Foto: FSS

U Beogradu je u 75. godini preminuo legendarni ekonom fudbalske reprezentacije Srbije, Stanko Nikolić Lala.

PROČITAJTE JOŠ

Karijeru u stručnom štabu reprezentacije Lala je počeo daleke 1974. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se dve godine kasnije održalo u Jugoslaviji i na kome su Plavi osvojili četvrto mesto.

Učesnik četiri Svetska (1982, 1990, 1998 i 2006) i dva Evropska prvenstva (1984 i 2000), ali i osvajač bronzane medalje na Olimpijskom igrama u Los Anđelesu 1984. godine, kao deo ekipe koju su činili fudbalski virtuozi poput Dragana Stojkovića, Admira Smajića, Bore Cvetkovića, Mehmeda Baždarevića, Nene Gračana, Vlade Čapljića, Štefa Deverića… Sa zadovoljstvom je vodio računa o opremi fenomenalnih momaka koju su Amerikanci, opčinjeni igrom Toplakove čete, zvali Ludom družinom iz Istočne Evrope.

Tih, skroman i nenametljiv, ali uvek lepo raspoložen, nasmejan i spreman za šalu, Lala je vremenom postao omiljeni lik među fudbalerima i čovek kome su poveravali svoje najskrivenije tajne.

Izgradio je familijarni odnos sa vedetama jugoslovenskog fudbala, a sa nekima poput Faruka Hadzibegica, Sinise Mihajlovica ili Dragan Stojkovica to je poprimalo i koju emociju vise.

Selektori su se menjali (Biće Mladinić, Ivan Toplak, Stanko Luštica, Stevan Vilotić, Miljan Miljanić, Toza Veselinović, Miloš Milutinović, Ivica Osim, Slobodan Santrač, Milan Živadinović, Vujadin Boškov, Milovan Đorić, Ilija Petković), ali je Lala ostajao na svom mestu i svojim vedrih duhom doprinosio uvek dobroj atmosferi u taboru državne reprezentacije, što dovoljno govori o njegovim ljudskim kvalitetima.

Pre angažmana u Fudbalskom savezu, aktivno je igrao fudbal za Vojvodinu, Palilulac, Jagodinu, Voždovac i Radnik iz Bijeljine.

Sahrana Stanka Nikoliće Lale obaviće se u subotu, 20. novembra, na Novom bežanijskom groblju od 13:30 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare