Foto Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Srbija ubire plodove čuvene svetske titule koju je Veljko Paunović osvojio na Novom Zelandu. Dobar deo te generacije je odveo Srbiju na Mundijal preko Portugalaca, ali je pitanje da li će se "primirisati" Paunovićevim uspesima ako se ovako nastavi u radu sa mlađim selekcijama.

PROČITAJTE JOŠ

Dragan Stojković Piksi odveo je Srbiju na Mundijal, mnogi su i dalje opijeni slavljem posle lisabonskog podviga, a mnogi će pokušati iza toga da se sakriju.

Kako bi se kontinuitet napravio, neophodno je da svaka generacija lansira barem dva ili tri igrača dostojna nošenja igre Orlova.

Trenutno smo svedoci da se mlade selekcije blamiraju, iako tu ima momaka o čijem se talentu već priča i u koje se veruje.

Pitanje je samo kome su prepušteni i zašto je mlada selekcija prepuštena Zvonku Živkoviću, koji se trenerskim poslom nije bavio od davne 2013. godine, kada je vodio Teleoptik!

Platio je ceh posle debakla od Francuske sa 3:0, ne samo zbog igara, već i svojih reči.

Svalio je krivicu na igrače „koji ne igraju u svojim klubovima“, iako ih je sam pozvao i selektirao.

„Pripremili smo se teoretski koliko možemo, fizički sigurno da smo inferiorniji. Imamo igrača u Laciju, tri meseca ne igra, imamo momke koji su potpisali za Mančester siti i ne igraju i nisu igrali ni u našoj ligi“, rekao je Živković posle Francuza.

Da li je selekcija sa Svetozarom Markovićem, Dimitrijem Kamenovićem, Savom Aranđelom Čestićem, Strahinjom Erakovićem, Petrom Stanićem, Slobodanom Tedićem, Filipom Stevanovićem, Nemanjom Jovićem i drugim momcima baš toliko loša?

To je sada pitanje i za Aleksandra Rogića, naslednika na klupi.

Srbija je u utorak izgubila i od Ukrajine sa 2:1, samo je Jermenija gora od nas. Uspeli smo prethodno da remiziramo bez golova protiv Farskih Ostrva.

Prethodno smo se obrukali jer je ova selekcija poklonjena Nenadu Milovanoviću, dugogodišnjem treneru Mladosti iz Lučana, koji je uspeo da se zadrži na funkciji samo 69 dana.

Ova generacija je odskočna daska za seniorsku selekciju, a već godinama se čini sve da se taj prelaz upropasti – devet selektora promenjeno je za 10 godina.

Krajem prošle nedelje, gorku pilulu popili smo i u U19 uzrastu, remizirali smo protiv Albanije sa 2:2.

Srbija je povela u završnici prvog poluvremena, golom Nikole Mituljikića, u 42. minutu. „Orlići“ su imali 1:0 do poluvremena, a u 77. minutu je Marko Lazetić duplirao prednost na 2:0.

Golovi Zvezdinih klinaca nisu bili dovoljni, jer je Henrik Nerguti u finišu šokirao naše mlade igrače u 84. minutu, a za potpuno „hladan tuš“ pobrinuo se Kristijan Špendi.

Tim vodi Dejan Branković, a momci poput Kabića, Motike, Baždara, Ćopića, Lazetića i braće Mituljikić, nisu uspeli da iščupaju protiv Albanije ceo plen.

Onda smo izgubili od Francuske sa 2:1, a dalje smo prošli samo zahvaljujući boljoj gol razlici od Albanije, koja je pobedila Severnu Makedoniju sa 3:1.

Na kraju, nema ni u koga da se upre prstom jer FSS nema još ni predsednika.

Sve je na čekanju i tek predstoji borba za FSS, raspodele pozicija i funkcija, od fotelja i kancelarija do polja koje ograničava trenerski prostor.

Do tada, svi će se kriti iza Piksijevog uspeha.

BONUS VIDEO Piksi: Srbija ima pravo da slavi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare