Veljko Nikolić Željko Gavrić Crvena zvezda
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Crvena zvezda je remijem u 162. večitom derbiju protiv Partizana očuvala prednost od 11 bodova u šampionskoj trci i definitivno dobila pojačanja u vidu golobradih igrača Željka Gavrića, Veljka Nikolića i Njegoša Petrovića. Ipak, ne treba zanemariti ni drugu stranu Zvezdine medalje i verovatno najbolniju temu ovog proleća u Ljutice Bogdana, a to su crveno-beli stranci.

Željko Gavrić je maestralnom igrom potvrdio nagoveštaje iz prethodnih kola da je budućnost Zvezde. Zapravo, mukama na koje je tokom utakmice stavljao Miletića i Markovića ekspresno je postao sadašnjost i Matea Garsiju već izvesno poslao u prošlost.

Utisak je da je nova dobra partija bisera rođenog 2000. godine, koji se do ove zime kalio u Grafičaru, razrešila dileme po pitanju prve opcije Dejana Stankovića na levom krilu. Ukoliko je ona uopšte i postojala imajući u vidu da je Garsija pred večiti derbi izgubio mesto i na klupi za rezervne igrače.

Hitri Argentinac tako se pridružio svim ostalim ovosezonskim internacionalnim „pojačanjima“ Zvezde – na tribinama! I svakim danom su korak bliža izlaznim vratima šampiona Srbije. Pitanje koje ostaje iza Žandera, Hosea Kanjasa, Garsije, Radživa van la Pare i Tomanea, jeste koliko su njihovi angažmani doneli ili odneli Zvezdi. Društvo im je pravio i Seku Sanogo, povređena zimska akvizicija.

Ben i Boaći svetli primeri

Za razliku od stranaca koji su pojačali Crvenu zvezdu tokom prethodnog leta, u znatno boljem svetlu pokazali su se već starosedeoci među crveno-belim internacionalcima – El Fardu Ben i Ričmond Boaći. Iako obojica već neko vreme igraju po principu toplo-hladno, pregršt puta bili su igrači koji donose prevagu, posebno Ben koji je pukom (ne)srećom ostao u Ljutice Bogdana ove sezone. Podsetimo, reprezentativac Komora je već bio jednom nogom prodat, ali je na kraju transfer propao, a cena nesporazuma bila je što ofanzivac jesenas nije bio licenciran za grupnu fazu Lige šampiona. Sada se vode pregovore oko produžetka ugovora koji ističe na leto.

Prelazni rok obavljen prethodnog leta mogao bi da se definiše kao lekcija crveno-belom rukovodstvu od više miliona evra. Prilikom promocije, svaki od petorice pomenutih fudbalera, okarakterisan je kao adut za evropske duele, ali su izazovi u narednih nekoliko meseci u potpunosti demantovali projekcije čelnika šampiona Srbije što najbolje oslikava njihov učinak u Evropi.

Hose Kanjas igrač je koji je među novajlijama ostvario najveću minutažu tokom kvalifikacija za Ligu šampiona. Minute je upisao na šest utakmica tokom kvalifikacija u kojima je bio standardni član veznog reda i, iako je već tada bilo očigledno da ima pregršt mana, dao je doprinos na putu do grupne faze Lige šampiona. Pomenuti nedostaci, ipak su u narednim mesecima isplivali u prvi plan, pa je Španac postao prvi otpisani internacionalac, čak i pre nego što se jesenja polusezona završila. Potvrdu da je precrtavanje Kanjasa sa spiska raspoloživih snaga ispravan potez donele su igre Njegoša Petrovića. Mladi vezni fudbaler, iako je pokazao da ima još mnnogo prostora za napredak, brzo je postao budućnost Zvezde i potencijalni kapitalac imajući u vidu da je već tokom zime u Ljutice Bogdana stigla ponuda vredna četiri miliona evra.

Osim španskog fudbalera, određenu ulogu na internacionalnoj sceni imao je i poslednji otpisani stranac, Mateo Garsija. Argentinac je na gostovanju Jang bojsu postigao važan pogodak za preokret u utakmici koja je završena rezultatom 2:2. Ipak, gol u Bernu preskroman je učinak igrača za kog je plaćeno obeštećenje od 1,8 miliona evra i koji ima godišnju platu od pola miliona evra godišnje. Osim skromnog učinka u Evropi, potvrda da se radi o promašaju sportskog sektora stigla je u vidu igara Željka Gavrića, koji je već na superligaškom debiju bacio u senku bivšeg igrača Las Palmasa.

PROČITAJTE JOŠ

Značajan udar na kasu šampiona predstavljao je i angažman Van la Pare koji je u klub stigao za 1,2 miliona evra uz klauzule kroz koje je Crvenu zvezdu mogao da košta još 700.000 evra, a sreća u nesreći je što su bonusi bili vezani za broj golova imajući u vidu da je stao na prvencu postignutom u Kupu Srbije. Holanđanin koji je stigao iz Hadersfilda dogovorio je platu od 600.000 evra godišnje, ali je na raspolaganju Vladanu Milojeviću bio tek od grupne faze Lige šampiona sa kojom se i završila njegova epizoda u Zvezdi.

Sličnu sudbinu proživeli su i tragičari utakmice u Pireju, Ribeiro Žander i Antonio Tomane. Brazilski bek, najjeftinije inostrano pojačanje Zvezde prethodnog leta, prema nezvaničnim informacijama je Pafosu plaćen 200.00 evra, a tačku na priču u Crvenoj zvezdi stavio je u gostima Olimpijakosu nerezonskom igrom rukom za penal koji je doneo eliminaciju iz Evrope. Katastrofalan potez Žandera bio je samo so na ranu koju je promašenim penalom kod zvezdaša otvorio Tomane. Obeštećenje za napadača iz Tondele plaćeno je 800.000 evra, uz godišnju platu od 420.000 evra, a njegov učinak sveo se na četiri pogotka u Superligi i jedan u Kupu Srbije.

Kad se podvuče crta, pogrešno angažovani stranci prethodnog leta Crvenu zvezdu su koštali više od šest miliona evra, a na terenu su pružili minoran doprinos koji su u samo četiri prolećna kola nadmašili znatno manje plaćeni, mladi igrači čija je cena istovremeno drastično skočila. Iako je šampion Srbije tokom jeseni igrao grupnu fazu Lige šampiona, jasno je da pomenuta petorka nije imala značajnu ulogu u kvalifikacijama, pa se njihovi angažmani mogu okarakterisati kao fijasko.

Povodom odgovornosti za angažman internacionalaca prethodnog leta nedavno se oglasio generalni direktor Zvezdan Terzić koji nije saglasan sa stavom da su pomenuti internacionalci promašaji.

Cena plaćena prilikom licenciranja

Cenu nepružanja šanse svojoj deci Crvena zvezda je platila jesenas kad je Vladan Milojević za grupnu fazu Lige šampiona imao dva licencirana igrača manje u odnosu na ostale učesnike, jer šampion Srbije nije imao dovoljan broj igrača iz svoje škole do 21 godine da ispuni kvotu predviđenu od strane UEFA.

„Kada sam doveo Vladana Milojevića i Mitar Mrkelu u klub dao sam im potpunu autonomiju u izboru igrača. Oni su doneli Crvenoj zvezdi Ligu Evrope, dve Lige šampiona i niko ne može da kaže da su igrači koji su oni doveli promašaj. Skloni smo lakom karakterisanju ljudi i igrača. Ne mogu da se složim da su Kanjas, Tomane i Garsija, momci koji su imali veliki udeo u plasmanu u Ligu šampiona, Zvezdini promašaji. Doneli su Zvezdi 20 i nešto miliona evra. Žander je na pojedinim mečevima bio naš najbolji igrač. Garsija je golom protiv Jang bojsa doneo Zvezdi. Milojević je mnogo računao na njih, došao je novi trener kome se ne uklapaju u filozofiju. Oni su pažljivo skautirani od strrane Milojevića, pomoćnika Kosanovića i direktora Mrkele. Imali su zavidnu karijeru pre Zvezde“, rekao je Terzić za banjalučke medije.

Ipak, tvrdnje prvog čoveka crveno-belih po pitanju kvaliteta internacionalaca, ali i stav da „velike utakmice ne trpe mlade igrače“ demantovao je Dejan Stanković već u prvom poluvremenu večitog derbija tokom kojeg je trio Gavrić-Nikolić-Petrović pokazao više nego milionski internacionalci Zvezde koji su utakmicu gledali sa tribina.

Kad se podvuče crta, lekcija plaćena sedmocifrenim iznosom evra mogla bi čak i da se isplati crveno-belima, ukoliko čelnici Crvene zvezde savladaju gradivo do junskog ispitnog roka i umesto u istrošene strane legionare ulože u budućnost.