Foto: Printscreen/Nova.s

Dan posle bolnog i neočekivanog poraza Srbije od Škotke na penale u finalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, iz Engleske se oglasio Veljko Paunović, čovek koji je "orliće" odveo na krov sveta 2015. godine.

Paunović nije želeo u bilo koga da upire prstom, da kritikuje, već je u jutarnjem programu na Nova.s – „Probudi se“, pružio podršku nacionalnom timu posle brodoloma.

PROČITAJTE JOŠ

„Međutim, kao i svima, malo je nelagodno jutro, što se toga tiče. Nemam šta da kažem, u fudbalu se dešavaju se takve stvari. Momci su pokušali, svako je dao sve od sebe, eto nažalost nismo dobili rezultat koji smo svi želeli“, počeo je Paunović u video uključenju iz Redinga.

Da li ste na terenu videli želju, motiv srpskih fudbalera da učine ono što nikom nije pošlo za rukom poslednjih 20 godina, a to je da se plasiraju na Evro?

„Ja mislim da sam video želju. Ne radi se uopšte o tome. Nemam nikakvu nameru da bilo koga kritikujem, niti sam se u vaš program uključio iz tog razloga. Želim da pozdravim i da dam podršku reprezentaciji, našem narodu. Znam da je u ovom trenutku svima teško. Svi smo iščekivali najbolji mogući rezultat. Ne želim da idem u pravcu bilo kakve kritike, već podrške. Mislim da ljudi trebaju da budu jednostavno u skladu s realnošću našeg fudbala i naše situacije. Trebamo i dalje da se razvijamo i da se poboljšamo“, ističe Veljko.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Složio se Paunović s konstatacijom koliko život nije fer, činjenicom da Mitrović, koji je i najzaslužniji što se Srbija našla na korak do Evro, na kraju bude tragičar.

„Gubitnici smo svi. Kada smo postali svetski šampioni 2015, godinu dana pre toga smo izgubili u polufinalu Evropskog prvenstva na penale od Portugala. Bili smo razočarani, možda je neko imao i neku kritiku na to. Mi smo izvukli pouke, godinu dana kasnije smo izvodili penale s Amerikancima na Svetskom prvenstvu, sve je posle bila istorija. U fudbalu su uvek lekcije iz poraza dragocene. Uvek moramo da znamo da se stalno adaptiramo na protivnike, na razvoj fudbal i na pravac u kome ide ovaj sport. Težak momenat za sve, bol treba da se apsorbuje, želeli smo da se vidimo na Evropskom prvenstvu sa najboljima sledeće godine. Svi moramo sada da trpimo i da čekamo sledeću šansu, sledeći ciklus“, kađe Paunović.

Pritisak javnosti, koliko je to opterećujuće. Traži se krivac, da li je to svojstveno samo nama u Srbiji ili je to svuda tako?

„Svuda je tako, nema razlike. Trenutni rezultati su na prvom mestu. Automatski je to ono što se razmatra i kritikuje, ili hvali. Bilo u Španiji, Americi, Rusiji, Nemačkoj, sada u Engleskoj. Razumljivo je to, to je sastavni deo. Mi smo uvek spremni i za takav ishod i za kritike, mislim da je to sastavni deo. Vremenom naučimo da ta iskustva kontrolišemo, kanališemo, da ih usmeravamo u pravcu da budemo kasnije još bolji“.

Poručili ste 2015. godine, da će u narednih 10 godina Srbija biti prvak Evrope u seniorskoj konkurenciji, da li i dalje verujete u takvu mogućnost?

„Još nisam promašio, imam još pet godina. Verujem u generaciju, u igrače. Verujem u naš fudbal. Imaćemo priliku sigurno u narednih pet godina, ako ne bude tako, biće u budućnosti. Imamo potencijal, imamo uslove, odlične fudbalske radnike, talentovane igrače.

Da li su Maksimović, Sergej, Rajković opravdali očekivanja, pošto su sada standardni deo „A“ tima?

Svakako. Na svakog igrača s kojim sam radio sam ponosan. Svako vodi svoju bitku, ponosan na sve što svako od njih radi u svojim karijerama. Da uživa igrajući fudbal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare