Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Treneri Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević nisu se susretali u igračkim danima, a ovo će im biti tek drugi trenerski okršaj u večitom derbiju.

Crvena zvezda dočekuje Partizan ove srede od 18 časova, u 30. kolu Superlige, kao lider Superlige sa devet bodova više od najvećeg rivala.

Dejan Stanković je rekao kako teško mogu da iznenade jedni druge, a Stanojević je najavio ofanzivu, jer bi sve osim trijumfa na Marakani za crno-bele značilo i oproštaj od borbe za domaći tron.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, crveno-beli grabe ka četvrtoj uzastopnoj tituli, a Stankoviću će ovo biti četvrti trenerski derbi. Debi na klupi protiv najvećeg rivala imao je prošle jeseni u Humskoj kada je bilo 1:1, u prvom delu tekuće sezone.

Mnogo značajniji učinak imao je noseći dres voljenog kluba… Stanković je odigrao devet derbija za Zvezdu i zabeležio je tri pobede, dva remija i četiri poraza.

Aktuelni trener Zvezde debitovao je kao igrač u novembru 1995. godine, u 102. derbiju je ušao u 88. minutu umesto Perice Ognjenovića, a meč je završen rezultatom 1:1. Strelac za Partizan bio je Rahim Beširović u 15. minutu, dok je bod crveno-belima doneo Dejan Stefanović u 75.

I na sledećem derbiju je šansu dobio sa klupe, a Partizan je slavio sa 3:2. Stanković je prvi put starter bio na 104. derbiju završenom bez pobednika i pogodaka, dok je sledeći okršaj večitih rivala opet pripao crno-belima rezultatom 3:1 – strelci su bili Hristov, Saveljić i Svetličić, odnoso Mićić.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Stanković je odigrao ceo 106. derbi i ponovo se nije radovao, pošto je Partizan 8. marta 1997. ubedljivo trijumfovao 3:0 golovima Saveljića, Čakara i Ivana Tomića.

Konačno je po lepom upamtio naredni derbi, u kojem je došao do prvenca, ali je klub iz Humske došao do celog plena rezultatom 2:1 preko Hristova i Ćirića.

Aktuelni trener Zvezde odlične partije, praćene pobedama, zabeležio je u 108. i 109. večitom derbiju. Najpre se radovao pogocima Perice Ognjenovića za pobedu 2:0, dok je u februaru 1998. bio junak kao strelac jedinog gola.

Poslednji igrački derbi bio mu je 110. i to je sigurno njegovo najbolje izdanje protiv Partizana. Verovatno i jedan od najboljih derbija u klupskoj istoriji, jer je Zvezda slavila sa 4:0 čemu je Stanković doprineo kao dvostruki strelac, nakon čega je otišao u Lacio.

Kao trenera ga čeka ozbiljno dokazivanje i nijednom se nije radovao u tri derbija, ima dva remija i poraz.

Prvi prolećni iz 2020. bio je jedan od najdosadnijih, završen 0:0, a na suprotnoj strani imao je Sava Miloševića. Bivši trener Partizana slavio je potom u mnogo značanijem, sledećem derbiju u polufinalu Kupa sa 1:0.

Jedini trenerski megdan između Stankovića i Stanojevića viđen je protekle jeseni u Humskoj, gde je na semaforu pisalo 1:1.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram