Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Stotinak građana je u centru Skoplja proslavilo prvi plasman fudbalske reprezentacije Severne Makedonije na Evropsko prvenstvo, iako je zabranjeno grupisanje više od četvoro zbog epidemije koronavirusa.

Televizija 21 je prikazala kako mlađi ljudi uzvikuju „Idemo na Evropsko!“, „Makedonija, Makedonija!“ i „Nikada severna, samo Makedonija!“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojedini su nosili državne zastave i zastave sa „Suncem iz Vergine“ kojima se protivila Grčka pošto je taj antički simbol s njene teritorije.

PROČITAJTE JOŠ: Pandev odveo Makedonce na prvo Evropsko prvenstvo

Veći broj Skopljanaca je automobilima izašao na ulice i plasman reprezentacije proslavio trubljenjem i mahanjem zastavama iz vozila.

Ministar zdravlja Venko Filipče je na Fejsbuku reprezentavcima čestitao pobedu, uz opasku da je to veliki dan koji zaslužije proslavu, ali uz poštovanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Takođe, Vlada Severne Makedonije je odlučila da sa po 10.000 evra nagradi fudbalere i stručni štab reprezentacije za prvi plasman na Evropsko prvenstvo.

To je na Fejsbuku objavio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, uz fotografiju na kojoj je u makedonskom reprezentativnom dresu.

„Večeras smo na sednici Vlade doneli odluku da iz budžetske rezerve nagradimo sve članove makedonske fudbalske reprezentacije sa po 10.000 evra za istorijsku uspeh – plasman na Evropsko prvenstvo“, napisao je Zaev.

Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije se plasirala na Evropsko prvenstvo, pošto je u baražu pobedila Gruziju sa 1:0 golom Gorana Pandeva u 56. minutu. Na kontinentalom šampionatu igraće u Grupi C, s Holandijom, Ukrajinom i Austrijom.

Premijer Severne Makedonije je prvi čestitao taj uspeh fudbalerima, a čestitke su uputili i predsednik Republike Stevo Pendarovski i drugi političari i javne ličnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar