Foto: youtube.com

U Superligi Srbije gledali smo kontroverznu sezonu sa 20 klubova, ali deluje da smanjenje na 16 ekipa neće biti dovoljno.

Primeri iz regiona pokazuju da nema mnogo svrhe praviti glomaznu ligu, šampionat u kom čak šest ekipa ispada doneo je neviđene kontroverze, serije pobeda, padove i rast kvota, do poslednje runde takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi su svojim izjavama direktno ili indirektno govorili o nameštanju, poturanjima, sudijskoj ulozi u krojenju rezultata.

Na kraju, konačno je završeno prvenstvo, ispali su Rad, Javor, Inđija, Zlatibor, Mačva i OFK Bačka.

Od sledeće godine, deo lige biće Radnički 1923 i Kolubara, ali deluje da će od sledećeg ciklusa, 2022/23, biti potrebna još manja liga.

O tome je Nova.rs već pisala i pisaće narednih dana.

Jedan od modela koji bi trebalo da bude približan jeste i crnogorski, gde ima po 10 ekipa u prva dva ranga.

„Smatram da sadašnjim sistemom od 10 timova u Prvoj i 10 u Drugoj ligi imamo najregularniju ligu u regionu. Trudićemo se da i u narednom periodu svi klubovi budu ravnopravni, da imaju isti tretman, što smo kroz moj dodadašnji mandat i pokazali. Niko nije favorizovan, vidite koliko različitih klubova je osvojilo titulu, koliko različitih je osvojilo Kup. Fudbalski savez nije radio niti za jedan, ni za drugi, ni za treći klub, radio je za poboljšanje i boljitak fudbala i to ćemo raditi i u narednom periodu ukoliko dobijem podršku klubova“, rekao je nedavno za Vijesti Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

Iako je po kvalitetu i crnogorski fudbal daleko od atraktivne lige, sam koncept šampionata je takav da nema mnogo prostora za kalkulacije kod ekipa koje su pred ispadanjem.

Poslednji tim ispada u drugu ligu, a osmi i deveti igraju baraž.

Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, a timovi od 2. do 4. pozicije idu u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Igor Burzanović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i aktuelni pomoćni trener omladinaca Budućnosti, govorio je za Nova.rs nedavno u velikom intervjuu o modelima takmičenja.

„Crnogorski fudbal je dosta zanimljiv, jeste Budućnost najveći klub, ali je velika borba za Evropu i opstanak. Možda crnogorska liga nije kvalitet ludilo, ali ima draž. Nije počela sezona i ‘zna se’ ko ispada i ko je prvi. Klubovi koji malo više ulažu, ako ne izbore Evropu, kreće problem. Finansije su takve da Evropa ‘vadi’ da može da se funkcioniše i sledeće godine, da se opet izađe u Evropu. Evropa sve vadi. Sve u svemu, nije ekstra kvalitet, ali je interesantno. Opstanak je razlika u tri boda, četiri kola pre kraja. Slična je napetost i u borbi za Evropu. Ispratio sam i izjavu Dejana Savićevića, 10 je klubova i nemaš prostora za mahinacije i kalkulacije, ispadaš i to je to“, rekao je Burzanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare