Foto; Printscreen Youtube

Superliga je rak-rana domaćeg fudbala, iako bi trebalo da predstavlja zdravu bazu za napredak. U seriji tekstova na Nova.rs poznati fudbalski radnici i treneri govoriće o domaćem takmičenju i zbog čega bi najviši rang trebalo da ima manji broj klubova.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, Mirko Poledica, već godinama ukazuje na brojne probleme, nepravilnosti i malverzacije na svim nivoima srpskog fudbala.

Sezona koja je ostala iza nas bila je prožeta aferama i skandalima kao možda nijedna do sada. Za Poledicu ne postoji dilema odakle vetar duva.

„Za početak ovu sezonu ne bih zvao Superliga, već SNS liga 2020/2021. Zapravo, o ovom formatu takmičenja nakon pandemije nisu odlučivali fudbalski funkcioneri, već je to bila neka viša instanca. I ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste da je tu učinjeno niz krivičnih dela za koje bi trebalo pojedinci da odgovaraju. Format takmičenja za ovu sezonu je oformljen u suprotnosti sa zvaničnim odlukama saveza. Definitivno je tu bio uticaj od strane politike i zato smo dobili ovu cirkuzantsku sezonu“, naglašava Poledica za Nova.rs.

Kada je u pitanju smanjenje lige na 10 ili 12 klubova, on smatra da bi to bio dobar korak, ali podseća da smo takav format već jednom imali bez pravog rezultata.

„Mi smo ligu sa 12 klubova imali tri sezone. Mnogi su zaboravili da je taj format bio od 2006. do 2009 godine. I ta liga ja isto ličila na cirkus“.

Ističe da je ključ kada govorimo o promeni formata, da se za to pitaju stručni ljudi.

Foto: Starsport

„Mislim da je suštinska stvar da se oformi radna grupa stručnjaka, eksperata, koja bi trebalo da debatuje na tu temu. Verujem da bi liga od 12 klubova bila bolja, jer gore od ovoga ne može kakav god da napravite format. Da li će to biti zadovoljavajuće u ovom trenutku ne znam. Ali je krajnje vreme da se napravi jedna ozbiljna debata, jedna analiza“, smatra Poledica.

On dodaje i da bi manji broj klubova sigurno doneo boljitak.

„Ja verujem da bi neki smanjen format sigurno koncentrisao kvalitet, ali opet bi imali Zvezdu i Partizan koji bi bili daleko iznad svih, a suština je da imamo konkurenciju da neko njih može da ugrozi“, ističe Poledica.

Pored problema sa najvišim rangom, problem je i organizacija nižih rangova takmičenja.

„Neke lige treba ukinuti. Ja ne vidim smisao igranja opštinskih liga. Ja sam pre dve godine igrao opštinsku ligu sa drugarima. Svaka druga utakmica je registrovana rezultatom 3:0, zato što ova druga ekipa nije došla. To je amaterizam“.

Rešenje bi trebalo da leži u manjem broju rangova kako bi se povećala koncentracija kvaliteta.

„Mi imamo sedam liga u Srbiji. To je neodrživo. Ja bih napravio neki presek i sve preko pet liga u Srbiji ukinuo, to je maksimum. Treba da postoji  Superliga, Prva liga Srbije, srpske lige i možda te neke okružne. Čak je i za njih pitanje da li su nam potrebne, organizovao bih možda samo ligu mlađih selekcija“, objašnjava kako vidi efikasnu strukturu na svim nivoima takmičenja.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Poledica navodi da u postojećem sistemu takmičenja prioriteti nisu sportske prirode.

„U ovom sistemu takmičenja napravljena su dva prioriteta. Jedan je da tu budu SNS klubovi, a drugi je da sve bude podređeno Zvezdi i Partizanu. Ja ne vidim smisao igranje fudbala, gde niko drugi nema šanse, osim njih. Pogledajte samo razliku između Partizana koji je drugi i Vojvodine. To je 25, 30 bodova razlike“.

Ističe da sve što ne valja polazi od krovne organizacije srpskog fudbala.

„Problem broj jedan je u savezu. Odluke FSS su na štetu fudbala. Evo daću vam jedan primer. Savez je pre dve godine doneo odluku da broj pozajmljenih igrača može biti neograničen. Onda smo došli do toga da Zvezda i Partizan pod ugovorom imaju po 100 igrača. To je dobro za ta dva kluba, ali je pogubno za fudbal. Oni uzimaju sve što vredi u Srbiji i tako osiromašuju unutrašnjost. Vi danas nemate fudbal ni u Užicu, Čačku, Kraljevu. Tu je ključni problem – da se ograniči broj profesionalaca koje može imati jedan klub. Kada se to bude desilo, onda će ta granica, ako to bude 35-40 igrača, naterati ovih drugih 60 što su sada pod ugovorom sa Zvezdom i Partizanom da odu da igraju za Spartak, u Kraljevo, Čačak, negde gde će dobijati priliku. Doneće neki kvalitet, pa će se te sredine razvijati“.

Mirko Poledica Foto:Nova S

Način finansiranja klubova u Srbiji je blago rečeno apsurdan, što dovodi do skandala sa nameštanjem utakmica.

„Da postavimo jedno pitanje – kako se finansiraju klubovi u Srbiji? Koji su prihodi Radničkog iz Niša, Javora iz Ivanjice, Mačve iz Šapca. Njima je prihod nula, a rashod 100 odsto. Kako se prave pare? Ako opština izdvoji sto, dvesta hiljada, gde je ostatak?“, pita se Poledica.

Prostom matematikom na primeru drugog po jačini ranga u Srbiji, dolazimo do toga da u ovakom sistemu klubovi nemaju nikavu računicu.

PROČITAJTE JOŠ

„Evo za primer Prva liga Srbije. Ona je profesionalna kao i Superliga. Vi imate obavezu da držite igrače pod ugovorom. Pričamo o minimumu od 20 igrača kojima bi isplaćivali minimalac. To vam je 50 hiljada dinara bruto po igraču. Za 20 igrača to vam je milion dinara za mesec dana, odnosno 12 miliona dinara za godinu dana, što je sto hiljada evra. Dakle, vama trebaju te pare samo da imate 20 igrača na minimalcu jednu sezonu. Gde su pripreme, gde su troškovi, gde su putovanja, organizacije utakmica. Dakle, da bi normalno igrali Prvu ligu Srbije, vama treba 300 hiljada evra po sezoni. Odakle te pare Dubočici, Pirotu, da ne pričam sad o Žarkovu, Dobanovcima?“ navodi Poledica.

Takav sistem finansiranja neminovno dovodi do skandala sa nameštanjem mečeva.

„Mi znamo da te pare klubovi nabavljaju preko kladionica, igraju se prelazi iz jedan u dva i obrnuto. To je tragedija našeg fudbala, što se jednim delom finansiraš iz prevare, drugim delom iz lokalnog budžeta. To nije nikakva tajna i to se dešava već godinama“, naglašava naš sagovornik.

Za kraj, ističe da je srpski fudbal u rukama moćnika.

„Oni su napravili političku ligu. Fudbal je otet. On ne pripada nama sportisitima koji smo ga stvarali, koji smo se školovali. On je otet, dat nekim lokalnim funkcionerima da leče svoje komplekse iz detinjstva“, zaključuje Mirko Poledica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare