Foto: Privatna arhiva

Bora Đorđević dobro pamti sve detalje avanture zvane "Bari 1991", kojoj je dao naziv "Pomahnitali voz i brod ludaka".

PROČITAJTE JOŠ

Navijačima Crvene zvezde dostupni su brojni snimci na Jutjubu iz 1991, u kojima se mogu videti različiti načini dolaska u lučki grad u Pulji.

Mnoge poznate ličnosti poput Petra Božovića, Zdravka Čolića i Bore Đorđevića bile su zadužene za atmosferu među navijačima, u čemu je frontmen Riblje Čorbe posebno prednjačio.

Za Nova.rs, Bora je opisao anegdotu o skandiranju „sakrivajte alkohol“ sa pristaništa, dok su putnici sa broda otpozdravili sa „sakrili smo alkohol“.

„Teško da je bilo treznih na stadionu. Bio sam vođa puta i pisao sam o tom istorijskom putu za Frankfurtske Vesti. Kolumna se zvala „Pomahnitali voz i brod ludaka“. Značajne zalihe alkohola su još u vozu uništene uz adekvatno urlanje navijačkih pesama, tako da je na brodu pića ponestalo. Grk, vlasnik iznajmljenog trajekta, napravio je užasnu grešku i nije dozvolio alkohol na njegovom brodu punom žednih, mladih ljudi. To ga je koštalo obijanja šanka od strane mojih zemljaka Čačana. Taman sam legao u kabinu malo da odmorim, kada su me probudili i doneli hektolitre pića, pa se žurka nastavila“, kaže Bora.

Foto: Privatna arhiva

Setio se Bora i Dragana Albića Biske, legendarnog Čačanina opevanog u ozbiljnom delu diskografije Smaka. Biska je jedinstven po svojoj ljubavi i prema Crvenoj zvezdi i Partizanu, u koji je košarkaški ispratio mnoge čačanske velikane, poput Željka Obradovića, za koga ga veže decenijsko neraskidivo prijateljstvo. U fudbalu, crveno-beli su mu bliski srcu i bio je u Bariju.

„Možda Biska bolje zna, ali jedan naš se popeo na brod preko onog užeta za vezivanje. Kada sam pitao zašto, objasnili su mi da mu papiri baš i nisu OK, pa je izbegao pasošku“, kroz smeh će Bora.

Bilo je i prohibicije u Bariju.

„U samom Bariju, Italijani kao nisu dozvoljavali piće, ali su se flaše na čudesan način pojavljivale i odnekud i brzo praznile. Sa ljudima se družio Zdravko Čolić i delio zadnje kapi sa svima.  Na stadionu se pevalo ono Čolino Čija je ono Zvezda.“

Da li je bilo suza u Bariju?

„Kad smo postali prvaci, naravno da je bilo suza, jer su bacali neki suzavac na nas. Ali neki blag, pa sam ih zamolio lepo – hajde bacajte nešto jače, navukli smo se na bolje! Najbolji igrač Zvezde je bio Piksi. Sreća da je ušao pred kraj jer kad nam je promešao odbranu par puta, smrzli smo se od straha. I odbio je da puca penal. Kapa dole za gest.“

Foto: Privatna arhiva

Posle svega, došao je najteži deo – vratiti se.

„Povratak je bio trijumfalan. Najluđi su se popeli na katarke, Grk se opametio i dozvolio piće. Jedan navijač mi je sasvim ozbiljno rekao – da nismo pobedili, probušili bismo brod nasred mora. Brod je ostao ceo i uplovio u Bar.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare