Foto: EPA/DANIEL HAMBURY

Odlazak velikana.

Teri Venejbls, legendarni fudbaler i trener fudbalera Barselone, reprezentacije Engleske, Kristal Palsa i Lidsa, preminuo je u 81. godini.

PROČITAJTE JOŠ...

Venejbls je kao fudbaler nastupao za Čelsi, Totenhem, Kvins Park Rendžers, Kristal Palas, ali nije imao ozbiljnijih uspeha, mada je sa Čelsijem osvojio drugo mesto u tadašnjoj Drugoj diviziji

Tek po završetku karijere Vejebls je pokazao koliko zapravo poznaje fudbal, pa je počeo da ređa fantastične uspehe.

Prvo je četiri godine proveo na klupi Kristal Palasa i stekao status jednog od voljenijih menadžera ovog tima, ali je u oktobru 1980. nakon brojnih problema odlučio da napusti klub i preuzme Kvins Park Rendžers, što je izazvalo šok kod ljubitelja fudbala u Engleskoj, jer je prihvatio poziv iz slabije lige.

Sa KPR-om je usledio meteorski uspon, pa je sa njima igrao finale FA kupa (poražen od Totenhema 1982. godine), dok su u ligi bili peti i obezbgedili plasman u UEFA kup.

Po završetku sezone 1983/84 usledio je poziv iz Barselone, gde je osvojio titulu prvaka Španije u prvoj sezoni, a 1986. je tim odveo do finala Kupa šampiona, gde su poraženi od Steaue iz Bukurešta. U Španiji je bio proglašen za trenera godine 1985.

Potom je usledio povratak u Englesku, na klupu Totenhema, gde je osvojio FA kup 1991. godine.

Od 1994. bio je i selektor Engleske, a 1996. godine na Evropskom prvenstrvu ušao je u sukob sa medijima koje je optužio za „lov na veštice“ jer su fotografisali igrače Engleske, pre svega Pola Gaskojna, kako piju.

Englezi su tada stali u polufinalu, ali je Venejbls stekao status jednog od omiljenih trenera, pogotovo kada je u pitanju tim koji je tada predstavljao „gordi albion“, pa su u narednim godinama o njemu sa velikim poštovanjem govorili Alan Širer, Garet Sautgejt…

Poslednji posao imao je 2007. godine, kada je radio kao asistent u reprezentaciji Engleske.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar