Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

I Mađarska može biti primer srpskom fudbalu kada su u pitanju korekcije takmičenja, što je Superligi neophodno.

Superliga od 20 klubova pokazala je sve manjkavosti šampionata i kvaliteta, a činjenica da šest klubova ispada, donelo je anarhiju u završnici borbe za opstanak.

To je potvrdilo da mnoge lige iz okruženja imaju bolji model, gde mali broj ekipa ispada i nema mnogo prostora za mahinacije i kalkulacije, klubovi su prepušteni sebi.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, posebno zanimljiva stavka domaćeg fudbala jeste bonus pravilo, prema kom klubovi moraju da ubace dvojicu igrača mlađih od 21 godine u startnu postavu.

Ideja je bila da se promoviše razvoj mlađih igrača, sistem je „iskopiran“ od Rumuna, a Mađari imaju nešto drugačiji model.

Svojevremeno je to objasnio Zoran Kuntić, legenda Ferencvaroša i skaut čuvenog budimpeštanskog kluba, koji je 1995. godine uveo u Ligu šampiona, golom u Briselu protiv Anderlehta.

On je govorio o simpatijama Mađara za naše igrače, pa objasnio kako se tamo motivišu klubovi da lansiraju mlade.

„Mađari vole naš mentalitet, njihov mentalitet nije baš takav za fudbal, dugo sam tamo radio. Njihov prag bola je nizak, kad naiđu na zid, neće preskakati i ići glavom kroz zid, oni će se povući. Njihov fudbal je tehnički bolji na mnogo mesta, ali mentalitet je drugačiji i naši igrači tamo dobro prođu i donesu nešto novo. Fajteri su, na poziciji zadnjeg veznog sam imao saigrača Gorana Jezdimirovića koji je mogao da te tuče i ukliza, udari. On je tamo igrao dugo i radio je to što oni nemaju i neće, neće u ‘meso’. Oni gotive te igrače koji imaju slovenski mentalitet i koji su borci, Mađari nisu borci, malo su ostali u vremenima kad je tu bio Puškaš, tehnički lepo, ali bez puno trčanja i duela. To su prošla vremena, ali sada u poslednje vreme, zahvaljujući Orbanu i vlasniku OTP banke, koji strahovito puno novca ulaže u infrastrukturu i ostalo, sve ide drugačije“, rekao je Kuntić za Nova.rs.

INICIJATIVA NOVA.RS ZA SMANJENJE SUPERLIGE

„Superliga je SNS liga, klubovi zarađuju prevarama“

Crnogorci svesni svoje lige, mi još nismo: 10 klubova dosta

Inicijativa Nova.rs – Smanjite ligu, kome treba ovaj cirkus

Velika je i napredna, ali dajte nam ipak manju Superligu

Bivši fudbaler objasnio je i kakav sistem živi u Mađarskoj.

„Oni imaju 12 klubova u ligi, mi 20, kod nas je kvalitet razvodnjen. Mnogo pametno rade, predsednik FS Mađarske kaže ‘naši treneri ne moraju da ubacuju mlade u tim’. Hajde da ih motivišemo da to rade, plaća svaki minut igrača. Savez plaća igrača koji je 2000. godište i ako on igra 70 minuta, za to se odvaja određena suma. Što je mlađi igrač koji skuplja minute, to je veća suma koja se za to dobija, i oni od toga sasvim fine pare mogu da zarade. Drugo, oni daju premije za pobede od Saveza. Savez plaća pobedu da bi motivisao da igraju napadački.“

U Mađarskoj trenutno postoji drastična razlika između lidera Ferencvaroša koji ima 78 bodova, i drugoplasirane Puškaš Akademije, koja ima 58, dva više od MOL Fehervara.

MOL je imao sjajne dane u vreme Marka Nikolića, koji je sada trener Lokomotive iz Moskve, a sama liga broji 12 klubova. Ispadaju poslednja dva, a drugi i treći idu u Ligu konferencija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare