Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Žarko Zečević, dugogodišnji generalni sekretar fudbalskog kluba Partizan, govorio je o svojim danima u košarkaškoj i fudbalskoj sekciji crno-belih, večitom rivalu Crvenoj zvezdi i uticaju koji su političari imali na sport, ali i mnogim drugim temama.

PROČITAJTE JOŠ...

Zečević je tokom gostovanja u emisiji Sportlight na Sport klubu istakao da je Crvena zvezda oduvek imala veću podršku od strane države:

„Taj uticaj koji pokušavaju da nam spočitaju nije tačan. Kad se sabere u staroj Jugoslaviji uticaj svih političara koji su sedeli u Zvezdi, poput Draže Markovića, Ivice Stambolića, Ivana Penezića Krcuna, koji im je napravio stadion… Samo želim da informišem ove mlađe navijače da te priče o ciglicama… to nema veze sa životom. Možda su od njih sagradili jednu četvrtinu jedne tribine. Tadašnji predsednik vlade Srbije Krcun je učinio sve da se stadion Crvene zvezde isfinansira iz budžetskih para. Ta priča o ciglicama je priča za bajku.“

Foto: Pedja Milosavljevic

Vratio je uspomene i na period kada je tek ušao u upravu fudbalskog kluba Partizan:

„Posle šest meseci gledanja okolo u klubu, ja sam skupio celu radnu zajednicu i rekao ‘ljudi, danas je vreme samoupravljanja, to znači sam upravljam’. I od tada prelazimo na pravu priču, da ne zvuči ovo sve pretenciozno. Ali, kada sam prešao u FK Partizan, predsednik Izvršnog odbora tada postaje general Zdravko Lončar, on je bio zamenik načelnika Generalštaba. Predsednik je bio Dragan Papović, bivši načelnik Državne bezbednosti Jugoslavije, on je izuzetan sportski radnik i čovek, pola svog života je posvetio Partizanu.

Nenad Bjeković je bio trener, tada smo osvojili onu čuvenu Šajberovu titulu, kada nam je Šajber poništio prvenstvo, pola klubova se izjašnjavalo da neće da igra ponovljenu utakmicu, Svi su odigrali osim nas, izgubili smo prvenstvo i bili kažnjeni u sledećem prvenstvu, propustili smo dve Lige šampiona. To je jedan od najtragičnijih događaja u FK Partizan, da vas neko kazni da ne igrate Ligu šampiona. Mi smo tada apsolutno zasluženo osvojili prvenstvo. Kada bi me sada vratili na ono vreme, sada bih odigrao 20 ponovljenih utakmica i svaki put bismo dali jedan gol više“, otkrio je on.

Foto: Srdjan Stevanovic

Kada su u pitanju utakmice koje nikada neće zaboraviti, izdvojio je dve:

Prva je kada smo posle 32 godine osvojili Kup Jugoslavije provi Veleža, a druga utakmica koju ću da pamtim je ona protiv Njukasla, u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Njukaslu, kad je Ćirković dao onaj čuveni gol.“

Zečević je potom ispričao i veoma zanimljivu anegdotu:

„Pre utakmice sam prišao njihovom menadžeru kluba, i predložio da podelimo pare od Lige šampiona, na šta mi je on rekao „Vidi, mi sutra idemo u Monako na žreb, a ti možeš sa nama, ako nemaš šta pametnije.“ Završila se utakmica, njih nigde, ostadoh ja sam… Sa jednim drugom iz Holandije sam išao iz Njukasla za Pariz, pa za Nicu, jedva stigli u Nicu. Kad tamo videh tog svog parnjaka iz Njukasla, koji je krenuo na izvlačenje parova za Kup UEFA, on pobeže od mene.“

Kompletnu emisiju u kojoj se, između ostalog, osvrnuo i na ručak koji je Partizan napravio na oproštaju Vladimira Cvetkovića od Crvene zvezde, pravljenje modernog Partizana, pritiscima, optužbama, problemima sa navijačima, istragama, uticaju politike na sport, možete da pogledate ispod.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)