizanu čekaju Nikola Lakčević, Slobodan Stanojlović, pa i mladi napadač Nikola Štulić koji je na pripremim utakmicama tresao prečke i do ludila dovodio Strahinju u direktnim duelima.

Srpska fudbalska deca imaju pred sobom svetle budućnosti, ali izgleda i pravo razmišljanje koje će im pomoći da pronađu prave puteve i ne zaglave se tamo gde su otišli, na primer Andrija Živković ili nekada davno Marko Pantelić…

Glavni junaci naše priče još nemaju ni 18 godina, na njima je da rade na sebi, a na klubovima, porodicama, menadžerima, da ih na pravi način usmere i omoguće im da postanu, pre svega ljudi, a potom vrhunski fudbaleri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar