Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vladimir Vuletić, doskorašnji potpredsednik fudbalskog kluba Partizan obraložio je protiv koga je i zbog čega podneo krivične prijave u sredu u beogradskim tužilaštvima.

Vuletić je u sredu u prepodnevnim časovima bio na razgovoru u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a dan ranije najavio je da će sam otići kako bi proverio da li se protiv njega vodi postupak i da li je osumnjičen za neko krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ:

On je istom prilikom otkrio i da je podneo dve krivične prijave i obrazložio ih.

„Danas sam u pratnji advokata Ivice Vukovića i Vladimira Terzića predao dve krivične prijave. Prva se podnosi protiv NN lica u MUP Republike Srbije koji su imali dokumentaciju označenu kao ‘službena tajna’ i NN odgovornih lica u kabinetu Predsednika Republike Srbije i Vladi RS koji su bili u posedu dokumentacije, takođe označene kao ‘službena tajna’, NN odgovornih lica iz pojedinih medija“, počeo je Vuletić svoje izlaganje.

Navodi da je prijave podneo jer veruje da su postupali kao organizovana grupa u razmaku, nešto većem od mesec dana.

„Zbog toga što postoji osnovana sumnja da su, postupajući kao organizovana kriminalna grupa u periodu od početka 2021. do osmog marta 2021. u Beogradu, svesni zabranjenosti svog dela, neovlašćenom i neopozvanom licu saopštili, predali, ili učinili dostupnim podatke ili dokumenta koja su im poverena kao strogo poverljiva, određeno po Zakonu o tajnosti podataka RS“, dodaje Vuletić.

Prethodnih dana se na internetu pojavio audio snimak telefonskog razgovora na kom se čuju glasovi Veljka Belivuka i Vuletića.

„To se odnosi i na audio zapis koji je montiran i isečen, na kojem je predmet operativne obrade bio osumnjičeni Veljko Belivuk, a na kojem je bio i podnosilac ove krivične prijave prof. dr Vladimir Vuletić koji je i podnosilac ovog pismena i prijave“, rekao je Vuletić.

Veljko Belivuk i njegova navijačka grupa „Principi“ sumnjiči se za mnoga teška krivična dela i veze sa kavačkim kriminalnim klanom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vuletić je naveo i kako je podneo prijave i protiv Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, ali i Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova RS.

„Tu postoji obrazloženje. Podneli smo prijave u Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali smo predali i prvom i Osnovnom javnom tužilaštvu jednu krivičnu prijavu protiv dve osobe, dva lica, Vučić Aleksandra iz Beograda i Vulin Aleksandra iz Beograda, što su dana šestog marta 2021. oko 22 časa, svesni svog dela i zabranjenosti istog, pri čemu su isto hteli, tokom konferencije za medije nakon završene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja se održavala u palati ‘Srbija’, iskoristili i prekoračili granice svojih službenih ovlašćenja u nameri da pribave sebi korist i ujedno teže povrede prava oštećenog profesora Vuletića na način na koji je opisano u krivičnoj prijavi“, kaže Vuletić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovo se odnosi na sednicu na kojoj su predsednik i ministar pokazali šokantne fotografije skrnavljenih tela za koje se tvrdi da su žrtve Belivukove grupe.

Na istoj sednici o kojoj Vuletić govori, predsednik je spominjao i njega u kontekstu pitanja o pokušaju Novaka Nedića da uđe u upravu Partizana.

„Da li je u početku (Nedić) želeo da bude neko u Partizanu, nema nikakve sumnje. A ko to prilikom dolaska na vlast, u bilo kojoj vlasti nije činio od ’45. naovamo? Očigledno mu nije pošlo za rukom. Vuletić je bio snalažljiviji. Izgleda da je nešto bolje umeo baš sa tom organizovanom kriminalnom grupom. Mnogo mu je bolje išlo“, rekao je Vučić.

Dodao je da su državni organi ti koji procenuju da li je neko počinio neko krivično delo i konstatovao da on (Vučić) nije tužilaštvo.

Vuletić je nekoliko dana kasnije otišao u Tužilaštvo za organizovani kriminal, gde je bio ispitivan nešto više od tri sata.

„Mi smo postupili pravnički skrupulozno. Bio sam ispitan u prostorijama organa Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu. Na pitanja službenika sam odgovarao više od tri sata, na kraju sam pristao i na poligrafsko ispitivanje“, kaže Vuletić.

Do tog ispitivanja, ipak, nije došlo, jer je tako procenio službenik na poligrafu.

„Ali, kad sam se pojavio na poligrafu i razgovarao sa poligrafistom, koji je nakon što je dobio informacije o mom hroničnom zdravstvenom stanju, a koje potiče iz 2001, zaključio da u smislu člana 57, stav 3 Zakona o policiji, ja ne ispunjavam uslove da budem poligrafski ispitan. On je odbio poligraf, a ne ja, i u tom pogledu me je uputio da napustim prostoriju, što sam u pratnji advokata i učinio“, objasnio je Vuletić.

Na kraju, pozvao se i na „Dušanov zakonik“ i rekao da je i pre skoro sedam vekova bilo poznato da treba suditi po pravu, a ne po samovolji.

„Apsolutno je neprihvatljivo ono što se dešava poslednjih dana. Reč je o hajci medija na jednog univerzitetskog profesora i čoveka koji je govorio pravničkim jezikom i borio se za pravnu državu. Ovi gestovi bi trebalo da nas vrate na put ka pravnoj državi. Nezavisnost sudstva je nešto najvažnije u jednoj državi još od 1349. godine i velikog zakonika koji danas mnogi ne čitaju, a koji kaže da ‘sudije sude strogo po zakoniku, a ne od carstva mi’. Moja profesionalna uloga i dignitet zahtevaju da se ponašaju u skladu sa ovim pravilima. Tako učim svoje studente i postupam ceo život“, zaključio je Vuletić.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar