Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Otkrio zanimljive detalje.

„Na stolu se nalazi velika činija muslija sa jogurtom, a na ormariću paket iz Beograda. Prijatelj iz Partizana poželeo mu je sreću protiv Crvene zvezde, narednog protivnika u Ligi šampiona“.

PROČITAJTE JOŠ...

Ove dve rečenice uvod su u intervju koji je Marko Roze, trener nemačkog bundesligaša Lajpciga, dao za nemački FAZ.

„U fudbalu pokloni postoje samo van terena“, rekao je Roze na početku razgovora, ne želevši da otkrije od koga je dobio poklon, kao ni njegov sadržaj.

Nakon toga je usledio prelazak na sam teren i trenutno stanje tima:

„Možda je uspešan upravo pravi izraz. Ni manje ni više od toga. Svi znamo koliko se brzo stvari menjaju u modernom fudbalu. Imali smo dobar niz, a onda remizirali protiv Bajerna u ligi. Potom smo izgubili od Sitija. U redu, može da se dogodi. Ali nedavno je bilo nerešeno protiv Bohuma. Taj smo ishod svi u klubu malo drukčije zamišljali. Treneru se odmah postavljaju komplikovanija pitanja nego da smo taj meč dobili“, istakao je Roze.

Osvrnuo se na veliki broj promena kroz koji je njegov tim prošao:

„Nije lako kada stalno odlaze igrači koje ste razvili po svojoj ideji igre. Ali biti u vrhu ostaje naš izazov. Ne želim da se žalim, niko to u klubu ne radi. Odradili smo sjajan skauting posao i doveli dobre zamene.“

Iako u poslednje vreme predstavljaju hit i na kontinentalnom nivou, svestan je Roze da ipak postoji razlika u klasi između Lajpciga i najvećih evropskih timova:

„Nemam iluzija o tome. Postoje veći klubovi od nas. Čak i ako ih je sve manje, naši igrači ih i dalje vide kao pravi sledeći korak u karijeri. Verujem da smo odlična stanica za talente koji žele da dostignu vrhunski nivo i da budu spremni da igraju u najvećim klubovima.“

Na pitanje da li danas klubovi prebrzo otpuištaju trenere, rekao je:

„U zavisnosti od veličine kluba… Negde ćete biti u problemu ako samo tri meča odigrate bez pobede. U četvrtoj ste već u opasnosti. Negde imate fore pet, šest ili sedam mečeva. Sve se okreće za 180 stepeni u dve-tri nedelje.“

Za kraj, Roze je otkrio i kakvi su ljudi u Lajpcigu:

„Direktni smo i otvoreni. Ne shvatamo previše ozbiljno sebe, šalimo se na svoj račun, smejemo se. Imamo posebnu istoriju, Lajocig je grad heroja, gde je mnogo toga pokrenuto kada je u pitanju ujedinjenje Nemačke. U pitanju je kosmopolitski, studentski grad“, zaključio je Roze.

BONUS VIDEO Pet najlepših golova Bundeslige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar