mlada fudbalska reprezentacija Srbije, Brazila
Foto: Starsport

U državi koja ima nesrazmerno veliki broj talenata u odnosu na broj stanovnika, očekivalo bi se da je rad sa mladim kategorijama na izuzetno visokom nivou. Ipak, naši biseri uspevaju da se probiju uprkos opštem haosu koji vlada u drugoj najvažnijoj fudbalskoj selekciji.

PROČITAJTE JOŠ

Mlada reprezentacija Srbije kao da je crna rupa koja „guta“ sve selektore, pa su tako u samo 10 godina čak devetorica stručnjaka radila na klupi U21 selekcije. Poslednji u nizu je Zvonko Živković.

Apsolutni rekorder je dugogodišnji trener Mladosti iz Lučana Nenad Milovanović, koji je uspeo da se na ovoj funkciji zadrži samo 69 dana, tačnije vodio je mladu selekciju samo 180 takmičarskih minuta.

I dok je ranije ova starosna generacija bila najava velikih uspeha naše selekcije, pa je Srbija i Crna Gora, pa kasnije i Srbija manje-više redovno igrala završnicu Evropskog prvenstva, u poslednje vreme je sve to palo u vodu.

Dok u ozbiljnim zemljama selektor mlade selekcije stasava da kasnije postane i strateg prvog tima, u Srbiji je on rešenje koje se rešava preko kolena. I mogli bismo tako unedogled…

Francuzi, Španci, pa i Englezi imaju poznat „modus operandi“, pa je tako Garet Sautgejt nakon što je postao selektor već znao većinu igrača iz omladinskih selekcija. Osvežio je tim mladim igračima koje je dobro poznavao, te je „Gordi Albion“ kasnije stigao do polufinala Mundijala i finala Evropskog prvenstva.

I dok je za sve velesile najnormalnije da se sistematski radi, u Srbiji se rezultati traže preko noći. I to od trenera za koje mnogi nisu čuli pre nego što su preuzeli ovako važnu ulogu.

mlada fudbalska reprezentacija Srbije, Brazila
Foto: Starsport

Poslednja decenija počela je erom najdugovečnijeg selektora „orlića“ od osamostaljenja – Aleksandra Jankovića. Jankovića je u baražu zaustavila Engleska minimalnim pobedama, pa je ubrzo razrešen dužnosti. Bivši strateg Zvezde je danas zadužen za razvoj mladih fudbalera u Kini.

Radovan Ćurčić je uspeo da odvede ekipu na Evropsko prvenstvo pobedom u baražu nad Španijom, pa je odmah promovisan u selektora A reprezentacije. Jedino su on i Miroslav Đukić kasnije i postajali selektori prvog tima, uz to što je bivši trener Partizana odveo mladu reprezentaciju do finala EP sa Holandijom (1:4).

Selektori mlade reprezentacije Srbije od 2010.

Aleksandar Janković 15 utakmica (novembar 2010. – januar 2013.)

Radovan Ćurčić 16 utakmica (januar 2013. – novembar 2014.)

Mladen Dodić 5 utakmica (decembar 2014. – jun 2015.)

Tomislav Sivić 14 utakmica (jul 2015. – decembar 2016.)

Nenad Lalatović 6 utakmica (mart 2017. – jun 2017.)

Goran Đorović 17 utakmica (avgust 2017. – jun 2019.)

Nenad Milovanović 2 utakmice (jul 2019. – oktobar 2019.)

Ilija Stolica 7 utakmica (oktobar 2019. – april 2021.)

Zvonko Živković 7 utakmica (april 2021. – oktobar 2021.)

Nije se proslavio na toj funkciji dugogodišnji trener Javora, baš kao što je i Mladen Dodić sa „orlićima“ stigao samo do boda nakon poraza od Češke (0:4) i Danske (0:2) na tom prvenstvu.

Ipak, to menjanje selektora nakon kvalifikacija nikako nas nije učilo da to ne radimo. Tomislav Sivić je odveo „orliće“ na EP nakon baraža sa Norveškom, a Nenad Lalatović je na samom prvenstvu osvojio jedan bod (Makedonija 2:2).

Bolne lekcije, barem jedna od osnovih je naučena, pa je Goran Đorović dobio priliku da mlade fudbalere vodi i na kontinentalnoj smotri. Ipak, grupnu fazu sa Austrijom, Nemačkom i Danskom završio je sa gol-razlikom 1:10 i sva tri poraza.

Foto: STARSPORT

Nenad Milovanović je već posle neuspeha protiv Rusa (0:1) i Letonaca (1:1) postao bivši. Poverenje je ukazano Iliji Stolici, koji se nije proslavio (na čitavih sedam utakmica), a nakon Zvonka Živkovića je sada vršilac dužnosti Aleksandar Rogić.

Koliko je bio problematičan izbor stručnjaka, možda najbolje svedoči da čak osmorica danas ne rade trenerski posao, dok su samo Lalatović i Janković na čelu stručnih štabova.

I zato je na čelnicima FSS da dobrano razmisle (iako i sami imaju zadatak da srede vrh organizacije) da li će i u budućnosti davati funkcije prijateljima da bi obogatili CV ili će se konačno raditi u interesu srpskog fudbala, ali i te dece na terenu.

Mladi fudbaleri Srbije su nekada bili strah i trepet po Evropi, pobeđivali su rekordnim razlikama, danas moraju da strepe od dobro postavljene igre Letonije ili Makedonije.

BONUS VIDEO Gol Vlahovića za prednosti Srbije protiv Azerbejdžana sa 2:1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram