Foto: Pedja Milosavljevic

Sezona u Superligi koja je brojala 20 klubova i koja se završila uz bezbroj skandala, afera i kontroverzi kao ni jedna do sada, pokazala se kao neuspeli projekat koji je iznedrio "Frankenštajna" I ukazala je jasnu potrebu da se napravi radikalni zaokret.

PROČITAJTE JOŠ

U zemlji u kojoj ne postoji krštena infrastruktura i dovoljan broj terena koji mogu da opstanu posle prve kiše, liga od 20 klubova napravljena pod izgovorom pandemije, samo je dodatno na površinu izvukla sav mulj u kojima fudbal godinama pliva.

Srbija je u periodu od tri sezone imala ligu od 12 klubova pre nego što je bez stručne analize odlučeno da se taj broj poveća i tako ponovo dodatno razvodnji kvalitet.

Superliga Srbije je u tri uzastopne sezone u periodu od 2006. do 2009. godine brojala 12 klubova, a prva sezona je odigrana neposredno posle raspada zajednice sa Crnom Gorom.

Sezona se igrala u dve faze u kojima je u obe bio na snazi dvokružni sistem.

U prvoj fazi svaki tim od 12 učesnika je odigrao sa svakim po dve utakmice, kod kuće i u gostima, odnosno svako je odigrao 22 utakmice. A nakon 22 kola liga se delila na grupu za titulu i grupu za opstanak

U grupi za titulu je učestvovalo prvih šest klubova prema položaju na tabeli nakon završena 22 kola, a u grupi za opstanak poslednjih šest na tabeli. U poslednjoj drugoj fazi svaki tim je odigrao po dve utakmice protiv svakog iz svoje grupe.

Crvena zvezda je bila šampion na kraju sezone, a prednost koju je imala nakon prve faze, uspela je da uveća u drugoj fazi. Kao šampion izborila je pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok su Partizan, Vojvodina i Bežanija zauzeli pozicije koje su vodile u Ligu Evrope.

Zanimljivo je da je na kraju Ofk Beograd koji je igrao u grupi za opstanak sezonu završio sa viš bodova od Mladosti iz Apatina, koja je bila mesto iznad. Pre podele na dve grupe, Apatinci su imali samo bod više, a zbog mnogo jače konkurencije sakupili su mnogo manje bodova u drugoj fazi.

Iz lige su ispali Voždovac i Zemun, dok je Borac išao u baraž za opstanak u kojem su uspeli da da zadrže prvoligaški status nakon dvomeča sa Napretkom.

 

Tabela posle prve faze u sezoni 2006/2007

1. Crvena zvezda 51

2. Partizan 42

3. Vojvodina 37

4. Mladost Apatin 35

5. Hajduk Kula 35

6. Bežanija 33

7. OFK Beograd 32

8. Banat 29

9. Smederevo 25

10. Borac Čačak 22

11. Voždovac 18

12. Zemun 3

Grupa za titulu
1 Crvena zvezda 74

2 Partizan 57

3 Vojvodina 54

4 Bežanija 48

5 Hajduk Kula 46

6 Mladost Apatin 41

Grupa za opstanak

7 OFK Beograd 50

8 Smederevo 43

9 Banat 42

10 Borac Čačak 38

11 Voždovac 37

12 Zemun 7

Već u sledećoj sezoni je došlo do promene formata.

Za razliku od sezone ranije, liga se više nije delila na plej-of i plej-aut nakon 22 odigrana kola. Umesto toga svaki od 12 timova je igrao po tri puta sa svakim, sa time što je raspored igranja u poslednjem trećem krugu određivan plasmanom nakon završena prva dva kruga.

 

Foto: Pedja MIlosavljevic

PROČITAJTE JOŠ

Osim promene formata, imali smo i promenu šampiona. Posle odigrana 33 kola, ekipa Partizana je uspela da osvoji titulu prvaka, dok je Crvena zvezda sa pet bodova zaostatak bila na drugom mestu. Treću poziciju je ponovo osvojila Vojvodina, a voga puta je na četvrto mesto koje vodi u evropska takmičenja uspeo da se plasira Borac iz Čačka koji se samo sezonu ranije borio za opstanak.

Ligu su napustili Banat i Bežanija koja je godinu dana ranije bila u vrhu domaćeg prvenstva. Ekipa Smedereva je igrala u baražu za opstanak, ali je u duelu sa ekipom Rada u dvomeču bila slabija, pa se ekipa sa Banjice plasirala u elitni rang.

Kontroverzu je izazvala situacija sa ekipom Mladosti iz Lučana koja je zbog finansijske situacije morala da odustane od takmičenja u elitnom rangu pa je prebačena u ligu niže, a FSS je tada doneo odluku da umesto desetoplasiranog Smedereva u ligi opstane Banat na osnovu mišljenja da ima bolju podršku sponzora i svoje zajednice, grada Zrenjanina, nego što ima Smederevo.

Odluka je izazvala dosta kontroverzi i protesta od zvaničnika Smedereva koji su tvrdili da je njima trebalo biti dato pravo da ostanu u Superligi nakon povlačenja Mladosti. Čak su pokrenuli i zvaničnu žalbu UEFA, ali je ona odbijena.

Tabela za sezonu 2007/2008

1 Partizan 80

2 Crvena zvezda 75

3 Vojvodina 62

4 Borac Čačak 46

5 Napredak 41

6 Čukarički 40

7 Mladost Lučani 38

8 Haduk Kula 37

9 OFK Beograd 36

10 Smederevo 36

11 Banat 33 28

12 Bežanija 19

U sezoni 2008/2009 poslednji put smo imali ligu sa 12 klubova, a takmičenje se organizovalo kao i godinu dana pre toga po trokružnom sistemu takmičenja. Razlika je bila u tome što je zbog slabijih rezultata Srbija izgubila jedno mesto u Evropi, dok je iz lige ispadao samo poslednjeplasirani tim.

Partizan je uspeo da odbrani titulu, ovoga puta izuzetno ubedljivo sa čak 19 bodova prednosti. Ono što je bilo velika promena jeste druga pozicija Vojvodine čime je razbijen duopol večitih rivala na čelu što se retko dešavalo u Srbiji. Zbog gubitka jednog mesta u evrokupovima, dobra sezona Javora koji je završio na četvrtom mestu nije nagrađena.

U neizvesnoj borbi za opstanak, bitku je izgubio Banat koji uprkos kontroverznom opstanku nije uspeo da zadrži mesto u eliti.

Tabela za sezonu 2008/2009

1 Partizan 80

2 Vojvodina 61

3 Crvena zvezda 59

4 Javor Habitfarm 53

5 Borac Čačak 40

6 Hajduk Kula 38

7 Napredak 38

8 Rad 36

9 Čukarički 35

10 Jagodina 34

11 OFK Beograd 33

12 Banat 31

Već sledeće godine je broj klubova povećan na 16, a utisak koje su ove tri godine ostavile u formatu sa manje klubova jeste da je koncentracija kvaliteta bila veća i da smo imali veći broj takmičenja, ali da je i tih godina na sceni bila velika boljka domaćeg fudbala – sumnje u regularnost, favorizovanje određenih klubova i mešetarenje na svim nivoima.

Sam format je doneo u dve od tri godine mnogo zanimljiviju borbu za titulu i Evropi, kao i dramatičnu borbu za opstanak, jer je gotovo svaki meč imao težinu. To je naročiti bilo izraženo u prvoj sezoni posle raspada zajednice sa Crnom Gorom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare