Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Katastrofa, tuga, neverica! Reprezentacija ni posle 20 godina neće igrati na Evropskom prvenstvu, pošto su fudbaleri Srbije u finalu baraža poraženi od Škotske nakon produžetaka (1:1, 0:0) i penala - 4:5. Tragičar je Aleksandar Mitrović, sjajni golgeter, kome je golman Maršal odbranio penal u poslednjoj, petoj seriji.

Srbija – Škotska 1:1 (1:1, 0:0) – penalima 4:5

Stadion: „Rajko Mitić“. Igra se bez publike. Sudija: Antonio Mateu Laoz (Španija).

Strelci: Jović u 90. minutu za Srbiju, a Kristi u 52. za Škotsku.

Srbija: Rajković – Milenković, S. Mitrović (od 108. Spajić), Gudelj – Lazović, Maksimović (od 70. Jović) Lukić, Kostić (od 59. Mladenović) – Tadić, Milinković-Savić (od 70. Katai) – Mitrović.

Škotska: Maršal – O’Donel (od 117. Grifits), Galaher, Mektomini, Robertson – Džek, Mekgin (od 82. Meklin), Tirni, Kristi (od 87. Paterson), Mekgregor – Dajks (od 82. Mekburni).

Momak koji uvek gine za dres reprezentacije, kome dva pogotka nedostaju da izjednači rekord Stjepana Bobeka na večnoj listi strelaca u nacionalnom timu, momak koji ovo nije zaslužio.

Sudbina je tako htela… Toliko je puta Aleksandar Mitrović bio junak, toliko puta ga je fudbalska Srbija slavila, ovaj put tuguje zbog njega.

Ruku na srce, nisu „orlovi“ ni zaslužili prema svemu prikazanom da se nađu na Evru, ni posle dve decenije čekanja i nadanja.

PROČITAJTE JOŠ

Jednostavno je, momci, niste ta klasa, jasno je da imate individualni kvalitet, očito nemate timski. Barem je to ova utakmica pokazala. I to se ne odnosi na Aleksandra Mitrovića, odgovornost je na celoj ekipi!

Iznenadio je sve selektor Ljubiša Tumbaković! Izgleda i sebe, i navijače Srbije, i protivnika. Kako? Ako fudbaleri Srbije ne mogu da dobiju Škotsku, onda i ne zaslužuju da igraju na Evropskom prvenstvu.

Punih sat vremena nismo imali „krštenu“ šansu na domaćem terenu… Do kraja se probalo nešto u ostrvskom stilu, na „palac“ pa šta bude. Ne može tako, nikad tako nismo igrali. Jedini incident bio je šut Saše Lukića sa oko 20 metara, tik pored stative. Sve do pred sam kraj, kada smo bili na ivici ambisa.

Pa, je l’ treba da se molimo da uđe neki udarac van šesnaesterca, da bismo otišli na Evro posle 20 godina?! Neće moći tako…

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

A, istorija je upozoravala. Samo dvaput je naša reprezentacija dobila Škotsku, koja je isto toliko puta slavila, uz šest remija. Ali, „orlovi“ ovaj put gotovo da ništa nisu pokazali, baš ništa, zato će EP gledati na TV.

Od početka nije mirisalo na dobro… Koliko god da je Tumbaković sve pogodio u polufinalu baraža na gostovanju Norveškoj, toliko je sada sve, nažalost, bilo pogrešno, do tog 70. pa onda 90. minuta – da se spreči katastrofa. Ispostaviće se samo na kratko.

Nisu Mitrović, Tadić, Sergej i ostali momci bili ni nalik onim asovima iz Osla. Biće da je taj meč bio samo izolovan slučaj, opet, nažalost.

Bez šanse se ne može do pogotka, bez gola se ne može do pobede čekane dve decenije. Delovalo je da će Srbija još da čeka, i da se nada, ali se pojavio Luka Jović i glavom, u 90. minutu, poslao loptu nakon kornera u sam gornji desni ćošak za 1:1 i produžetke.

Penal rulet stao je na polje Škotske usred Beograda…

****

PENALI!

4:5! Mitroviću odbranjen penal! Ali… Iskoračio je golman Maršal, VAR postoji na Marakani, ali nema gledanja penala!

4:5 Meklin isto pogađa

4:4 KATAI! Snažno, precizno!

3:4 Mekburni pogodio donji desni ugao

3:3 GUDELJ vrlo siguran

2:3 I Mektomini siguran

2:2 JOVIĆ pogađa!

1:2 Mekgregor snažno i precizno

1:1 TADIĆ, POD PREČKU!

0:1 Grifits pogađa!

****

Odlučujući meč za odlazak na Evro između Srbije i Škotske mogli ste da pratite uživo uz Nova.rs.

BARAŽ ZA EVRO

Gruzija – Severna Makedonija 0:1 (0:0)

(Pandev 56)

Mađarska – Island 2:1 (0:1)

(Nego 88, Soboslai 90+2 – Sigurdson 11)

Severna Irska – Slovačka 1:2 (1:1, 0:1)

(Škrinijar 87 a.g. – Kucka 17, Duris 110)

KRAJ! ODLUČUJU PENALI!

Srbija i Škotska sa bele tačke rešavaju dvoboj za plasman na Evropsko prvenstvo.

113′ Čuvaju se i jedni i drugi

Logično, oprezno igraju i naši i škotski fudbaleri, kao da se i jedni i drugi uzdaju u penale, koji će i odlučiti pobednika ako ostane nerešeno.

108′ Stefan Mitrović ne može više

Kao da nema više snage kapiten Strazbura, hvataju ga i grčevi, pa ga menja Uroš Spajić.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

106′ POČEO DRUGI PRODUŽETAK

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA Srbija – Škotska 1:1

101′ Ajmo, momci, ajmo!

Još četiri minuta do kraja prvog produžetka, opet su naši fudbaleri preuzeli inicijativu, barem se trude i vidi se želja da urade nešto. Probao je i Katai – neprecizno.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

98′ GUDEEELJ!

Jao, šteta… Tako je malo nedostajalo da Srbija preokrene na 2:1 posle kornera, jer je lopta došla do Gudelja, on je raspalio po njoj i poslao je pored leve stative.

93′ Škoti prvi prete

Nije baš da idemo ispočetka, ali… Egal je, 30 minuta igre je pred nama i žestoka borba za Evro. Škoti su prvi zapretili u dodatnih pola sata, Džek je sa distance „tukao“ iznad prečke posle kornera.

91′ POČEO JE PRVI PRODUŽETAK

Kakav trenutak; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

PRODUŽECI! Srbija – Škotska 1:1

Au, kakva utakmica, još pola sata nas čeka sigurno na „Marakani“… Da ne bi gola Jovića, već bismo se pozdravili sa Evropskim prvenstvom.

90′ GOOOOOOOOL! LUKA JOVIIIIIIIIIIIIIĆ!

Najvažniji gol u karijeri Luke Jovića! Bravo! Skočio je usamljen na korner sa leve strane i sa šest-sedam metara glavom prosledio loptu u gornji desni ugao za 1:1!

Ajmoooooooooo!

88′ Ovo je katastrofa

Agonija, neverica… Još dva minuta plus sudijska nadoknada, ali ni ne mora. Katastrofalno izdanje Srbije!

84′ Katai, pa Jović

Ne vredi, kad ne ide, onda ne ide. Probao je Katai sa nekih 20 metara, lagano, pored stative. Mučenje se nastavilo, usledio je konačno jedan dobar centaršut Mladenovića sa levog krila, a Jović je glavom šutirao opet pored gola.

76′ Radujemo se korneru

Kako Srbija ne može da napravi „krštenu“ akciju, niti šansu, radujemo se i kada dođe do kornera, posle kojeg nije bilo veće opasnosti Škote, posle serije centaršuteva.

71′ UF, PRETE ŠKOTI!

Šta se ovo dešava!? Naša odbrana ne može da uhvati Kristija koji je iskosa sa leve strane gađao dalji ugao i umalo opet zatresao mrežu. Sreća uz „orlove“…

70′ Jović i Katai!

Još dve promene napravio je Tumbaković, na terenu su Luka Jović i Aleksandar Katai, a meč je završen za Maksimovića i Milinković-Savića.

65′ Ništa ne igramo!

Toliko daleko je Srbija od Evra, ne zbog 0:1 u Beogradu, već zbog igre koja ništa ne obećava.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

59′ MLADENOVIĆ UMESTO KOSTIĆA

Srbija juri rezultat, a umesto rovitog Kostića ušao je Filip Mladenović.

56′ „Molim te, samo ovaj put“

Čuvena scena iz filma „Kad porastem biću kengur“, kao molitvna na društvenim mrežama, da fudbaleri Srbije urade nešto.

52′ NE, NE! Škotska vodi, 0:1!

Strelac Kristi, uz dosta sreće i uz pomoć stative. Kostić je bacio loptu u sredinu odakle je Mekgregor dodao do Kristija i on je sa ivice kaznenog prostora matirao Rajkovića za 0:1.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

51′ ŠANSA ZA ŠKOTE! Dobro je…

Velika, najbolja šansa na utakmici, i to za Škotsku. Dajks je sve uradio i dodao do Robertsona, a kapiten Liverpula je usamljen utrčao u kazneni prostor i sa 14-15 metara neometan šutirao preko gola. Imali smo sreće…

49′ ŽUTI ZA GUDELJA

Javna opomena i za Nemanju Gudelja zbog faula s leđa nad Mekginom, na sredini terena. Barem je kiša prestala…

46′ POČELO DRUGO POLUVREME

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

21.46 Fudbaleri na terenu

Igrači obe reprezentacije izašli su na teren i očekuje se da sudija Lahoz da znak za početak drugog poluvremena.

21.44 REKORDNA GLEDANOST NOVA S

Kolika je važnost utakmice pokazuje činjenica da je NOVA S, koja prenosu ovu utakmicu, ubedljivo najgledanija televizija sa 52% share-a.

45′ POLUVREME Srbija – Škotska 0:0

Ako fudbaleri Srbije žele na Evro, a verujemo da žele, pa moraće mnogo, mnogo bolje od onoga što su odigrali u prvom poluvremenu.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

44′ Žuti za Galagera

Konačno je Lahoz pokazao žuti karton štoperu Škotske, Deklanu Galageru, posle još jednog u nizu faula nad Mitrovićem…

39′ Ljudi, zašto to?

Klizav je teren, nezgodno je za igru i nema potrebe za rizičnim potezima, a upravo je jedan takav napravio golman Rajković dodavanjem do Gudelja, do koga se lopta nekako dokotrljala, ali su Škoti vrlo lako mogli da zaprete.

Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

37′ Srbija ima kontrolu!

Zvuči paradoksalno, ali Srbija je na svom terenu uspela da se oslobodi pritiska Škota i preuzme kontrolu tek u finišu prvog poluvremenu. Barem je lepše videti da je lopta u našim nogama.

32′ BRAVO, RAJKO!

Odlična šansa za Škote, zicer skoro da je bio, jer je Mekgin iskosa sa sedam-osam metara šutirao, sreća, pravo u Rajkovića, koji je iz popravnog uhvatio loptu.

Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

28′ Šut za statistiku

Što bi rekao kolega Gojko Andrijašević, komentator na kanalu Nova S, udarac Aleksandra Mitrovića glavom na centaršut Kostića, tek toliko da se piše kao drugi u okvir gola Škota.

26′ Kiša ne staje

Pljusak traje još pre početka utakmice i, iskreno, ovakvi uslovi sigurno da više odgovaraju Škotima, pošto kiša pada „svaki dan“ na Ostrvu.

Foto: Starsport

23′ LUKIĆ! Gde prođe ova lopta?!

Kakva šteta… Prva dobra akcija naših fudbalera, Tadić je odigrao do Mitrovića, on je odložio loptu do Saše Lukića i vezista Srbije oštro je šutirao sa oko 20 metara, malo pored stative. Pa, što ne uđe ova lopta?!

20′ Ima nade – prva akcija

Sredina prvog poluvremena i prva šansa „orlova“… Gudelja očito vuče lopta napred, odigrao je do Tadića, on do Lazovića, a Sergej nije uspeo da stigne loptu na desnoj strani i ubaci je u peterac.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

18′ Trojica oko Mitrovića

Nadamo se da ćemo videti nešto od fudbalera Srbije, jer do sada ne vidimo ni ideju, ni pas, ni akciju, a čim se lopta prebaci na Aleksandra Mitrovića, odmah ga opkole trojica škotskih defanzivaca.

15′ Možemo li nešto?

Prošlo je uvodnih 15 minuta, a da naši fudbaleri nisu videli kako izgleda golman Škotske Maršal. Za utehu, deluje da ne može lošije.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

12′ ‘Ajmo, buđenje!

Deluju „orlovi“ prilično pogubljeno, vreme je za buđenje, jer ne mogu Škoti da nas toliko drže na našoj polovini. Mora to bolje, momci!

10′ Inicijativa Škota, Milenković požuteo!

Ne izgleda dobro od početka, jer Škoti drže loptu i potpuno su prebacili težište igre na našu polovinu. Na to se nadovezao i žuti karton za Milenkovića.

Foto: TV Nova S

6′ Gudelj komanduje odbranom

Nemanja Gudelj igra centralnog defanzivca u postavci sa trojicom u poslednjoj liniji, a pored njega su, podsetimo, još i Stefan Mitrović i Nikola Milenković. Verujemo da će se vezista Sevilje snaći kako treba u odbrambenom bedemu. Neočekivano, više loptu u nogama imaju Škoti u uvodnim trenucima.

3′ Odmah klizanje

Pravi pljusak nema očito nameru da stane u Beogradu… Biće dosta klizanja, jasno je na samom početku, probao je Lazović da gurne loptu pred gol Škota, a Stefan Mitrović otklonio je opasnost na drugoj strani.

1′ POČELA JE UTAKMICA!

Napred, „orlovi“!

20.42 Kiša pljušti

Prava „provala“ oblaka u Beogradu i teren će biti prilično natopljen…

Foto: TV Nova S

20.40 Himne

Sledi intoniranje himni, opet prvo gostujuće, škotske, pa naša „Bože pravde“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

20.37 Igrači na terenu

Fudbaleri obe reprezentacije izašli su na teren, prvo Škotske, sada i Srbije, predvođeni kapitenom Dušanom Tadićem, koji nosi traku u odsustvu povređenog Aleksandra Kolarova. Još malo do početka…

20.29 Škoti imaju podršku na „Marakani“

Zanimljiva scena na „Marakani“… Škotska zastava i jedan očito gostujući navijač, odnosno predstavnik medija, pa će Ostrvljani imati „podršku“ u Beogradu.

Foto: Nova.rs/Petar Milovanović

20.25 Završeno zagrevanje

Fudbaleri Srbije i Škotske završili su zagrevanje na 20 minuta do početka meča, a kiša u Beogradu sve jače pada…

20.19 Ovako je FSS najavio utakmicu decenije

Pevanjem himne naših reprezentativaca uoči meča sa Norveškom u Oslu, Fudbalski savez Srbije na neki način je najavio i duel sa Škotskom, uz poruku – srcem svim. Srećno, „orlovi“.

20.15 TV prenos samo na kanalu Nova S

Poslednjih 90 minuta, možda i dodatnih pola sata, nadamo se ne i penali… Ostalo je još tačno pola sata do prvog zvižduka španskog sudije Lahoza, a TV prenos vas čeka samo na kanalu Nova S.

20.05 Golman Predrag Rajković je spreman

Oduševio je sve čuvar mreže Remsa jer je za Srbiju spreman da brani i sa zatvorenim okom, pošto se na okupljanju reprezentacije pojavio sa „šljivom“ ispod levog oka.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

19.56 Srbija na zagrevanju

„Orlovi“ su na terenu, nešto manje do sat vremena uoči početka utakmice…

Foto: Nova.rs/Petar Milovanović

19.46 Pljusak na „Marakani“

Sat vremena pre prvog sudijskog zvižduka počela je da pada kiša te će teren biti nakvašen što su svakako uslovi koji više odgovaraju Škotima.

Foto: Nova.rs / P.M.

19.43 Tadić: Da pokažemo da smo pravi

Dušan Tadić, ofanzivac Srbije, istakao je da će mu nedostajati podrška publike i dodao:

“Kad su važne utakmice u pitanju, a za nas je svaka bitna, postoji određeno prisustvo tenzije, ali smo navikli da nosimo taj pritisak. Želimo da preuzmemo odgovornost i da na terenu pokažemo da smo pravi”.

19.32 Tumbaković: Utakmica karijere

Ljubiša Tumbaković, selektor Srbije, naglasio je da će se potruditi da na što efektniji način motiviše igrače za susret sa Škotskom.

“Može se reći da mi je ovo najvažnija utakmica u karijeri. Imao sam mnogo duela sa velikim ulogom, ali u ovom momentu se nameće da je susret sa Škotskom najznačajniji koji sam ikad vodio sa klupe”, naglasio je Tumbaković.

19.25 Sergej u prvom planu

Sergej Milinković-Savić je sa dva pogotka protiv Norveške irastao u junaka susreta, te je među igračima koji privlače najviše pažnje u redovima „orlova“ uoči finala.

19.15 Poznati su i sastavi za meč!

Najveću promenu u odnosu dosadašnje susrete predstavlja odluka selektora Ljubiše Tumbakovića da štoperski trio, pored Nikole Milenkovića i Stefana Mitrovića čini još Nemanja Gudelj.

Srbija: Rajković, Milenković, Gudelj, S. Mitrović, Lazović, Maksimović, Milinković-Savić, Lukić, Kostić, Mitrović, Tadić.

Škotska: Maršal, Robertson, Mektomini, Galager, O Donel, Tirni, Mekgin, Džek, Kristi, Mekgregor, Dajks

18.58 Čitaoci najavljuju 2:1

Pratioci Instagram profila Nova sport prognozirali su rezultat utakmice, a najviše glasova bilo je za pobedu „orlova“ rezultatom 2:1.

18.53 Prenos na Nova S

Utakmica finala baraža, Srbija – Škotska, odigraće se u četvrtak 12. novembra, a prenos uživo možete da gledate samo na kanalu Nova S u 20.45.

18.46 I ATP najavio duel Srbije i Škotske

Duel baraža za Evropsko prvenstvo privukao je pažnju i Asocijacije profesionalnih tenisera (ATP) koja je na svom Tviter profilu najavila meč na zanimljiv način: kroz duel Đokovića i Marija.

18.35 Paunović veruje u Srbiju

Veljko Paunović, menadžer Redinga, za Nova.rs je istakao da je optimista pred duel sa Škotskom.

„Ne volim da pričam o reprezentaciji, osim o svojoj ekipi kao trener. O nacionalnom timu mogu kao Srbin, kao navijač… U četvrtak ću biti navijač i verujte da ne mogu da dočekam utakmicu, da je gledam odavde iz Engleske. Ja sam uvek podrška, svim našim trenerima, igračima, selektorima, ekipama. Što se tiče reprezentacije, uvek sam veliki optimista. Mislim da svi moramo da budemo optimisti”, rekao je Paunović.

18.29 Englezi, Hrvati i Česi čekaju pobednika

Pobednik susreta čiji je početak zakazan za 20.45 u Beogradu popuniće grupu D u kojoj su Engleska, Hrvatska i Češka.

18.22 Bez Đuričića, Veljkovića i Milivojevića

Iako je u međuvremenu pobedio koronavirus, Filip Đuričić nije u konkurenciji za susret sa Škotskom. Upravo fudbaler Sasuola bio je junak poslednjeg duela sa Škotima koji je odigran 2013. godine. Ispit generacije propustiće i Miloš Veljković koji nije dobio dozvolu Verdera da se priključi nacionalnom timu. Poslednji igrač koji je „precrtan“ je Luka Milivojević. Fudbaler Kristal palasa u ponedeljak, na testiranju u okviru reprezentativnih obaveza, dobio je pozitivan rezultat.

18.15 Dobrodošli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare