Foto: Srđan Stevanović/Starsport

VAR u srpskom fudbalu primenjuje se od ove sezone, odluka koja je toliko čekana smanjila je broj grešaka, ali ih i dalje ima i plod su ljudske odluke, ne zle namere, tvrdi predsednik Sudijske komisije FSS, Dejan Filipović.

U prostorijama nacionalne Kuće fudbala u Staroj Pazovi održan je svojevrstan seminar o reformi suđenja i uvođenju VAR sistema u srpski fudbal.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, Dejan Filipović, istakao je da je cilj pošteno suđenje, kao i da se o sudijama što manje piše. U prvom planu, prema njegovim rečima, treba da budu uspesi igrača i klubova, kao i izgradnje novih stadiona u našoj zemlji.

Još jednom je pojašnjeno šta sve VAR donosi i, naročito, u kojim situacijama se primenjuje, što je do sada moglo da dovede do zabune kod gledalaca. VAR treba da ispravi sudiju kada je sigurno pogrešio.

Podsetimo, do komunikacije sa sudijama u VAR sobi dolazi u situacijama kada se odlučuje da li je gol i nije, da li treba dosuditi penal ili ne, da li je prekršaj za crveni karton ili drugi žuti ili u situaciji kada je sudija pogrešio identitet igrača kome dodeljuje kaznu.

Filipović je naglasio i da sudija uvek poslednji odlučuje, a ne VAR. Dalje se dodaje kako je tačnost uvek važnija od brzine i zato je strpljenje ključno u spornim situacijama. Upravo zvog toga se dešavaju odložene odluke i vraćanja na izvorni prekršaj, pa imamo primere da se neki gol poništi ako se ustanovi da je akciji prethodio faul na sredini terena, na primer.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Što se tiče srpskog fudbala, koristi se belgijski sistem VAR-a, a dostupno je 7 do 15 kamera koje porkivaju teren. Primera radi, na mečevima Lige šampiona i Lige Evrope, teren je pokriven sa 30 kamera, što umnogome olakšava donošenje odluka, dok kod nas može da se dogodi da ne postoji adekvatan ugao na snimku.

U Kući fudbala u Staroj Pazovi postoje četiri VAR sobe i VAR u isto vreme može da pokrije maksimalno dve utakmice. Razlika je i u tome što utakmice Superlige pokrivaju dvojica sudija u VAR sobi, glavni i pomoćni arbitar, a na poslednjem Evropskom prvenstvu i Mundijalu ih je bilo čak četvorica – dvojica glavnih sudija (takozvani VAR i AVAR), jedan zadužen za ofsajd (AVAR 1) i supervizor.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Takođe, na utakmicama evropskih klupskih takmičenja u sobi gotovo uvek sede dvojica glavnih sudija, jer, kako se naglašava, mogu bolje da sagledaju sporne momente.

Filipović je priznao da je u prvom delu domaćeg šampionata bilo grešaka, ali je njihov broj manji nego do sada.

Najbolji srpski sudija Srđan Jovanović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Greške u jesenjem delu, nije ih bilo mnogo, sve su bile posledica pogrešne ljudske procene, nije bilo namere. Nama za 30 godina u suđenju ne može da promakne kad je nešto ljudska greška, a kad nije. Nulta je tolerancija za odstupanje od principa“, istakao je Filipović.

Putem video snimaka objašnjene su i najspornije odluke iz jesenjeg dela sezona. Kao jedno od najdiskutabilnijih pitanja, izdvojilo se nenamerno igranje rukom od strane napadača.

Jedino nenamerno igranje rukom koje se kažnjava je za postizanje gola ili ukoliko napadač rukom stvori šansu za gol sam sebi. Ukoliko lopta igrača nenamerno pogodi u ruku koja je u prirodnom položaju i odbije se do drugog igrača koji postigne gol, sve je regularno, zaključak je srpskih sudija.

Dejan Filipović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

BONUS VIDEO Tadić o Mitrovom golu, krađi vremena i nervozi Portugala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar