Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Ovaj prelazni rok će u evropskom fudbalu biti potpuno drugačiji od bilo kog do sada. Nikada se nije desilo da toliko velikana promeni trenere u istom prelaznom roku, a u toj ludoj situaciji bi najveći profiter mogao da bude naš trener - Siniša Mihajlović.

Naime, trener Bolonje i jedini srpski strateg u ligama petice, sada slovi za prvog kandidata da postane šef stručnog štaba Lacija.

PROČITAJTE JOŠ

U četvrtak kasno uveče je objavljeno da je Simeone Inzagi napustio klupu nebeskoplavih i potpisao ugovor sa novim šampionom Italije Interom.

Ostalo je upražnjeno mesto u Rimu, pa je sve realnije da novi trener Sergeja Milinkovića Savića postane upravo igračka legenda Lacija.

Glavni protivkandidat Mihajloviću u ovom trenutku je Valter Macari, nekadašnji trener Napolija i Intera.

Ipak, italijanski mediji pišu da Miha nema dobar odnos sa čelnicima kluba, pa ostaje pitanje da li će želeti da se vrati u Lacio za koji je odigrao 193 susreta, postigao 33 gola i upisao 12 asistencija.

Kako je došlo do ovog scenarija je još kompleksnija priča?

Sve je počelo u Madridu… U moru klubova koji ovog leta menjaju trenere najviše se priča o Real Madridu jer je Zinedin Zidan odlučio da završi (po drugi put) sa „kraljevićima“ i to je raspalilo glasine, ali i pokrenulo trenersku lavinu.

Zidan se već projektuje za sledećeg selektora Francuske nakon Didije Dešampa, a mnogi vide njega kao čoveka koji je izlobirao povratak Karima Benzeme u nacionalni tim kako bi upravo on u budućnosti bio njegov oslonac.

Odlazak Zidana pokrenuo je priče da bi Antonio Konte mogao da dođe u Real, ali je taj scenario za sada daleko od realizacije.

Istovremeno je još jedan kandidat za klupu „kraljevića“ Masimilijano Alegri došao do usmenog dogovora sa Juventusom da nasledi Andreu Pirlu na klupi „stare dame“.

U Italiji je odjeknula vest da će Žoze Murinjo od sledeće sezone voditi Romu (pokušaće da dovede Nemanju Matića iz Mančester junajteda), a Đenaro Gatuzo je klupu Napolija zamenio Fjorentininom.

Temperamentni stručnjak bi tako mogao da sarađuje sa našim Dušanom Vlahovićem i Nikolom Milenkovićem, u slučaju da ljubičasti odole na sve bogate ponude velikana.

Ostao je bez trenera i Totenhem, koji privremeno vodi Rajan Mejson, a čak se pominje da će londonski tim pokušati da vrati Maurisija Poketina iz Pari Sen Žermena…

Posebno je specifičan slučaj u Bundesligi jer je šest vodećih nemačkih klubova promenilo svoje trenere.

Tako je Hansi Flik dogovorio da posle Evropskog prvenstva preuzeti selektorsku palicu od Joakima Leva, a u Bajernu će ga naslediti perspektivni Julijan Nagelsman.

Lajpcig je zbog toga imenovao Jesea Marša. Adi Hiter je napustio Ajntraht i otšiao u Borusiju iz Menhengladbaha umesto Marka Rosea.

Stefan Baumgart je zamenio Fridriha Funkela u Kelnu, dok je u Bajeru Hanes Volf ustupio mesto Geradu Seoanu.

Volsburg je za sada otpustio Olivera Glasnera, a čeka se i dalje imenovanje naslednika, dok je Borusija iz Dortmunda dovela Rosea umesto Edina Terzića.

I ukoliko ste uspeli da stignete do ovog pasusa, postalo vam je jasno kakve su se sve promene izdešavale u Evropi.

I tu nije kraj! Ronald Kuman je završio u bolnici zbog anksioznosti jer su mu čelnici Barselone saopštili da će sledeće dve nedelje tražiti njegovog naslednika. Trener Lila Kristof Galtijer je napustio klub nakon osvajanja titula, a njegova budućnost je još uvek neizvesna.

Sve ovo samo pokazuje da su klubovi odlučili da ne donose odluke „preko kolena“ u toku korona krize, ali u trenutku kada se nazire kraj pandemije vreme je za resetovanje.

To je obično najbolje učiniti sa novim trenerom i planom koji sada ponovo može da postane dugoročni.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar