Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Dve pobede u poslednjem kolu i prolasci dalje bi bili premija

Crvena zvezda je pobedom nad Trabzonom u Ligi Evrope (2:1) donela Srbiji dodatnih 0.500 bodova na UEFA listi koeficijenata.

Srbija sada čvrsto drži 11. poziciju na listi, a bodovvni saldo je mogao da bude još bolji da Partizan nije izgubio od Nice.

Trijumf crveno-belih je doneo 2.000 bodova, ali se oni dele sa četiri zbog broja srpskih klubova koji su takmičenje u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija na 11. mestu ima 31.375 bodova, dok je ispred nas Austrija sa 33.600. Dostižni su još i Škotska (36.400) i Belgija (37.200), dok je iza nas ostala Norveška, kojoj su oba kluba poražena ove nedelje.

Osim Norveške naši najbliži pratioci trenutno su Češka, Turska i Ukrajina.

Od velikog značaja za Srbiju biće rezultati naša dva najveća kluba u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope i Lige konferencija.

Teoretski, Srbija bi mogla do čak 8.000 bodova u poslednjem kolu. Za to je potrebno da Partizan bude prvi grupi, a Zvezda druga. Po 2.000 bodova bismo dobili na osnovu trijumfa išla bi za pobedu, i još po 2.000 kao bonusi za plasman. U ukupnom zbiru to bi značilo da Srbija prolećni deo sezone čeka sa 33,375, umesto sadašnjih 31.375.

Od ranije je poznato da je bitno da Srbija ostane među 15 najboljih na ovom spisku, kako bi imala dva učesnika u (kvalifikacijama) Ligi šampiona.

Šampion Srbije će naredne sezone direktno proći u elitno klupsko takmičenje, dok će drugoplasirani tim igrati kvalifikacije.

Od sezone 2024/25. UEFA će najverovatnije promeniti pravila i umesto zemlje koja je 11. na listi, učesnika Lige šampiona daće tzv. „staza šampiona“, odnosno klub sa najvećih rejtingom, što može da bude neugodno za Srbiju.

Foto: Printscreen

BONUS VIDEO Navijači i neredi na Zvezda – Trabzon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar